Előfizetői tartalom

Világszerte drágul a kávé a brazíliai aszály miatt, hiány lehet narancsból és kukoricából is

Portfolio
Már több mint száz brazíliai városban annyira rossz a helyzet, hogy vízracionalizálásra kényszerülnek. Az elmúlt hónapok időjárása ugyanis nem kedvezett a világ legnagyobb kávé, cukor és narancslé exportőrének, ahol az esős évszakban, december és március között alig hullott csapadék. A gazdáknak súlyos aszállyal kell szembenézniük, és már attól tartanak, hogy elfogynak a víztartalékok, amelyek elősegítik a növények életben tartását a soron következő száraz évszakban. A brazil narancsültetvények 30 százalékát, míg az arabica kávéültetvények csak 15 százalékát öntözik. Az aszály jelentős hatással van a magas minőségű kávé árának emelkedésére az egész világon. Eközben a tudósok és az aktivisták az aszály miatt az erdőirtást hibáztatják.

A piacot követők világszerte a kávébab árának meredek emelkedésére számítanak, mivel a legnagyobb kávéexportőr, azaz Brazília az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb aszályával küzd - közölte a CNBC. A narancsfák és kávéültetvények kedvezőtlen kilátásai nem éppen a legjobbkor érkeztek, hiszen a mezőgazdasági növények értéke már így is több éves csúcsra...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái