Előfizetői tartalom

Orbán Viktor máris reagált a német javaslatra, ami megakadályozná a magyar vétót

Portfolio
Órákkal azután, hogy Heiko Maas szociáldemokrata német külügyminiszter a sorozatos magyar vétók után azt javasolta: meg kell szüntetni az uniós külpolitikában az egyhangú döntéshozatalt, éles hangú vélemény cikkben reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Ebben direktben nem utasította el az egyhangúságról a minősített többségre való áttérést a közös külpolitikában, de közben arra is javaslatot tett, hogy „Ideje volna, hogy a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett végre Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói, vagyis az állam- és kormányfők kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket”. Frissítés: Kedden reggel az Európai Tanács elnöke, Charles Michel máris hűtötte a német javaslat kapcsán forrósodó kedélyeket, miszerint az ilyen nagy jelentőségű javaslatokat érdemes alaposan végiggondolni és legalább meg kell várni vele az éppen most indult egy éves konferenciasorozat eredményét az EU jövőjéről.

A szamizdat nevű cikksorozat új, hétfőn este közzétett részében a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy „Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot”, mert a magyar kormány múlt héten harmadszorra is megvétózta azt az állásfoglalást, amit Hong Kong ügyében adott volna ki az EU. Orbán Viktor leszögezte: nem támogatnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés