Előfizetői tartalom

Teljes foglalkoztatás a jövedelemegyenlőtlenség és társadalmi kirekesztődés ellen

Halász Mihály, Budapesti Corvinus Egyetem
Az egyenlőtlenség kérdése a 2008-as válság után nagyobb figyelmet kapott a közgazdasági gondolkodásban. Szakmai párbeszéd alakult ki arra vonatkozóan, hogy az egyenlőtlenséget és annak növekedését hogyan és miként lehet kezelni. Ennek hatására számos nemzetközi kutatóintézet kezdte el vizsgálni a kérdést globálisan. A jövedelemegyenlőtlenség alakulását számos tényező befolyásolja, de egyértelmű tendencia az elmúlt évtizedekben, hogy a nyugati társadalmakban nőtt a jövedelem koncentráció a leggazdagabbak javára. A kutatók szerint a 2008-as globális pénzügyi válság, a technológiai fejlődés, a robotizáció, a globalizáció is elősegíthetik a jövedelem koncentrációt egyéb tényezők mellett.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a közelmúltban megjelent elemzésében azt a megállapítást tette, hogy nem csökkent a jövedelmi egyenlőtlenség 2010 óta. Sajnos az elemzés arra nem tért ki, hogy a magyarországi folyamatok hogyan viszonyulnak a nemzetközi tendenciákhoz, és milyen egyéb társadalmi szempontból meghatározó folyamatok zajlottak, amelyek a jövedelmi egyenlőtlenségi viszonyokat...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái