Varga Mihaly IMD versenykepessegi rangsor magyarorszag helyezes210617
Gazdaság

Öt helyet javított Magyarország az egyik fontos globális versenyképességi ranglistán

Portfolio
A tavalyi 47.-ről a 42. helyre ugrott Magyarország idén a svájci székhelyű IMD üzleti iskola globális versenyképességi rangsorán, amelyben leginkább a gazdasági és a kormányzati teljesítmény javulása játszott fontos szerepet.

A ma közzétett eredmények szerint az 5 helyes javulás a harmadik legnagyobb volt a 63 vizsgált ország között. Lényeges, hogy a négy fő kategória (gazdasági teljesítmény, kormányzati teljesítmény, üzleti hatékonyság és infrastruktúra) mindegyikében javítottunk, de a legnagyobb mértékben a gazdasági és a kormányzati teljesítmény főkategóriákban.

Amint az alábbi táblázat is mutatja: a gazdasági teljesítmény kategóriában a 63 vizsgált ország közöl a 8. helyre ugrottunk, ami igen jelentős (főként ha 2-3 éves távon nézzük) és amiben a 4,5%-os GDP-növekedés és az uniós szinten is kimagasló beruházási ráta játszik fontos szerepet. A kormányzati hatékonyság kategóriában a 47.-ről a 40. helyre ugrottunk, az üzleti hatékonyságban az 59.-ről az 56. helyre, az infrastruktúrában a 41.-ről a 37. helyre.

imdmagyar adatok210617

A gazdasági teljesítmény kategóriába tartozó részindexek közül a nemzetközi beruházásoknál kapta az ország a legjobb helyezést (10.) és közel ilyen jó helyezésünk van a foglalkoztatottság és a nemzetközi kereskedelem részindexnél (13. hely), de a duális gazdaságszerkezetre rámutat az is, hogy közben a hazai gazdaság részindex a 40. helyen áll.

A kormányzati teljesítményen belül a legjobb helyezésünk az adópolitikánál van (33.), a legrosszabb a közpénzügyeknél (49.). Az üzleti hatékonyságnál a két egyformán legrosszabb helyezésünk (57.) a menedzsment technikáknál és a hozzáállás és az értékek részindexeknél van. Az infrastruktúrán belül a különböző részindexek 34. és 43. hely közöttiek, a legjobb az alap infrastruktúra terület, a legrosszabb pedig az oktatás.

imd magyar kategoriak210617

Az IMD anyagához az inputokat az ICEG Európai Központ szolgáltatta, amely 5 főbb pontban rögzítette a magyar gazdaság előtt álló kihívásokat:

 • A koronavírus-járvány utáni időszak gazdasági és társadalmi negatív következményeit kezelni kell
 • A 2022-es választásokhoz közeledve nyomás nehezedik a központi költségvetésre
 • Egyre inkább emelkedik az infláció
 • A munkaerőpiac strukturális kihívásait kezelni kell, így például a fogoalkoztathatóság emelését
 • Meg kell találni a helyünket az e-mobilitási trendek és közben a hagyományos autóipari adottságok között.

A friss eredmények kapcsán sajtótájékoztatót tartott Varga Mihály pénzügyminiszter, amelyen az MTI tudósítása szerint többek között az alábbiakat hangsúlyozta:

 • Az idei 42. hely még messze van a kívánatostól; tovább kell folytatni a versenyképességi tanácsban megkezdett munkát. Összegzése szerint a magyar gazdaságvédelmi intézkedések nemcsak a válság hatásait tompították, hanem hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság lépéselőnybe kerüljön, növelje versenyképességét. Az a támogató, ösztönző gazdaságpolitika, amely eddig is jellemezte a magyar kormány működését, szavai szerint a jövőben is folytatóik.
 • Kiemelte: a jelentős előrelépés annak köszönhető, hogy a kormány világos elveket követett a gazdaságvédelmi intézkedések terén is; a cél a kezdetekről az volt, hogy Magyarország ne csak a járvány gazdasági hatásait tudja eredményesen kivédeni, hanem előnnyel tudjon kijönni a válságból.
 • Magyarország a visegrádi országok között is javított: a második helyen áll, csak Csehország előzte meg, Lengyelország és Szlovákia is hátrébb végzett a rangsorban - mondta.
 • A felmérés szerint a legnagyobb javulást a versenyképes adórendszer, a foglalkoztatás, a munkaerőpiac és a nemzetközi befektetések terén mérték Magyarországnál.
 • Varga Mihály kiemelte az IMD elemzésének néhány fontos megállapítását: a gazdasági teljesítmény faktorban 11 helyezéssel a 8. helyre lépett előre az ország, ami 25 éve a legjobb pozíciója. A vizsgált 20 alfaktor közül 14-ben javult Magyarország helyezése. A foglalkoztatás és az adózás alfaktorban a mindenkori legkiemelkedőbb helyezést érte el - mondta.
 • A nemzetközi befektetésekben 30 helyet javult az ország pozíciója. A miniszter hangsúlyozta, hogy a válság idején is kiemelt figyelmet fordítottak a beruházások ösztönzésére, amit jól tükröz, hogy a költségvetésből tavaly több mint 4 ezermilliárd forintot a beruházások támogatására fordítottak. A Nemzeti Befektetési Ügynökség 2020-ban 907 projekt megvalósulásához járult hozzá, amelynek eredményeképp 4,078 milliárd euró értékű beruházás valósul meg, ami több mint 1400 milliárd forint beruházást jelent.
 • A foglalkoztatás és a munkaerőpiac területén hét-hét helyet tudott javítani az ország. Az áprilisi adat szerint 4,4 százalékos a munkanélküliségi ráta, az eurozóna átlaga ezzel szemben 8 százalék körül van.
 • A kormányzati hatékonyság faktorban 7 helyezést javítva a 40. helyet érte el az ország, amely 2007 óta a legkedvezőbb pozíció, az infrastruktúra faktorban pedig 4 helyezést javított, ez a 37. helyet jelenti.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán. Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Pénzügyminisztériumban Magyarország idei helyezéséről az IMD globális versenyképességi rangsorában 2021. június 17-én.

GettyImages-1211246441 (3)
fedusa_shutter
google

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa