kórház beteg ágy covid koronavírus
Gazdaság

Drasztikusan rossz halálozási adatokat közölt a magyar kormányzat a Sinopharmról

Portfolio
Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón ismét elővette a kormány sok kritikát kapott oltási és halálozási adatait. A táblázattal azt szerette volna ismét bizonyítani, hogy minden oltás hatásos és megfelelő védelmet nyújt. Azonban a Sinopharm a – Pfizerhez és a Modernához képest – rövid oltási periódusa alatt egyre kedvezőtlenebb statisztikát produkál. Ahogy korábban is felhívtuk már a figyelmet: nagyon fontos lenne központilag megvizsgálni, hogy a kínai vakcinákkal oltottak esetében milyen arányban alakul ki az immunitás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón ismételten elővette a kabinet oltottak körében vezetett, koronavírussal összefüggő halálozási számait, amit már az első közlésnél is rendkívül egységes szakmai kritika és elutasítás övezett. Mint a Portfolio rámutatott: az adatoknak sok gyakorlati haszna nem volt, de felmerült a kérdés a vakcinák hatékonysága kapcsán. Nemzetközi kutatások alapján két oltás után 1 millióból mindössze néhány fő hal meg legfeljebb a vírus következtében egy járványhullám közepette, Magyarországon viszont több száz. A Gulyás Gergely által ígért részletesebb táblázat még nem jelent meg, így a Kormányinfón elhangzottakra kell hagyatkozni.

„Vessük össze az almát az almával. Az Egyesült Államok most 130 millió beoltottnál tart, akik közül 439-en haltak meg a mai napig. Magyarországon 3,7 millió beoltottból 455-en haltak meg. Ez egész egyszerűen elképesztő, két nagyságrenddel nagyobb halálozási számok ezek. Magyarországon nominálisan is többen haltak meg 3,7 millió beoltottból, mint az USA-ban 130 millióból” – mondta a Portfolio megkeresésére egy magyar professzor, aki szerint semmi értelmük nincs a hazai adatoknak. „Néhány százalékos, akár egy 20-40%-os eltérést még meg lehetne magyarázni az eltérő vírushelyzettel vagy más tényezőkkel, de két nagyságrendet nem, ez lehetetlen” – mondta a szakértő.

Tehát továbbra is csak azt mondhatjuk, hogy vagy rosszak a magyar adatok – ami nagyon valószínű –, vagy gond van a magyarországi vakcinák hatékonyságával. Vagy a kettő kombinációjáról van szó.

Az első táblázat közlésénél, egy hónappal ezelőtt, a Pfizer/BioNTech és a Sinopharm oltása mellett láthattunk magas halálozási számokat. A Pfizer esetében némi magyarázatot adhatott, hogy azzal az oltással kezdték a kampányt, azt használták a legrégebb óta, és Gulyás is kiemelte, hogy azzal oltották az időseket, akiknél magasabb a halálozási rizikó a koronavírus-betegségnél. Karikó Katalin, az oltás kifejlesztésében úttörő kutatást végző magyar professzor is kritikával illette a kormány számait.

A Sinopharm vakcinának adata sem nézett ki túl jól egy hónapja. Akkor 78 halálozást társítottak a kínai oltás mellé, ami a rövid használati időszakhoz képest meglepően magas szám volt. Gulyás ma már 206 főről beszélt, aki a Sinopharm oltása után halt meg koronavírusban. Ez azt jelenti, hogy a Sinopharm az elmúlt hetekben rosszul szerepelt, hiszen az első táblázathoz képest nagyot romlott a vakcina hatékonysága.

A Portfolio a táblázat első változatának kiadása után felhívta a figyelmet, hogy a Sinopharm hatékonyságát több nemzetközi példa is megkérdőjelezi. Az OGYÉI anyagai alapján megírtuk azt is, hogy idősekre alig tesztelték a kínai vakcinát, miközben Magyarország velük kezdte az oltást, később azonban fiatalokat is oltottak vele. Felhívtuk a figyelmet, hogy nagyon fontos lenne megvizsgálni Magyarországon – ahogy megtették Szerbiában és az Emírségekben –, hogy az oltottaknak megvan-e a megfelelő védettségük, és a Sinopharm hatékony-e a mutációk ellen.

A Sinopharmmal oltottak esetében számos esetben előfordult – egyéni vizsgálatok alapján –, hogy két oltás után sem alakult ki antitestes védettség magyar oltottaknál. A kormányzat szerint attól még lehet védett valaki, hogy nincs antitestes védettsége, azonban Rusvai Miklós virológus professzor szerint az olyan elölt vírust tartalmazó vakcinák esetében, amilyen a Sinopharm is, döntően antitestes védelem várható el. Rusvai az RTL-lel közölte: „ezek a vakcinatípusok antitestes védelmet indítanak meg elsősorban. Ha nincs antitestes védelem, az aggodalom jogos, és indokolt lehet egy harmadik vakcinaadag beadás.” Kiemelte: sokkal előnyösebb, ha nem ebből a vakcinatípusból kapja a 3. adagot az illető.

A napokban indult egy Facebook-csoport a kínai vakcinával oltottaknak. Ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást szeretnének, akik már megkapták a kínai vakcina második adagját, de a rajtuk elvégzett antitestvizsgálat alapján nem szereztek immunitást a vírussal szemben. Orbán Viktort és Müller Cecíliát is megkeresték, akciójukat pedig virológusok is támogatják. Több országban ugyanis már harmadik dózist vagy más oltással való újraoltást adnak egyeseknek, akiket a kínai vakcinával oltottak be. Gulyás Gergely a mai kormányinfón közölte: az állami laborokban végzett tesztek a Sinopharm esetében is kimutatják az ellenanyagot, védettséget szereznek az oltottak.

Gulyás Gergely ma ismertetett számai alapján egyértelmű, hogy a Sinopharmmal oltottak kezdeményezése, akik azt szeretnék, hogy vizsgálják meg, kialakult-e a védettségük a második oltás után, minden eddiginél sürgetőbbé vált.  

Címlapkép: Getty Images

oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
fodrasz covid korona