Előfizetői tartalom

Akkora béremelés jöhet Magyarországon, amit mindenki megemleget

Ki ne örülne annak, ha 20%-kal nőne a fizetése egyik napról a másikra? A megdöbbentő válasz az, hogy alig valaki. Ilyen mértékű béremelésnek ugyanis három veszélye van a válság után: a megtépázott mérlegű cégeknél megjelenik vagy még jobban terjed a fehér boríték, a kevésbé termelékeny vállalatok csőd közelébe kerülhetnek, illetve a már most is vészesen magas infláció miatt ár-bér spirál alakulhat ki. Persze sokan szívesen aggódnának ezeken a problémákon 20%-kal magasabb fizetésért cserébe. Ugyanakkor ezek a feszültségek hosszabb távon a munkahelyeket és a megélhetést veszélyeztethetik, vagyis ha a bérek tartósan és gyorsan emelkednek, akkor abból kevesebbet profitálnak a dolgozók, mint gondolják.

Könnyen lehet, hogy nem kell megtennie sem a munkavállalói, sem a munkáltatói szférának a jövő évre szóló béremelési javaslatait, mert úgy néz ki, hogy megteszi ezt a kormány. Sokaknak csillant fel ugyanis a szeme akkor, amikor meghallotta, hogy akár 200 ezer forint is lehet a minimálbér. A legfontosabb kérdés azonban továbbra is tisztázatlan: már jövőre, vagy "csak" 2023-ban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés