FONTOS Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szerda reggeli adatok
fed
Gazdaság

Itt a Fed döntése, ugrik a dollár!

Portfolio
A vártnak megfelelően az eddigi szinten hagyta az irányadó kamatot a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), és a havi 120 milliárdos eszközvásárlás keretösszege sem változik. Ugyanakkor az idei inflációs prognózist jelentsen megemelte a jegybank, azonban szerinte csak átmeneti lesz az ugrás. A dollár pillanatokon belül erősödéssel reagált a döntésre.

A végére lenyugodott a dollár is

A sajtótájékoztató végére megállt a dollár erősödése, de érdemi korrekciót sem láttunk, 1,20 felett kicsivel stabilizálódott az árfolyam.

A mai sajtótájékoztató találó összefoglalása

Megint az inflációról

Az inflációs előrejelzéssel kapcsolatban Powell kiemeli: ez 18 különböző ember prognózisa, amiben természetesen vannak kockázatok. Ezzel utal arra a felvetésre, hogy az áremelkedés kontrollja esetleg kicsúszhat a Fed kezéből. Az elnök szavai azért érdekesek, mert ezzel finoman kihátrált a jegybank saját prognózisa mögül, jelezte, hogy akár ennél magasabb áremelkedés is jöhet.

Alakul a törés a Feden belül?

A mai döntést és az előrejelzéseket sokan úgy értelmezik, hogy törés kezd kialakulni az FOMC-n belül az igazgatóság és a regionális jegybankelnökök között. Előbbiek inkább alacsonyan tartanák a kamatot, utóbbiak közül viszont egyre többen emelnének. A dot-ploton belül nem tudjuk az egyes várakozásokat, de Chris Low, az FHS Financial elemzője szerint van esély arra, hogy a 2023-ra tartást váró öt teg mindegyike az igazgatóságból került ki. Ez pedig azt jelentené, hogy ők próbálnak szembe menni a helyi Fed-elnökök szavazatával. Ez egyelőre csak spekuláció, de a következő években akár éles vitákat is kiválthat a jegybankon belül, ha igaz.

Ez tűnik most a legvalószínűbb forgatókönyvnek

A Fed mai döntésével megágyazott annak, hogy az év végén elindítsa a taperinget, 2022 végére teljesen leépítse az eszközvásárlást, majd 2023 végén elkezdjen kamatot emelni. Ha ez megtörténik, akkor a monetáris politika még mindig erősen támogató lesz - idézi a Marketwatch Michael Gregoryt, a BMO szakemberét.

Próbálja magyarázni a dot-plotot

A dot-plotban szereplő várakozások nem erős előrejelzések, vagy várható kamatpálya, ez a döntéshozók aktuális várakozása - mondja Powell azzal kapcsolatban, miért emelkedtek a 2022-es és 2023-as kamatvárakozások.

Havonta vizsgálják az adatokat

Minden hónapban értékeljük a beérkező adatokat, és azoknak megfelelően döntünk majd - mondja Powell azzal kapcsolatban, mikor kezdődhet a havi 120 milliárd dolláros QE-program visszafogása. Ez azért szintén éles váltás a "nem beszéltünk arról, mikor beszéljünk róla" fordulathoz képest.

Tovább esnek a részvényindexek

A döntés után a Dow Jones már 1,1%-os mínuszban van, az S&P-500 0,9%-kal, a Nasdaq pedig 0,7%-kal jár keddi értéke alatt.

A most robbanó árak csökkenni fognak

Powell külön kitér a faanyagok árára, melyek az utóbbi hetek ugrása után már kezdenek csökkenni, szerinte ugyanez fog történni a használt autók árával is, melyek egy év alatt 30%-kal emelkedtek.

Így néz ki a hosszabb euró-dollár

Május eleje óta nem volt ilyen erős az amerikai deviza.

Lassan 1,20 felé halad a dollár

Már majdnem 1%-os erősödésben az amerikai deviza, 1,202 alatt.

Szóba került a tapering

Az ülésen szóba került a QE-program leépítése (tapering) - mondja Powell. Az elnök kommunikációja is érezhetően szigorodott ezzel kapcsolatban, már nem említi, hogy még hosszú út áll a jegybank előtt a visszafogásig.

Még nem fordulat, de óvatos váltás

Az első óvatos váltás Powelltől: a sajtótájékoztató elején kiemelte, hogy az infláció magasabb és tartósabb lehet, mint korábban várták. Ennek fényében még meglepőbb a 2022-es 2,1%-os előrejelzés.

Hogy reagált a kötvénypiac?

Az amerikai tízéves hozam 5 bázisponttal 1,55%-ra emelkedett a döntés után, a kétéves referenciaérték pedig egyéves csúcsra ugrott.

Már jövőre kamatemelés jön?

A másik erős üzenet az előrejelzésben, hogy a márciusi négy után már heten várnak kamatemelést 2022-ben. Ez ugyan még kisebbség, de érezhetően erősödött a szigorítás esélye.

Az idei infláció ugrása a meglepetés

Az első kommentárok alapján az idei inflációs prognózis jelentős ugrása (2,4%-ról 3,4%-ra) a legnagyobb meglepetés és a legerősebb üzenet. Az viszont kérdés, hogy fog innen jövőre 2,1%-ra lassulni az áremelkedési ütem, a jelek szerint

tényleg átmeneti drágulásra számít csak a jegybank.

Rossz hír a részvénypiacnak

A szigorúbb jegybank rossz hír a részvénypiacoknak, a Fed közleménye után a Dow Jones 0,9%-os gyengülésben van, akárcsak az S&P-500, míg a Nasdaq 0,7%-kal jár keddi értéke alatt.

Gyengült a forint a dollár erősödésével

Az amerikai deviza erősödése rossz hír a forint számára, az euró-forint jegyzés 352,8-ig emelkedett, ami már 0,3%-kal magasabb a tegnapinál.

Közben a dollár tovább erősödik

Már 0,7%-kal alacsonyabb a jegyzés a kedd estinél.

Az infláció emelkedése csak átmeneti lesz

A közlemény kiemeli, hogy az oltásoknak köszönhetően az amerikai gazdaság kilátásai javultak az utóbbi időszakban, elsősorban a járvány által leginkább érintett szektorokban rosszak már csak. Az inflációval kapcsolatban a Fed azt hangsúlyozza, hogy az csak átmenetileg ugrott meg, ez látszik abból is, hogy a hosszabb távú, 2022-es és 2023-as előrejelzésüket alig változtatták márciushoz képest. A döntés egyhangú volt a kamatról és a QE-programról, nem volt ellenszavazat.

A dot-plotban nincs látványos változás

Az FOMC-tagok kamatvárakozásait mutató dot-plot üzenete is változott: a többség szerint 2023 végére egyértelműen kamatemelésre kell készülni. Ugyan a legtöbb pötty még a 0-0,25% mellett van, ha viszont összevonva vizsgáljuk, akkor

már többen várnak kamatemelést 2023-ban, mint ahányan nem.

Nagyot emeltek az idei inflációs várakozáson

A friss prognózisok a GDP-re:

 • 2021: +7%
 • 2022: +3,3%
 • 2023: +2,4%

És az inflációra:

 • 2021: 3,4%
 • 2022: 2,1%
 • 2023: 2,2%

Rögtön ugrik a dollár

Percek alatt 0,5%-kal erősödött a dollár az euróval szemben, így 1,2058-nál jár a jegyzés.

Itt a döntés

A vártnak megfelelően nem változott az irányadó kamat, és az eszközvásárlások keretöszsege is marad havi 120 milliárd dollár. Ebben eddig nincs meglepetés, azonban

az idei inflációs előrejelzést 2,2%-ról 3%-ra emelte a jegybank.

Ehhez képest számít majd a változás

Legutóbb március közepén frissítette előrejelzéseit a Fed, akkor az alábbi prognózisok születtek:

GDP

 • 2021-ben 6,5%-kal nő,
 • 2022-ben 3,3%-kal bővül,
 • 2023-ban pedig 2,2%-kal növekszik.

PCE (Personal Consumption Expenditure) infláció

 • 2021-ben 2,4%,
 • 2022-ben 2%,
 • 2023-ban 2,1%.

A várakozás az, hogy az inflációs előrejelzést feljebb húzzák majd, illetve akár a gazdasági növekedéssel kapcsolatban is optimistább lehet a jegybank. A három hónapja készült dot-plot alapján a döntéshozók még 2023-ban sem vártak kamatemelést, várhatóan ez is változik majd.

Ez lesz a mai menetrend

Magyar idő szerint este nyolckor érkezik a Fed közleménye, a friss gazdasági előrejelzés (GDP, infláció, munkanélküliség), illetve az FOMC-tagok kamatvárakozásai (dot-plot). Mire azt megemésztjük, addigra fél kilenckor kezdődik Jerome Powell sajtótájékoztatója.

Perceken belül jön a hét legfontosabb eseménye – Mit szól a Fed az elszálló inflációhoz?

Este nyolckor érkezik a Fed közleménye, majd fél órával később tart sajtótájékoztatót Jerome Powell, a jegybank elnöke. Az biztos, hogy az irányadó kamatot 0-0,25%-on hagyja a bizottság, a legfontosabb kérdés inkább a döntés kommunikációja lesz. A szakértők többsége a jelenleg havi 120 milliárd dolláros keretösszegű eszközvásárlásban sem vár változtatást, de ez lehet majd az első terület, ahol elindulhat a szigorítás.  

De miért kell lépnie a Fednek? Az infláció májusban már 5%-ra emelkedett Amerikában, ami jelentősen meghaladja a jegybank 2 százalékos célját. Ezzel kapcsolatban eddig rendre azt kommunikálták, hogy az átmeneti és mérsékelt túllövésre nem reagálnak. Az infláció tartósságával kapcsolatban most is vannak még fenntartások, azonban a legutóbbi adat már nem biztos, hogy mérsékeltnek mondható.

usa infla

A QE-programmal kapcsolatban eddig az volt a hivatalos kommunikáció, hogy „nem gondolkodunk azon, mikor kezdjünk gondolkodni a vásárlások visszafogásán”, a legesélyesebb, hogy ezzel kapcsolatban érkezik majd valami keményebb nyilatkozat. Az elemzők szerint az augusztusi jackson hole-i éves konferenciáján kezdheti megvitatni a visszavonulás időzítését a Fed.  

A befektetők most elsősorban az FOMC frissített prognózisaira, illetve Powell szavaira figyelhetnek, azt kereshetik, hol változik finoman a szigorúbb irányba a kommunikáció.

Az eseményről és a piaci reakciókról a Portfolio folyamatosan tudósít majd este.

Címlapkép: Getty Images

gyerekek_shutter
amerikai kongresszus capitolium sötétség

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina