zászlók
Gazdaság

Az EU és az USA megállapodna a vakcinaexport korlátainak csökkentéséről

Portfolio
Az Európai Unió és az Egyesült Államok a keddi csúcstalálkozón meg fog állapodni a Covid-19 vakcinákra és gyógyszerekre vonatkozó exportkorlátozások csökkentéséről - áll a közös szövegtervezetben, amely szerint a termelés növelésének kulcsa a technológia önkéntes megosztása.

A Reuters által látott, még módosításra váró dokumentum nem tesz említést az oltóanyag-szabadalmakra vonatkozó kötelező mentességekről, amelyeket Joe Biden amerikai elnök a Covid-19 oltások globális hiányának átmeneti megoldásaként támogatott.

Az EU többször is ellenezte az ötletet, amelyet több tucat szegényebb ország támogat.

Brüsszel a múlt héten egy kevésbé radikális ellenjavaslatot nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez, kiemelve a WTO meglévő szabályait, amelyek lehetővé teszik, hogy az országok a szabadalom jogosultjának beleegyezése nélkül is engedélyt adjanak a gyártóknak.

A keddi brüsszeli EU-USA csúcstalálkozón a két fél megállapodik abban, hogy közös munkacsoportot hoznak létre az oltóanyag- és gyógyszergyártási kapacitás növelésére, amelynek célja "a nyitott és biztonságos ellátási láncok fenntartása, és a szükségtelen exportkorlátozások elkerülése".

Az EU sürgette Washingtont, hogy ne akadályozza az oltóanyagok és az előállításukhoz szükséges anyagok kivitelét. Biden az évtizedes amerikai Defense Production Act nevű törvényt használja fel arra, hogy az amerikai kormány elsőként vásárolhasson amerikai gyártású vakcinákat és kezeléseket, és ellenőrizze az ehhez szükséges készleteket.

A tervezet szerint a munkacsoport a vakcinák és gyógyszerek globális termelésének bővítésére is törekedni fog, "a know-how és a technológia önkéntes megosztásának ösztönzésével, kölcsönösen meghatározott feltételek mellett" - ami messze áll attól, hogy a gyógyszeripari cégeket arra kényszerítsék, hogy szabadalmaikat átadják a versenytársaknak.

A Thierry Breton ipari biztos által vezetett munkacsoport már rendszeresen találkozik a Jeffrey Zients által vezetett amerikai Covid-19 munkacsoporttal, hogy a vakcinagyártókat érintő termelési és kereskedelmi szűk keresztmetszetekkel foglalkozzanak.

A CureVac német biotechnológiai cég, amely vakcinát fejleszt, a kétirányú politikai párbeszéd eredményeként máris hozzájutott az Egyesült Államokból származó alapanyagokhoz.

A múlt héten a Fehér Ház közölte, hogy visszavonja a DPA-korlátozásokat, amelyeket számos olyan vakcinagyártóval szemben vezettek be, amelyek amerikai finanszírozásban részesültek, de még nem rendelkeznek amerikai jóváhagyással, köztük az AstraZeneca, a Sanofi/GlaxoSmithKline, és a Novavax.

Az EU-USA csúcstalálkozó tervezete megerősíti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX-programjának támogatását is, amelynek célja a vakcinák méltányos elosztásának biztosítása világszerte.

Brüsszel és Washington a tervezetben vállalja, hogy "több adományozót ösztönöz arra, hogy 2021 végéig világszerte 2 milliárd adag vakcina álljon rendelkezésre".

Az Egyesült Államok eddig azt ígérte, hogy 80 millió adagot-, az EU pedig legalább 100 millió felesleges adagot adományoz a szegényebb országoknak az év végéig.

A világ teljes beoltása azonban várhatóan hosszú időbe fog telni, tervezet szerint szerint az USA és az EU "arra törekszik, hogy 2022 végéig a világ lakosságának legalább kétharmadát beoltja". Más szóval, a világon akár 2,5 milliárd ember sem kaphat oltást 2023 előtt.

(Reuters)

Címlapkép: Samuel Corum/Getty Images

nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
sinopharm koronavírus vakcina