ekb_frankfurt_shutter
Gazdaság

Christine Lagarde: Túl korai lenne a szigorítás

Portfolio
Ma délelőtt ülésezett az Európai Központi Bank kormányzótanácsa, és a döntés után szokásos módon 13:45-kor tették közzé a kamatdöntésről szóló közleményt. Eszerint nem változtak a kamatok az eurózónában. Az eszközvásárlási programokat illetően sem történt semmilyen változás. Christine Lagarde EKB-elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyelőre túl korai lenne még az eszközvásárlási programok kivezetéséről beszélni. Friss előrejelzést is közölt az elnök: az infláció idén 1,9% lehet, a gazdasági növekedés pedig 4,6% lehet az eurózónában.

Véget ért a sajtótájékoztató

Legközelebb július 22-én tart sajtótájékoztatót a kamatdöntő ülés a jegybank.

Volt vita a Kormányzótanácsban

Lagarde elmondása szerint volt arról vita a Kormányzótanácsban, hogy milyen ütemben vásároljanak államkötvényeket a következő hónapokban, de végül a döntés teljesen egyértelmű, amely szerint fenntartják a megemelt összegű vásárlásokat.

Salvador lépése nem változtat a mi hozzáállásunkon

Salvador nemrég jelentette be, hogy elfogadja a bitcoint fizetőeszközként, és a kérdésre, hogy az EKB ehhez mit szól, Lagarde azt mondta, hogy ez nem változtat az EKB kriptovaluták szabályozásához való hozzáállásán.

Lagarde hallani sem akar a taperről

Az elnöktől sokszor megkérdezték, hogy az Európai Központi Bank tervezi-e kivezetni valamikor a jövőben a PEPP-et, azaz a pandémiás eszközvásárlási programot. A jegybankokra egyre erőteljesebb nyomás nehezedik, hogy lépjen vissza az eszközvásárlási programból. Lagarde az egyik kérdésre így válaszolt

Csalódott vagyok a kérdése hallatán. Már többször nyilvánvalóvá tettem ma: a PEPP kivezetéséről szóló vita korai, szükségtelen és káros lenne jelenleg.

Azaz a jegybank egyértelműen galamb-üzemmódban folytatja a tevékenységét a következő hetekben is, és megalapozatlanok voltak azok a találgatások, amelyek szerint az EKB ma akár az eszközvásárlási program második negyedévben megemelt vásárlási ütemének letekerését jelentheti be.

Szignifikánsan nagyobb összegben vásárolunk, mint az első negyedévben

Mondta Christine Lagarde, azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mennyit terveznek vásárolni. Ezt nem is lehet pontosabban elmondani szerinte, mert szezonális hatásokat is figyelembe kell venni.

A jegybank a második negyedévben 80 milliárd euró összegben vásárolt havonta államkötvényeket, ami magasabb volt, mint az első negyedévben. Alighanem a harmadik negyedévben is 60-80 milliárd euró közötti vásárlásokra számíthatunk.

A fiskális intézkedéseknek átmenetinek és célzottnak kell lennie

Lagarde szerint a kormányoknak biztosítania kell, hogy a fontos pénzügyi támogatások célzottak és hatékonyak legyenek. Emellett az elnök kihangsúlyozza a Next Generation EU fontosságát, amely gyorsabb, erőteljesebb és sokkal egyenlőbb kilábalást tesz lehetővé

És egyben a program támogatni fogja a monetáris politika hatásait is

- mondta Lagarde.

A pénzmennyiség növekedését továbbra is az eszközvásárlás támogatja

Mondta Christine Lagarde elnök. A jegybankelnök eddig semmilyen utalást nem tett arra, hogy az eszközvásárlás kivezetését a közeljövőben tervezné a jegybank.

Az infláció a következő években csökkenhet

Mondta Lagarde, mivel akkor futnak ki az átmeneti hatások. Az év második felében tovább nőhet az infláció, amelyet az újranyitás és átmeneti hatások hajtanak. Hosszabb távon viszont a tartós hatások (például a munkaerőpiacon és béreken) miatt újra alacsonyabb infláció lehet majd, amelyet az eurős euró is támogat majd.

  • idén 1,9%-os lehet az infláció,
  • jövőre 1,5%-os áremelkedésre számít a jegybank,
  • 2023-ban viszont 1,4%-os áremelkedésre számít,

ez utolsó egyben azt is jelenti, hogy a 2023-as előrejelzést nem húzta fel a jegybank. Az idei és jövő évre vonatkozó infláció viszont felfelé módosított. A maginfláció is a célszint alatt maradhat, az idei évben például 1,1% lehet a maginfláció.

Itt a friss előrejelzés!

A személyes fogyasztások és az ipari teljesítmény erőt mutat az eurózónában, és a beruházások kilátása sem rossz a bizonytalanságok ellenére- mondta Christine Lagarde. A második félévben jelentős felpattanás jöhet, amelyet a vakcinálás hajthat, és a külső kereslet felpattanása

Az EKB jelentősen felfelé módosította az idei előrejelzését:

  • A reál GDP idén 4,6%-kal,
  • jövőre 4,7%-kal ,
  • 2023-ban pedig 2,1%-kal nőhet a friss előrejelzés szerint.

Elmondta, hogy vannak azért lefelé mutató kockázatok, elsősorban a járványhelyzettel kapcsolatban.

Túl korai lenne a szigorítás

Mondta Christine Lagarde, ezért a jegybank extrém laza monetáris politikája fennmarad. Marad velünk a vészhelyzeti eszközvásárlás is, és a PEPP addig marad velünk, amíg a Kormányzótanács úgy nem értékeli, hogy a járvány véget ért - mondta.

A jegybankelnök most a 13:45-kor közzétett közleményt olvassa fel.

További infláció-emelkedés jön

Az év második felében jön a felpattanás - mondta Christina Lagarde az EKB sajtótájékoztatóján. Az aktivitás helyreállása, a korlátozások feloldása és a kormányzatok támogatása segíti a kilábalást - mondta.

Az infláció is megemelkedett - mondta Lagarde, és további emelkedésre számítunk.

Ezeket azonban leginkább átmeneti hatások hajtják, amelyek idővel elmúlnak majd - mondta. Az infláció előreláthatólag tartósan az EKB célszintje alatt marad - mondta.

Itt az EKB kamatdöntése!

Az EKB az iménti percekben közzétette a kamatdöntő ülésről szóló közleményt:

Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve -0,50%-os szintje. A Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2%-hoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában - írja a jegybank közleménye.

Ezen a ponton el kell mondani, hogy az infláció ugyan májusban elérte a 2%-ot, de a jegybank álláspontja szerint az infláció emelkedése átmeneti, azt olyan hatások fűtik, mint a tavalyi alacsony bázis, valamint az ellátás problémák. Ebből a szempontból érdekes lesz hallani, hogy mit mond majd Lagarde elnök a délutáni sajtótájékoztatón, ahol majd az inflációs és GDP-növekedési előrejelzést is frissíti a jegybank.

A közlemény másik fontos jelzése, hogy a Kormányzótanács

legalább 2022 márciusának végéig folytatja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig,

de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért. "A testület a finanszírozási feltételek és az inflációs kilátások együttes értékelése alapján arra számít, hogy a PEPP alatti nettó vásárlásokat a következő negyedévben továbbra is jelentősen nagyobb ütemben bonyolítják le, mint az év első hónapjaiban." Ez alapján tehát az a forgatókönyv valósult meg, amely szerint az inflációs nyomás ellenére a jegybank továbbra is fenntartja a második negyedévben megemelt havi vásárlási ütemet. A jegybank májusban és áprilisban 80 milliárd euró összegben vásárolt államkötvényekből.

"A Kormányzótanács rugalmasan vásárol a piaci helyzetnek megfelelően azzal a szándékkal, hogy megakadályozza a pénzügyi feltételek olyan szigorodását, amely nem konzisztens a világjárvány által a prognosztizált inflációs pályára gyakorolt lefelé irányuló hatásnak az ellensúlyozásával. Az időben, eszközosztály tekintetében és a joghatóságok között folytatott vásárlások rugalmassága továbbra is támogatja a zökkenőmentes monetáris politikai transzmissziót. Ha sikerül fenntartani a kedvező finanszírozási feltételeket olyan eszközvásárlási tranzakciókkal, amelyek a PEPP nettó vásárlási időhorizontja alatt nem merítik ki a keretet, akkor nem kell a keretösszeget teljes mértékben felhasználni. Ugyanígy, a keretösszeg szükség esetén újrakalibrálható, hogy megmaradjanak a kedvező finanszírozási feltételek, amelyekkel könnyebben lehet a negatív pandémiás sokknak az inflációs pályát érő hatását ellensúlyozni." - áll a közleményben.

Mint azt reggeli cikkünkben megírtuk, a PEPP keretösszege gyorsan fogy, a megszabott 1850 milliárdos keretből 1100 milliárd euró van hátra, így amennyiben a most beígért gyors vásárlási ütem fennmarad, akkor a keret néhány hónapon belül kimerül. A mostani közlés azt ígéri, hogy a keretösszeg végéig tartanak majd a vásárlások, így izgalmas lesz látni a következő üléseken, hogy a jegybank hogyan reagál majd a keretösszeg fokozatos kimerülésére.

A Kormányzótanács közlése szerint emellett legalább 2023 végéig továbbra is újra befekteti a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.

A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeljük, hogy elkerüljük a megfelelő monetáris politikai iránnyal való interferenciát.

- áll a közleményben.

"Az eszközvásárlási program (APP) alapján történő nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódnak. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az APP alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükségesek ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait. A Kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika" - áll a közleményben.

Végül a Kormányzótanács továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül. A célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozatának (TLTRO–III) révén kapott finanszírozás meghatározó szerepet játszik a vállalatokhoz és a háztartásokhoz irányuló banki hitelnyújtás támogatásában.

A Kormányzótanács végül leszögezi, hogy készen áll valamennyi eszközének szükség szerinti kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció fenntartható módon, a testület szimmetriára való törekvésének megfelelően közelítsen a céljához.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat. A sajtótájékoztatót érdemes lesz figyelni, mert Lagarde üzeneteinek nagy súlya lesz. A mai döntések nem számítanak meglepetésnek, ugyanakkor a korábbi ülésekhez képest ma már az sem lett volna meglepő, ha az EKB valamilyen minimális szigor irányába mozdul el, legalább az üzenet szintjén. Érdekes lesz látni, hogy Lagarde milyen választ ad majd azokra a biztosan felmerülő kérdésekre, hogy miképp reagál majd az európai jegybank az inflációs nyomásra, és hogy szóba került-e már a taper (az eszközvásárlási program fokozatos kivezetése) a Kormányzótanácson belül.

Lagarde sajtótájékoztatóját élőben közvetítjük, ahol a jegybankelnök egyben ismerteti a frissített GDP és inflációs várakozásokat is.

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-1250592495
chile koronavírus oltás átoltottság
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1250592495