Előfizetői tartalom

Meglepő fordulat az MNB-nél - Kamatemelések sora várhat ránk

Portfolio
Egyértelmű fordulatot jelent a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájában az, amit e hétfőn mondott Virág Barnabás alelnök és ez arra késztetette például a Morgan Stanley és a Societé Generale londoni elemzőit, hogy átírják a kamatkilátásokkal kapcsolatos előrejelzéseiket. Mindketten arra számítanak, hogy az MNB kamatemelési sorozatba kezd majd júniustól, de bizonytalanok abban, hogy ezt pontosan hogyan (milyen ütemben, milyen időszak alatt) vezényli le az MNB, hiszen az elmúlt évtizedben ilyet nem csinált a jegybank. A SocGen elemzője szerint olyannyira belendülhet az MNB a gyors gazdasági növekedés miatti inflációs kockázatok hatására, hogy jövő év végére már 2,25%-os alapkamatnál fogunk járni, ami miatt már jövő tavaszig 335-ig erősödhet a forint az euróval szemben.

Júniustól jön a kamatemelés Azzal, hogy az infláció akár egész év során a 3%-os cél felett maradhat, elfogyott a mozgástér az MNB számára, hogy folytassa az extrém laza monetáris politikáját, főleg annak tükrében, hogy a költségvetési politika tartósan nagyon laza marad, így mindenképpen monetáris politikai fordulat várható – mutat rá csütörtök este kiadott elemzésében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés