sinopharm vakcina vakcinaturizmus
Gazdaság

Kínai és Pfizer-védőoltásokra csaphatnak le a Magyarországra tartó vakcinaturisták

Portfolio
A kormány friss, vakcinákat érintő döntését ismertette szerdán Szijjártó Péter külügyminiszter. Ennek értelmében a külföldi, de a magyar határ mentén élő lakosokat Magyarországon is beolthatják, ezért megnéztük, milyen koronavírus elleni védőoltásra esélyesek a vakcinaturisták.

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a pozsonyi sajtótájékoztatóján több kormánydöntést is ismertetett. Ezek egyike, hogy a Magyarországgal határos megyékben, régiókban, tartományokban élő külföldiek, nemzetiségtől függetlenül Magyarországra jöhetnek beadatni az oltást.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a határmenti turizmus hamarosan új elemmel bővül ki, a vakcinaturizmussal (ilyet láttunk egyébként Szerbiában is a tavasz folyamán).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint jelenleg 4,986 millió adag vakcinával van több az országban, mint amennyit felhasználtak. Az ECDC adatbázisában az is megtalálható, hogy ez a "vakcinafelesleg" milyen bontásban áll rendelkezésre, vagyis a hazánkban elérhető 6 oltóanyagból mennyi van még felhasználatlanul. Korábbi cikkünkben arra is rámutattunk, hogy ha az oltakozási kedvben idehaza nem történik látványos fellendülés (nem is látható az egyelőre, hogy mitől javulna a helyzet) és a vakcinák beérkezése folyamatos lesz (ahogy az várható is), akkor a vakcinatartalékok tovább híznának, ez pedig felveti annak a kérdését, hogy meddig és hogyan tárolhatók az oltóanyagok.

Ezek alapján kijelenthető, hogy nagy eséllyel legfőképpen kínai vakcinát fog a határ mellett élő külföldiek rendelkezésére bocsátani Magyarország, most úgy tűnik, ebből van a legnagyobb "felesleg". A közel 5 millió fel nem használt vakcinaadagból 3,2 millió darab Kínából érkezett, további 733 ezer Pfizer és 536 ezer AstraZeneca áll még rendelkezésre.

Ezek után kérdés, hogy

  • melyik környező ország állampolgárai számára lesz vonzó egy olyan keleti vakcina felvétele, amit az európai gyógyszerügynökség még nem hagyott jóvá (a WHO a vészhelyzeti alkalmazását hagyta jóvá),
  • a vakcina felvételéről a külföldi állampolgár milyen igazolást vagy dokumentumot fog kapni (ezt hogyan kezeli majd az uniós oltási igazolás) és
  • hogy ez az igazolás és a beadott vakcina mennyiben lesz elfogadott a saját országában, illetve más európai országokban, ha utazásra kerülne sor.

Címlapkép: A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái a hűtőszekrényben a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oltópontján Székesfehérváron 2021. június 2-án. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
getty, beton, tégla, építőanyag, munkás, építőipar