comrinaty koronavírus vakcina pfizer
Gazdaság

Itt a döntés: Magyarország nem rendel több nyugati vakcinát

Portfolio
A szerdai ülésén arról is döntött a kormány, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni - jelentette be többek között Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés mögött több magyarázatot felsorolt, ezek egyike, hogy csak Pfizert rendelhet a kormány, és a 19 millió adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak.

A döntés hátterével kapcsolatban a tárcavezető több okot is felsorolt.

  1. Van tartalék. Magyarország az eddigi rendelések alapján 2022 végéig több mint 10 millió vakcinát rendelt, ennyi fog rendelkezésünkre állni.
  2. Lassul az oltások felvétele. Láthatóan az oltási program 5 millió felett le fog lassulni, még inkább le fog lassulni, mint azt megtapasztaltuk 4 millió fő felett. Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk 6 millió oltásig még el tudunk jutni - magyarázta a tárcavezető. Ennek egyik oka, hogy a ma védettségi igazolványra várók felének még van védettsége a betegségből következőleg, ők vélhetően be fogják magukat oltatni, de nem sietik el láthatóan - érzékeltette. A legoptimistább becslések szerint is körülbelül 6 millió főig tudunk eljutni az oltottak tekintetében - jelezte előre.
  3. Van elegendő megrendelt mennyiség a harmadik oltások beadására is. Ehhez képest Magyarország számára több mint 10 millió nyugati vakcina áll a rendelkezésére, amelyekkel ha szükséges egy harmadik oltás, akkor Magyarországon bőven rendelkezésre áll keleti és nyugati vakcina is. Csak nyugati vakcinával is, mindenkit újra tudunk oltani. Azokat is újra tudjuk majd oltani, akik eredetileg is Pfizer vagy Moderna vakcinát kaptak - magyarázta. Magyarország tehát felkészült arra, hogy ha ősszel indokolt újrakezdeni az oltást, azt megtegye, mert már most elegendő vakcina van rendelési állomány alatt, vagy a raktárakban.
  4. Csak Pfizert rendelnének, azonnal kellene fizetni. Azért sem szívesen veszünk részt az unió újabb vakcinabeszerzésében, mert itt már semmilyen diverzifikácó nincsen, csak Pfizerre vonatkozik, amiből 19 millió darabot kell megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség van-e rá vagy sem. A mostani számokból pedig látszik, hogy nem lesz rá szükség - jegyezte meg.
  5. Jön a debreceni vakcinagyár. Különös tekintettel arra, hogy 2022 második félévétől kezdve Magyarország az új debreceni oltóanyaggyárban képes lesz a jelenlegi számítások szerint magyar vakcinát is megfelelő mennyiségben előállítani (érdemes felidézni, hogy a héten György László ITM-államtitkár 2022 végéről beszélt a debreceni gyár kapcsán).

Éppen ezért Magyarország egy

olyan 120 milliárd forintos kalandban, aminek során 19 millió vakcinát kell megrendelni, amire egyetlen egyre sem lesz szükség, nem kíván részt

- hangsúlyozta Gulyás Gergely, és sok sikert kívánt mindenkinek, aki ebben részt vesz. Magyarország kellő tartalékot halmozott fel, hogy erre a központi uniós beszerzésre ne legyen szükség - fűzte hozzá.

Mi is ez az új szerződés?

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy aláírta a harmadik szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal, a megállapodás az összes uniós tagállam nevében további 1,8 milliárd adag, koronavírus elleni oltóanyagot köt le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra.

Fontos kiemelni, hogy a szerződés a jelenlegi oltóanyagból és a SARS-CoV-2 koronavírus variánsaira igazított oltóanyagból 900 millió adag beszerzését teszi lehetővé, és további 900 millió adag beszerzésére biztosít lehetőséget. 

Vagyis a 900 millió adagból jutna Magyarországnak 19 millió darab, amire hazánk most nem tart igényt.

Címlapkép: Újonnan érkezett, német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, a Comirnaty-vakcinák a hűtőszekrényben a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház intézeti gyógyszertárában Miskolcon 2021. április 18-án. Forrás: MTI/Vajda János

GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer