angela merkel
Gazdaság

Koronavírus: meghosszabbították a német kormány különleges felhatalmazását

MTI
Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást, a pénteken hozott döntés három hónapra szól.

A kormánypárti frakciók - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának - közös előterjesztését név szerinti szavazáson 375 igen szavazattal, 218 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypártok képviselői mellett az ellenzéki Zöldek is támogatták az előterjesztést.    

A javaslat indoklásában kiemelték, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a járványhelyzet javulása és az oltási kampány haladása ellenére továbbra is nagy veszélyt jelent, különösen a kórokozó fokozottan fertőzőképes és a korábbiaknál súlyosabb lefolyású megbetegedést okozó változatai miatt.    

A Bundestag szeptember végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést a SARS-CoV-2 terjedésével szemben. 

A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy a SARS-CoV-2 szétterjedésével úgynevezett országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen az egészségügyi minisztériumnak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül hozza meg a lakosság megvédéséhez szükséges döntéseket.    

A szaktárca a különleges felhatalmazás alapján a többi között az oltási kampányról hozott rendeleteket, a belügyminisztérium pedig a védekezést szolgáló beutazási korlátozásokról és karanténszabályokról.    

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 2440 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő 20 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 3165-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 711 569 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.     

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 102 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 89 687-re emelkedett Németországban.    

A december végén elindított oltási kampányban az utóbbi időszakban naponta átlagosan nagyjából 710 ezer - másodpercenként nyolcnál is több - adag oltást adnak be. Legalább egy adagot péntekig a lakosság 47,5 százaléka - 39 539 170 ember - kapott. Teljes oltással 24,8 százalék - 20 648 461 ember - rendelkezik.

Címlapkép: Pool/Getty Images

GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus
bear_1
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1233503994