usa dollar
Gazdaság

Durván elszálltak az árak Amerikában! Nagyon nehéz helyzetben a Fed

Portfolio
Az áprilisi 4,2%-ról 5%-ra emelkedett az infláció az USA-ban májusban, ez meghaladja a 4,7%-os várakozást. A maginfláció is magasabb lett a vártnál, így nehéz helyzetben lehet jövő szerdán a Fed kamatdöntő ülése után.

Már az áprilisi 4,2%-os áremelkedési ütem komoly meglepetést okozott a tengerentúlon, erre most a májusi adat is magasabb lett a vártnál. A szakemberek 4,7%-os rátára számítottak, ehhez képest a hatóságok csütörtök délután 5%-os adatot közöltek.

A maginfláció 3,8%-ra emelkedett az előző havi 3%-ról, ami érdemben meghaladta a 3,4%-os várakozást. Egy hónap alatt 0,6%-kal emelkedtek a fogyasztói árak a várt 0,4%-os ütem helyett, míg a maginfláció 0,7%-os emelkedést mutatott.

Az adat további fejfájást okozhat a Fednek, hiszen a jegybank korábban hangsúlyozta, hogy rugalmasan kezeli majd a 2%-os inflációs célját, vagyis átmenetileg és kismértékben a cél fölé engedi a drágulást. Az átmenetiség még teljesülhet, azonban egyre több a kétség azzal kapcsolatban, hogy mi számít a jegybank szerint "kismértékűnek".

Egyre erősebbek a várakozások, hogy a Fed lassan elkezdi felkészíteni a piacot a monetáris szigorítás első lépéseire, melyek a jelenleg 120 milliárd dolláros havi eszközvásárlás leépítésével kezdődhetnek. A kamatemelés egyelőre nem lehet az asztalon, viszont könnyen lehet, hogy a jegybank nem fogja tudni kihúzni az eddig várt 2023-24-ig a jelenlegi kamat mellett.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) jövő szerdán zárja le kétnapos ülését, amikor egyelőre a kommunikációban történhet meg a fordulat. Vagyis elkezdhetik lassan adagolni a szigorítást a befektetőknek, az utóbbi hetekben több döntéshozó is nyilatkozott ezzel kapcsolatban. Ráadásul friss makrogazdasági és kamatpálya-előrejelzés (dot plot) is érkezik, vagyis izgalmakra számíthatunk szerda este.

A dollár egyelőre kismértékű gyengüléssel reagált az adatra, azonban nehéz azt szétválasztani az EKB kamatdöntésétől, hiszen az inflációs adattal egyidőben kezdődött Christine Lagarde sajtótájékoztatója is.

Címlapkép: Getty Images

perma
bull
tokió japán
beruhazas
wisjh

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
wisjh