macron
Gazdaság

Elajándékozza fölösleges vakcináit Franciaország

MTI
Franciaország az év végéig legalább 30 millió vakcinadózist átad a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni védőoltással történő megsegítésére létrehozott Covax nemzetközi vakcinaelosztási rendszernek - jelentette be pénteken Emmanuel Macron államfő.

"Nincs jogunk felhalmozni oltóanyagokat egyes országokban, amikor a többieknek nem jut. És megdöbbentő hogy időnként elkezdik beoltani a gyerekeket ott, ahol még az idősebbek és a veszélyeztettek nem eléggé átoltottak" - mondta a francia elnök az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívását támogató videójában.

"Egy európai kezdeményezés keretében Franciaország legalább 30 millió dózist oszt meg különböző oltóanyagokból az év végéig" - tette hozzá Emmanuel Macron "igent mondva az oltási multilateralizmusra".

A Covax összesítése szerint a legfejlettebb országok lakosságának egyharmada már megkapta legalább az első vakcinadózist, miközben a szegényebb országokban alig 0,2 százalékos ez az arány. A WHO ezért nemzetközi szolidaritásra kéri a fejlett országokat, mielőtt megkezdik a gyerekek és a kamaszkorú fiatalok oltását.

A Covid-19 vírusa elleni vakcinák gyártása továbbra sem megfelelő ütemű a világban, a Covax pedig még messze nem érte el a célját, vagyis azt, hogy az oltóanyagokból a szegény országok is részesüljenek. A Covaxban részt vevő országokban a tervek szerint az év végére el kellene érni a lakosság 20 százalékának beoltottságát, de becslések szerint ehhez 190 millió adag hiányozni fog júniusban.

Eddig az Egyesült Államok 80 millió dózis átadására tett ajánlatot, amelyből 60 millió az AstraZeneca oltóanyaga. Franciaország áprilisban már bejelentette, hogy 100 ezer, június közepéig pedig félmillió AstraZenaca-vakcinadózist ad az afrikai országoknak a Covax keretében. Ezenkívül Svédország is felajánlott egymillió dózist.

A francia elnök azt is megerősítette, hogy kész támogatni az oltóanyagok szellemi tulajdonjogának feloldását, de csak azzal a feltétellel, hogy a WHO és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) csatolt jelentésében azt szükségesnek tartja a gyártás felgyorsításához a világban.

Franciaország az Európai Unióhoz hasonlóan sokáig úgy vélte, hogy nem a szabadalmaknak a civil szervezetek és az Egyesült Államok által is szorgalmazott feloldásának kérdése jelenti a fő akadályt.

"A szellemi tulajdonjog kérdésénél nem lehet semmilyen tabu, semmilyen ideológia, egyszerűen világos diagnózison alapuló megoldás kell. Amennyiben a szellemi tulajdonjog jelenti az akadályt a gyártáshoz, megoldást kell találnunk, mint régen az AIDS esetében" - mondta Emmanuel Macron.

Címlapkép: Pierre Suu/Getty Images

oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
fodrasz covid korona