vakcinak magyarorszag salgotarjan
Gazdaság

Szorul vissza a járvány a világban, Magyarországon jövő héttől jön az újabb könnyítés

Portfolio
Folyamatosan javuló járványügyi adatok jelennek meg a világ legtöbb országában, köztük Magyarországon is, de eközben még mindig nagyok a kockázatok, elsősorban a szegény országokkal kapcsolatban. A kedden késő este megjelent Magyar Közlönyben a kormány két ponton is módosította a koronavírus-járvány terjedését megfékező korlátozó intézkedéseket, így június 14-től már falunapot is lehet tartani, és a koronavírus ellen védett ember felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken. Koronavírusról szóló szerdai híreinket ebben a cikkben gyűjtjük össze.

World Vision: a menekültek nagy részét nem vonták be az oltási kampányokba

A világon menekültként élő csaknem 80 millió ember nagy részét nem vonták be a koronavírus elleni oltási kampányokba - közölte szerdán a World Vision nevű, elsősorban gyerekeket támogató, keresztény humanitárius segélyszervezet.

(MTI)

Romániában újabb lazításokkal meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Romániában június 12-től kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, ugyanakkor tovább lazítottak a korlátozásokon.

Romániában május 15-étől kezdték meg a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását, majd június elsejétől tovább enyhítettek a megszorításokon. Ezeket a továbbra is csökkenő fertőzési mutatókra alapozzák, az oltási kampány azonban lelassult, és eddig a beoltható lakosság alig egy negyedét sikerült csak immunizálni.

(MTI)

Pakisztánban oltási kötelezettséget vezettek be a munkavállalók számára

Pakisztánban oltási kötelezettséget vezettek be az állami alkalmazottak és a magánszektor munkavállalói számára - közölte szerdán a pakisztáni járványügyi és betegségmegelőzési hatóság (NCOC).

A szabályozás értelmében a közszolgálati szféra alkalmazottait június végéig kell immunizálni a koronavírussal szemben, míg a magánszektor vállalataira vonatkozóan eddig még nem állapítottak meg határidőt.

Az iszlámábádi vezetés az év végéig a 220 milliós népességű ország 70 millió lakóját akarja beoltatni. Pakisztánban eddig több mint tízmillió dózis oltóanyagot használtak fel.

"Minél több embert oltunk be, annál védettebbek leszünk" - hangsúlyozta Aszad Umar tervezési miniszter, aki egyben az NCOC igazgatója is.

A dél-ázsiai ország oltási kampánya az AstraZeneca mellett kínai oltóanyagokra támaszkodik. Májusban ismét apadt a fertőzöttek száma, ami lehetővé tette egyes korábban bevezetett korlátozások feloldását az utóbbi napokban.

Világszerte újra és újra felmerül a bizonyos személyi csoportokra vonatkozó oltási kötelezettség elképzelése tekintettel a járvány kezelésének kihívásaira és az oltási kampányok lassulására. Az Egyesült Államokban például egyetemek és kórházak kötelezővé tették munkatársaiknak az oltást. Pakisztánban a járvány kitörése óta 936 131 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 21 453-an hunytak el a kórban.

(MTI)

Karácsony Gergely levelet küldött Orbán Viktornak a kínai vakcina miatt

Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy hozza nyilvánosságra a Sinopharm vakcinával oltottak laboratóriumi ellenanyag-tesztjeinek eredményeit - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-t.

Tovább a cikkhez

Heves esőzések árasztották el Mumbai utcáit, egy oltóközpontot be kellett zárni

A kezdődő monszunidőszak heves esőzései árasztották el szerdán Mumbai utcáit, leállt a tömegközlekedés és egy oltóközpontot be kellett zárni az India pénzügyi központjának számító városban - közölték a helyi hatóságok.

Az indiai meteorológiai szolgálat  további riasztást adott ki Mumbaira és a környező régiókra a napokban várható további heves esőzések miatt.

Mumbaiban egyébként éppen a héten kezdték meg feloldani a hetek óta tartó zárlatot, amelyet a koronavírus-járvány második hulláma miatt kellett elrendelni.

Az NDTV állami televízió szerint az ítéletidő nemcsak a közlekedést, de az oltási kampány menetét is megzavarta a járvány által erősen sújtott városban. A pandémia 2020 márciusi kitörése óta Indiában 2,9 millió fertőzöttet azonosítottak, ebből 700 ezer esetet Mumbaiban regisztráltak. A városban a kór 15 073 ember életét követelte.

Gyakran fordulnak elő hasonló áradások a monszunidőszakban Mahárástra állam székhelyén, amely több mint 13 millió lakosával a világ egyik legnépesebb városa. Nem ritkán halálos áldozatok is vannak például házomlások és áramcsapások következtében, de az is elő szokott fordulni, hogy egyesek vízbe fúlnak.

A helyi médiában megjelent felvételeken folyamokká változott utcákat lehetett látni elakadt buszokkal és egyéb járművekkel.

(MTI)

Csütörtöktől újabb országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt

Magyarország és Marokkó megállapodott, hogy kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait - jelentette be szerdán a marokkói fővárosban, Rabatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nászer Burita marokkói külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Az EU és az USA megállapodna a vakcinaexport korlátainak csökkentéséről

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a keddi csúcstalálkozón meg fog állapodni a Covid-19 vakcinákra és gyógyszerekre vonatkozó exportkorlátozások csökkentéséről - áll a közös szövegtervezetben, amely szerint a termelés növelésének kulcsa a technológia önkéntes megosztása.

Tovább a cikkhez

Már 13 ország elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Összesen 13 ország fogadja már el a magyar védettségi igazolványt - áll a kormányzati koronavírus portálon.

Tovább a cikkhez

Lecsökkent az oltakozási kedv Horvátországban, ezért oltóbuszokat vet be a kormány

Miután valamelyest csökkent az oltakozási kedv Horvátországban, de nagy mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, a kormány mobil oltóállomásokat hoz létre, és oltóbuszokat küld minden olyan településre, amely messze esik az egészségügyi intézményektől, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt - jelentette be szerdán Vili Beros egészségügyi miniszter.

Tovább a cikkhez

Ausztriában csütörtöktől enyhülnek a járványügyi korlátozások

Ausztriában csütörtöktől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon - jelentette be Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a kormányülés után szerdán Bécsben.

Tovább a cikkhez

Újabb koronavírusos a spanyoloknál, Llorente tesztje is pozitív

Sergio Busquets után Diego Llorente koronavírustesztje is pozitív lett a pénteken kezdődő és részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra készülő spanyol válogatottnál.

A spanyol futballszövetség szerda hajnalban közölte, hogy a 27 éves játékos elhagyja a csapat madridi edzőtáborát, társai pedig egyéni edzésekkel folytatják a felkészülést.

Hétfő reggelre a csapatkapitány Busquetsről derült ki, hogy koronavírusos, azóta a spanyol együttes csak szigorú korlátozások betartásával tud edzeni.

Luis Enrique szövetségi kapitány kedden hat labdarúgónak küldött vészbehívót, ők azonban a többiektől elkülönítve tréningeznek, hogy szükség esetén bármikor csatlakozni tudjanak a csapathoz. Szerdán aztán Luis Enrique döntése nyomán ehhez a hat futballistához csatlakozott még 11 játékos az U21-es keretből.

A spanyolok csoportellenfelei közül a svédeknél is volt pozitív teszt, kedden Dejan Kulusevskiről, valamint Mattias Svanbergről derült ki, hogy fertőzött, ezért őket elkülönítették a társaktól.

A társházigazda spanyolok hétfőn a éppen svédek ellen kezdik meg a szereplésüket az Eb-n Sevillában, majd öt nappal később a lengyel csapatot, június 23-án pedig a szlovák együttest fogadják az andalúziai városban.

(MTI)

Ukrajnában stagnál a járvány terjedése, az egész ország "zöld" besorolásba került

Ukrajnában szerdára kevesebb mint 1400 új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma sem haladta meg a százat, jelenleg a járvány terjedése stagnálást mutat.

Eközben szerdára az egészségügyi minisztérium átsorolta az ez egész országot a járványhelyzet szerinti legenyhébb, "zöld" kategóriába - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a tárca sajtóközleményére hivatkozva. Eddig az ország egésze már néhány hete az eggyel szigorúbb "sárga" besorolásban volt.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 1385 új esettel 2 218 039-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mintegy kétszázzal kevesebb a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 77-tel 51 410-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 118 volt. A betegségből eddig 2 108 684-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban csaknem hétezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 5700-zal, 57 945-re. Kórházba most 756  koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 483 volt.

A legtöbb új beteget, 262-őt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 328 068-an kapták meg valamely védőoltás első, 161 378-an a második dózisát is. Kedden 53 161 embert oltottak be Ukrajnában.

Az ország déli részén lévő Herszon megyében közben több oltási pontot hoztak létre az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről érkezők számára, akiknek a kínai Coronavac vakcinát adják be - számolt be az UNIAN hírügynökség. Az ideiglenesen megszállt területről érkezőknek előzetesen fel kell iratkozniuk a "Gyija" lenevezésű internetes várólistára.

Közben újabb 117 ezer dózis Pfizer-vakcina érkezett Ukrajnába kedden a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül. A jövő hét elejére is várható egy újabb szállítmány, amelyet ingyen kap meg Ukrajna - idézett az Ukrajinszka Pravda az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által kiadott közleményből. Eddig az ország ezen a kezdeményezésen keresztül 590 850 Pfizer- és 1 072 800 AstraZeneca vakcinát kapott.

(MTI)

Az angol felnőttek több mint 80 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus elleni antitest

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség több mint 80 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus ellen termelődő antitest.

Tovább a cikkhez

Oroszországban ismét túllépte a 10 ezret a napi új fertőzöttek száma

Oroszországban szerdán ismét meghaladta a 10 ezret az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek száma.

Az orosz operatív törzs közleménye szerint az országban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 10 407-tel 5 156 250-re emelkedett a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb számú új fertőzés  március 7-e óta.

A napi növekmény 0,2 százalék, az új esetek 16,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 269 456-ra, a halálos áldozatoké 399-cel 123 787-re, a felépülteké pedig 9814-gyel 4 736 446-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 141,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 305 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 526 112 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(MTI)

Hétfőtől újranyit a szerb-magyar határátkelők egy része

A koronavírus-járvány miatti lezárásokat követően csak a Horgos-Röszke és a Kelebia-Tompa határátkelők voltak használhatók Szerbia és Magyarország között, hétfőtől azonban a Bajmok-Bácsalmás, a Királyhalom-Ásotthalom és a Gyála-Tiszasziget átkelő is megnyílik - tájékoztatott a közösségi médiában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A politikus azt írta, arról tájékoztatták, hogy a jövő hétfőtől újra üzemelnek ezek az átkelők is a megszokott időben. Emellett reményének adott hangot, hogy hamarosan a többi átkelő is újranyit.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 214-gyel 714 054-re, Koszovóban öttel 107 039-re, Észak-Macedóniában 23-mal 155 399-re, Montenegróban 14-gyel 99 848-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 45-tel 204 059-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hattal 6930-ra, Koszovóban eggyel 2250-re, Észak-Macedóniában néggyel 5463-ra, Montenegróban kettővel 1595-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 11-gyel 9344-re emelkedett.

(MTI)

Az aszpirin nem javítja a kórházban ápolt Covid-betegek túlélési esélyeit

Egy brit tanulmány szerint az olcsó és széles körben elérhető aszpirin nem javítja a kórházba került koronavírusos betegek túlélési esélyét - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

A héten több mint 370 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

A héten újabb, több mint 370 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. Ez már a 25. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége elérte a 4.7 millió adagot.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a szakember: nem zárható ki egy negyedik járványhullám Magyarországon

Lecsengett a koronavírus harmadik hulláma Magyarországon, viszont a pandémiának még nincs vége. Az új variánsok miatt előfordulhat, hogy kellő óvintézkedés hiányában negyedik járványhullám is felüti a fejét hazánkban, a magas átoltottság ellenére is - mondta el Oroszi Beatrix, a  Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. A szakember az elkerülés végett a tömeges tesztelés fenntartását, a gyerekek oltását, illetve a variánskövető vakcinák alkalmazását javasolja, amely összességében még mindig jóval kevésbé költséges, mint egy újabb lezárási kör.

Tovább a cikkhez

Karnyújtásnyira az uniós digitális Covid-igazolvány

Az Európai Parlamentben szerdán lezárult az uniós digitális Covid-igazolvánnyal kapcsolatos jogalkotói munka, amelynek eredményeképp könnyebb lesz az utazás az EU-n belül, és lendületet kap a gazdaság.

Tovább a cikkhez

Az agyat és az idegrendszert is károsíthatja a koronavírus

Egyre több kutató foglalkozik azzal, hogy a koronavírus milyen hatással lehet az agyra és az idegrendszerre. Az eddigi információk alapján, ha a vírus be is jut az agyba, ott nem képes megtelepedni és szaporodni, de ez nem jelenti az, hogy nem is tudja károsítani az agyat. A New York-i Columbia Egyetem kutatói két igen jelentős problémát tártak fel a járványban elhunytak vizsgálatakor.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: itt vannak a szerda reggeli adatok

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 296 926 fő, 4 073 520 fő már a második oltását is megkapta. 179 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 385 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 29 889 főre emelkedett. 549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

A fertőzöttek száma 174 millió, a halálos áldozatoké 3,747 millió a világon

A világon 173 998 753 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 747 372 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 173 544 368 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 734 835 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 391 092 fertőzött volt eddig a napig, és 598 326-an haltak meg. Brazíliában 17 037 129 fertőzöttről és 476 792 halálos áldozatról tudni. Argentínában 4 008 771 a fertőzöttek és 82 667 a halottak száma.

Törökországban 5 300 236 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 48 341. Oroszországban 5 086 386-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 122 409-re emelkedett. Indiában 29 089 069 fertőzöttet és 353 528 halálos áldozatot jegyeztek fel.

Az Egyesült Királyságban 4 544 372 a fertőzöttek száma, és 128 118-an haltak meg a betegségben. Olaszországban 4 235 592 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 126 690. Franciaországban 5 781 556 fertőzöttet és 110 299 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 3 792 595 a fertőzöttek száma, 89 497 a halottaké. Spanyolországban 3 711 027 fertőzöttet és 80 309 halálos áldozatot regisztráltak. Lengyelországban 2 875 729 fertőzöttet és 74 255 halálesetet tartanak nyilván.

(MTI)

Virológus: egy éven belül kell a harmadik oltás, de ezzel a három vakcinával nem lehet majd oltani

Egy éven belül kell harmadik oltás, a Johnson, a Szputnyik, és az AstraZeneca viszont nem adható újra Lisziewicz Julianna virológus szerint, aki az ATV-nek nyilatkozott erről.

Tovább a cikkhez

Idén nyáron is az eddigi kedvenc országokat vehetik célba a magyar nyaralók

A tengerparti nyaralások slágerlistáján nincs változás, nyáron visszatérhetnek a magyar turisták a hagyományosan kedvelt partokra, így az elsők között nyitó és a koronavírus ellen bármilyen oltást vagy negatív PCR-tesztet elfogadó Horvátországba, és folyamatosan indulnak a charterjáratok Törökországba, Tunéziába, Egyiptomba is - tájékoztatta a Világgazdaságot Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megjelent a kormány hivatalos döntése az újabb lazításokról

A kedden késő este megjelent Magyar Közlönyben a kormány két ponton is módosította a koronavírus-járvány terjedését megfékező korlátozó intézkedéseket.

Tovább a cikkhez

koronapp

chile koronavírus oltás átoltottság
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
sinopharm koronavírus vakcina