FONTOS Matolcsy hadjáratot hirdetett, erős pénzügyi támadástól félti Magyarországot
európa
Gazdaság

Európa több országa begyújtotta a rakétát: a dobogóra sem volt elég a parádés magyar GDP-adat

Portfolio
A magyar gazdaság nagy meglepetésre 1,9%-kal, a várakozások felett nőtt az első negyedévben az előző negyedévhez képest, ezzel a magyar növekedés negyedéves alapon a negyedik leggyorsabbnak számít az EU-ban. A leggyorsabb növekedést Románia produkálta az eddig ismert országok közül, de megelőzött minket Bulgária és Ciprus is. Az eurózóna gazdasága 0,6%-kal csökkent az első negyedévben, az EU 0,4%-kal esett vissza.

Közzétette az Eurostat a friss GDP-adatokat, ez alapján a magyar gazdaság a negyedik leggyorsabb növekedést produkálta Európában az első negyedévben az előző negyedévhez képest. Az 1,9%-os magyar növekedés jelentős meglepetésnek számít az elemzői várakozásokhoz képest,

de Románia még minket is messze leelőzött: a román gazdaság 2,8%-ot nőtt az első negyedévben az előző negyedévhez képest.

Románia már a negyedik negyedévben is erős volt, akkor 4,6%-kal nőtt a gazdaság. Az aszinkronikus román kilábalást a járvány eltérő lefolyása okozta: míg a kontinens legtöbb országában a harmadik negyedév vírusmentes volt, Romániában magasak voltak az esetszámok nyáron is. A román gazdaság a friss közlés szerint az első negyedévben elérte az egy évvel ezelőtti szintet, erre rajtuk kívül három másik ország, Litvánia, Szlovákia és Franciaország volt képes - ez utóbbit viszont nagy mértékben befolyásolja, hogy tavaly az első negyedévben eltérő ütemben jelent meg a vírus az egyes országokban.

Negyedéves visszatekintés szerint növekedésben megelőzött minket még Bulgária (2,5%) és Ciprus (2%) is. Jelentős növekedést mutatott még Litvánia (1,8%), és 1% felett nőtt Svédország is. A legnagyobb visszaesést Portugália mutatta, 3,3%-os volt a visszaesés negyedéves alapon. Zsugorodott a német gazdaság is (-1,7%), a spanyol gazdaság fél százalékot, az olasz 0,4%-ot esett. A régiónkból Csehország 0,3%-ot, Szlovákia 1,8%-ot esett, Lengyelország 0,9%-ot nőtt.

Az eurózóna gazdasága 0,6%-ot, az EU 0,4%-ot csökkent az előző negyedévhez képest.

Az eurózóna és az EU is recesszióban van, ugyanis 2020 negyedik negyedévében egyaránt csökkent a GDP, az eurózónában 0,7%-ot, az EU-ban 0,5%-ot. A gazdasági növekedés nagy hullámzást mutatott az elmúlt évben, ahogy a járványhullámok egymás után érték a gazdaságot. Az első hullám okozta sokk 2020 második negyedében előbb meredek visszaesést, majd a járvány enyhülésével visszapattanást hozott a gazdaságban 2020 harmadik negyedévében.

gdp eu q1

Az őszi második és az idei tavaszi járványhullám már nem okozott ekkora sokkot, az ipari termelés például zavartalanul folyt és hónapról hónapra kedvező számokat produkált, ezért a visszaesés mérsékeltnek hat a 2020-as tavaszi sokkhoz képest. A szolgáltatószektor egy része is alkalmazkodni tudott, de összességében a szolgáltatások az idei harmadik negyedévtől húzhatják a gazdaságot nagy mértékben, amikor a koronavírus-elleni intézkedések nagy részét feloldják, és részben helyreáll a turizmus is. Ezzel együtt viszont fokozódhatnak az inflációs félelmek Európában: az egyre szabadabban működő gazdaságokra ömlik a sok pénz és az elhalasztott kereslet, miközben a kilábalás földrajzi és ágazati egyenetlenségei kereslet-kínálati súrlódásokat okoznak, látványos áremelkedési jelenségekkel.

Messze még a tavalyi szint

Az előző év azonos időszakához képest Szlovákia, Litvánia és Franciaország is nőni tudott, míg a román GDP az egy évvel ezelőtti szinten állt. Az éves visszatekintés szerint Portugália 5,4%-kal marad el a tavalyi első negyedéves kibocsátási szinttől, Spanyolország 4,3%-kal - éves alapon náluk a legnagyobb a visszaesés.

Az éves visszatekintésű adatokkal kapcsolatban viszont fontos elmondani, hogy jelentős mértékben torzítja azokat a vírus eltérő ütemű megjelenése az egyes gazdaságokban: ahol már az első negyedévben jelen volt és visszaesést okozott, ott most értelemszerűen magasabb növekedést látunk az alacsonyabb bázis miatt. Ezért pontosabb képet kapunk a friss folyamatokról, ha inkább a negyedéves bázison mért növekedést vesszük figyelembe.

Észtország, Írország, Görögország, Luxemburg, Málta és Szlovénia még nem tették közzé a GDP-adatot, így a fenti sorrendek még változhatnak.

A GDP-vel egyidőben foglalkoztatottsági adatokat is közzétett az Eurostat. A foglalkoztatottak száma 0,3%-kal csökkent az eurózónában és az EU-ban is az első negyedévben 2020 végéhez képest. Az előző negyedévben még növekedés volt látható a foglalkoztatottságban: 0,4%-kal nőtt az EU és a valutaövezet foglalkoztatottainak létszáma akkor 2020 harmadik negyedévéhez képest.

eu fogl
A foglalkoztatottság negyedéves alakulása az EU-ban és az eurózónában. Forrás: Eurostat.

Címlapkép: Getty Images

matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621
bear_1
bét
GettyImages-1233503994
GettyImages-1087046614
GettyImages-1301795283

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621