Portfolio signature

Hódítanak a megújuló energiák, de sok helyen még mindig népszerű az olaj és a szén

A koronavírus-járvány miatt tavaly erős visszaesés volt látható az energetikai befektetések területén, idén azonban már újra beindulhat a növekedés, ami magasabb beruházási aktivitással is jár egyben. Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a megújuló energiaforrások, és egyre több pénz áramlik a tiszta energiatechnológiák irányába. Emellett azonban visszapattanás látható az olajbefektetések kapcsán is, elsősorban a kínai, orosz és közel-keleti jellemzően állami tulajdonban lévő vállalatok bővíthetik a termelésüket idén. Azonban több nagy olajtársaság is tervezi, hogy a jelenleginél nagyobb összegeket fordítson környezetbarát befektetésekre. A széntermelésre pedig ugyan egyre nagyobb nyomás nehezedik, de Indián és Kínán múlik, hogy ennek mi lesz az eredménye. Összességében pedig még mindig nagyon távolinak tűnik a klímasemlegesség 2050-es elérése – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) World Energy Investment 2021 tanulmányából.

Visszapattanó beruházások, erős megújulók

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2021-ben a koronavírus-járványból való kilábalással és a gazdasági növekedéssel párhuzamosan a világ energiafogyasztása 4,6 százalékkal nőhet az előző évhez képest, ami több mint ellentételezi  a 2020-as 4 százalékos visszaesést.

Emellett a globális energiabefektetések összege elérheti az 1,9 ezer milliárd dollárt, amely 10 százalékkal lenne magasabb a tavalyinál.

Itt persze jelentős eltérések mutatkoznak az egyes országok tekintetében. Az általános tendencia azonban azt mutatja, hogy az energiaágazat beruházásai kapcsán a hangsúly a villamosenergia és a végfelhasználói (pl. közlekedés, ipar) szektorok felé tolódott el a hagyományos üzemanyagtermelés felől. Az alábbi ábrán látható, hogy abszolút értékben a legtöbb tőke az energiainfrastruktúra és villamosenergia-termelésbe áramolhat idén is. Érdemes megjegyezni, hogy előbbibe kategóriába az olaj- és gázipar midstream és downstream, illetve a villamosenergia-hálózat és az akkumulátor szektor beruházásai tartoznak, tehát egy viszonylag tágan értelmezett területről van szó.

Miről szól még a cikk?

  • Terjednek a tiszta energiatechnológiák
  • Visszapattanás az olajbefektetésekben
  • Zöldülne az olajipar
  • A széntermelés problémái

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések