SZG_9224
Gazdaság

Akkumulátoros projektbe vágott bele az Alteo

Portfolio
Az Alteo megkezdte akkumulátoros energiatárolással kapcsolatos projektjének megvalósítását, melynek keretében a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén építi fel a társaság a második energiatárolóját, 5 MW-os teljesítménnyel.

A megújuló energiaforrás alapú, időjárásfüggő energiatermelő egységek térhódításával párhuzamosan egyre nagyobb igény jelentkezik a rendelkezésre álló szabályozó kapacitásokra. Az Alteo Szabályozási Központ folyamatos fejlesztésének egyik legfontosabb célja is az, hogy mennyiségben és minőségben is választ adhasson a villamosenergia-rendszerben jelentkező folyamatosan növekvő szabályozási igényekre.

A fejlesztések egyik formája az akkumulátoros energiatárolók létesítése. Az Alteo csoport első, 6 MW-os energiatárolóját Budapesten, a Zuglói Fűtőerőmű területén valósította meg 2018-ban. Jelen projekt keretében az Alteo a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén építi fel a második energiatárolóját, 5 MW-os teljesítménnyel.

A kazincbarcikai akkumulátoros energiatároló kialakítása ugyanakkor eltér a jelenleg működő sztenderd piaci megoldásoktól.

A beruházás különlegessége, hogy nagy teljesítményű, energiatárolóra optimalizált akkumulátorok mellett elektromos autókhoz gyártott akkumulátorokat is beépítenek a rendszerbe.

Az ilyen tekintetben különböző paraméterű akkumulátorok egységesített energia-menedzsmentjének fejlesztésére összpontosul a pályázat keretében végzett kutatás-fejlesztési tevékenység.

A kutatási eredmények megnyithatják az utat a más területeken már megfelelő teljesítményre nem képes, de még releváns kapacitással rendelkező akkumulátorok további hasznosítása felé is, így például hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az elektromos autók elhasználódott akkumulátorainak villamosenergia-tároló rendszerekben történő további hasznosítása kidolgozott folyamattá válhasson.

A projekt pályázati adminisztratív előkészítői munkái 2018.12.06-án kezdődtek meg, míg a kivitelezési munkálatok 2021 júniusában indulnak, a projekt pályázati zárása 2022.01.13-án várható.

Az Alteo a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék felhívásának keretében 227,84 millió forint összegű vissza nem térítendő-, valamint 249,68 millió forint összegű visszatérítendő hitel összegre nyert európai uniós támogatást kísérleti fejlesztési folyamatok megvalósítására.

Az Alteo árfolyama ma 0,4 százalékkal került lejjebb, idén közel 40 százalékos pluszban áll.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

perma
bull
tokió japán
beruhazas
wisjh

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
wisjh