GettyImages-1151854800
Gazdaság

Földrengésveszélyes lehet a paksi atomerőmű telephelye? Ezt állítja egy új osztrák tanulmány

Portfolio
Az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők az MVM Paks II. által a paksi bővítés előkészítése során elvégeztetett földtani kutatás adatait elemezve arra jutottak, hogy a Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. atomerőmű telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére – írja az Átlátszó.hu cikkében.

Paks II. építésére még 2016. október 27-én nyújtott be telephelyengedély iránti kérelmet az MVM Paks II. Az eljárás része volt egy átfogó geológiai kutatási program elvégzése, amelynek eredményét a számos szakértő által elkészített Földtani Kutatási Program Zárójelentés, valamint erre alapozva az MVM Paks II. által elkészített Telephely Biztonsági Jelentés tartalmazza.

A földtani Zárójelentés Paks II. telephely környezetében szerkezetileg összefüggő, aktív törészónákat azonosított, beleértve a németkéri vetőket, a Bonyhádi-törést, Kapos-vonalat és a Dunaszentgyörgy-Harta törészónákat. Ez utóbbi törészóna közvetlenül a Paks II. tervezett telephelye és a meglévő atomerőmű alatt fut.

A Zárójelentésben felsorolt adatok közül

a legjelentősebb a Pa-21-II paleoszeizmológiai feltárás, amely a Dunaszentgyörgy-Harta törészóna egyik oldalelágazását mutatta ki a Paksi Atomerőműtől 0,7 kilométerre és a Paks II. tervezett telephelyétől 1 kilométerre.

A feltárás során 12 földfelszínt elmozdító törést észleltek, amelyek két különböző földrengés során keletkeztek, mintegy 20 ezer és 19 ezer évvel ezelőtt.

A tanulmány készítői tehát arra jutottak, hogy

a Paks II. telephelyen áthaladó Dunaszentgyörgy-Harta törészónát nemcsak aktívnak, de olyan törésvonalnak kell minősíteni, amelynek megvan a képessége, hogy fölfelszíni elmozdulást hozzon létre.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) definíciója szerint az aktív törésvonalak azok a szerkezetek, amelyeken a geológiai közelmúltban elmozdulás történt, és amelyek a nukleáris létesítmény biztonsága szempontjából releváns időn belül előreláthatólag újra elmozdulhatnak.

A magyar nemzeti előírások szerint a földfelszínt elmozdítani képes törések okozta veszélyeztetettség kizáró kritérium az atomerőmű telephely létesítésénél.

A vonatkozó kormányrendelet szerint, ha a tudományos bizonyítékok alapján nem lehet ezt megbízhatóan elvetni, és az elmozdulás érintheti a nukleáris létesítményt, akkor a telephelyet alkalmatlannak kell nyilvánítani.

Az Átlátszó arra hívja fel a figyelmet, hogy a Paks II. környékén található aktív törészónák bizonyítékait a Telephely Biztonsági Jelentés nem teljeskörűen mutatja be, mivel figyelmen kívül hagyja a földtani Zárójelentés egyes releváns eredményeit.

A Telephely Biztonsági Jelentés azt írja, hogy:

A komplex vizsgálatok eredményei alapján megállapítható, hogy a kutatási területen százezer éves időskálán bekövetkező szeizmikus események nem képesek a felszín szignifikáns elvetésére.

A mostani tanulmány készítői szerint a Telephely Biztonsági Jelentés és a földtani Zárójelentés következtetései közti eltérések ellentmondanak a helyes tudományos gyakorlat elveinek. A Magyar Atomenergia Ügynökség (OAH) még 2017. június 30-án adta ki Paks II. telephelyengedélyét, ez azonban nem veszi figyelembe a fent említett problémákat.

A tanulmány szakértői tehát arra a következtetésre jutottak, hogy

az eddigi adatok nem elegendőek ahhoz, hogy a telephelyen a földfelszín állandó elmozdulásának lehetőségét a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott követelménynek megfelelően kizárják.

Magyarán a Paks II. telephelyen bekövetkező tartós földfelszíni eltolódás lehetősége tudományos bizonyítékok alapján megalapozottan nem zárható ki, így Paks II. telephelye alkalmatlan.

Teljes terjedelmében a tanulmány itt található meg angol nyelven.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

gyorgyevics
forint bankjegy
Tőzsde - Bull Bear
spar
mnb

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
mezőgazdasági robot