Előfizetői tartalom

Rácsapta az ajtót Svájc az EU-ra, súlyos következményei lesznek a kútba esett nagy megállapodásnak

Portfolio
A svájci államtanács úgy döntött, hogy leállítják az EU-val évek óta tárgyalt intézményközi megállapodás véglegesítését, mert az EU nem engedi azt felpuhítani, svájci belpolitikai okok miatt viszont az asztalon heverő szöveg nem fogadható el – gyakorlatilag ezt a nagy horderejű döntést jelentette be szerdán Guy Parmelin svájci elnök (fenti képünkön balra). Ezzel egy 7 éve zajló tárgyalási folyamat vált eredménytelenné, amely mintegy 120 kétoldalú EU-Svájc megállapodást váltott volna fel aktualizált formában. Az új nagy keretmegállapodás elmaradása azonnali kedvezőtlen következményeket jelent számos gazdasági területen, így például az orvosi eszközök kereskedelmében, és az árampiaci, illetve kutatás-fejlesztési együttműködésben. Néhány éves távon pedig a gépgyártás terén is jelentős versenyképességi problémákhoz vezethet, így az EU-ra ráutalt, erősen exportfüggő Svájc gazdasági modelljét is negatívan érinti a friss döntés. Nem véletlen, hogy számos kutató vészharangot kongatott, hogy egy kiszámíthatóságot biztosító keretmegállapodás nélkül sok hátránya lehet a friss döntésnek.

Nagy döntés - stratégiai és belpolitikai okok miatt Az EU és Svájc közötti szabadkereskedelmi megállapodást még 1972-ben kötötték meg, azaz csaknem 50 éve, és azóta számos területen kétoldalú megállapodások jöttek létre, ezeket lett volna hivatott felváltani és aktualizálni a mai kor követelményeinek megfelelően az új intézményközi keretmegállapodás, hogy még...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés