factory worker dolgozó ipar termelés munka
Gazdaság

Robbant a magyar GDP, sosem látott növekedés jöhet

Portfolio
Az előzetesen közölt 1,9%-kal szemben 2%-kal nőtt a magyar GDP az idei első negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest a KSH részletes adatai alapján. A növekedéshez az ipari és az építőipari termelés mellett hozzájárult a koronavírus-járvány hatásaitól megtépázott szolgáltatószektor is. Elemzők a kedvező adatok miatt a korábban vártánál gyorsabb GDP-növekedésre számítanak az év egészében.

"A negyedéves bázisú növekedési adatok alapján a végső fogyasztás dinamikája alig lassult az első negyedévben, ami a szigorodó járványügyi intézkedések fényében mindenképpen pozitív meglepetés. Ez persze részben a közösségi (kormányzati) fogyasztás továbbra is erős növekedéséből fakad, miközben a háztartások fogyasztásának bővülése némiképp lassult" - kommentálta az adatokat Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

"Látva az első becslés pozitív meglepetését, az egyik gondolat az volt, hogy vélhetően a beruházások állnak a folyamat mögött. Nagyobbat nem is tévedhettünk volna, hiszen a beruházások negyedéves alapon zsugorodtak, bár ezt már előrevetítette a tegnapi gyenge beruházási adat" - fogalmazott az elemző.

Összességében így a gazdaság belső motorja lelassult, a belföldi felhasználás csupán 0,5 százalékkal bővült, szemben a negyedik negyedévi 1,4 százalékkal. A nehézségek ellenére az export is tovább tudott bővülni legyen szó akár a szolgáltatásokról akár a termékekről. Ennek hatására a nettó export a másik fő meglepetésfaktor - értékelt a szakértő.

A termelési oldalra áttérve a hullámzó ipari termelés ellenére hozzáadott értékben jelentősen tudott növekedni az ipari teljesítmény. A 3,1 százalékos növekedés egyértelműen felülmúlta a várakozásokat, különösen a feldolgozóipari termelés hatására. Az építőipar negyedéves bázisú 6 százalékot kitevő bővülése szintén felülmúlta azt, amit a termelési adatok sugalltak.

Ami viszont még nagyobb meglepetés, az a járványügyi korlátozás ellenére is bővülő szolgáltatószektor

- foglalta össze Virovácz, összhangban a Portfolio értékelésével. A negyedik negyedévhez képest 2,2 százalékkal nőtt a szolgáltatások hozzáadott értéke. Itt főleg a szállítás, raktározás, információ, kommunikáció és a szakmai tudományos tevékenység húzta magával a teljes szektort. Mindent egybevetve tehát a termelési oldalon általánosságban minden szektor kedvezőbb számokat hozott, mint azt a havi adatközlések alapján számítani lehetett - tette hozzá.

A mai felfelé revideált adat, valamint a részletek alapján egyértelműen látszik, hogy az újranyitás következtében a második negyedév folyamán igen jelentős növekedési potenciál mutatkozik a magyar gazdaságban - vetíti előre az ING szakembere. Nem kizárható egy újabb 2 százalék körüli vagy afeletti negyedéves növekedés, amit elsősorban a szolgáltatások húznak majd. Az év második felében pedig emellé betársul az ipar és építőipar együttese is. Mindent egybevetve az ING Bank legfrissebb 2021-re vonatkozó GDP előrejelzése 7,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ha ilyen gyors növekedést ér el a magyar gazdaság, akkor az biztos, hogy a jelenlegi módszertan szerint számolt gazdasági teljesítmény leggyorsabb növekedése lesz az idei.

Ennél lassabb növekedésre számít Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató üzletágvezetője. "A következő negyedévben már úgy éves, mint negyedéves alapon növekedésre számítunk, az utóbbit segíti a korlátozások enyhítése, míg az előbbi a kedvezőtlen bázisidőszaki adat miatt kétszámjegyű lehet" - utalt arra, hogy a tavalyi év második negyedévében kétszámjegyű volt a visszaesés.

Az év egészében a gazdaság teljesítménye 5 százalékkal vagy szerencsés esetben ennél is nagyobb mértékben növekedhet a Századvég szerint, ám a koronavírus okozta kockázatokat továbbra sem szabad szem elöl tévesztenünk - fogalmazott Regős. 

"Már a korábban közölt számok is meglepetést jelentettek, a mostani, azoknál valamivel jobb számok is váratlannak mondhatóak, és arra utalnak, hogy folytatódik a felzárkózás a magyar gazdaságban. A múlt év második negyedében látott nagy zuhanást követő időszakban negyedéves szinten már pozitív eredményt mutatnak a GDP-adatok" - kommentálta az adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Németh Dávid rámutatott: "negyedéves összevetésben a GDP alakulása szempontjából a főbb szektorok már többlet értek el, így a szolgáltató szektor is, ám utóbbin belül jelentősek a különbségek. A különböző szolgáltatások többsége is növekedni tudott a múlt év utolsó negyedéhez képest, ám a járványhatás legnagyobb vesztesei, köztük a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, valamint művészeti és kulturális terület az első negyedévben negatív tartományban volt". Németh Dávid úgy látja, mostani kilátások szerint az idén a GDP éves szinten akár 6 százalék feletti bővülést érhet el.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1233503994
paradicsom Tomato brown rugose fruit virus
mnb
fehérorosz zászló
építőipar munkás
bear_1
europai bizottsag

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
GettyImages-1233503994