FONTOS Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szerda reggeli adatok
vakcina koronavírus oltás
Gazdaság

Ezt nem teszi ki az EU az ablakba: megszületett a bírósági döntés az AstraZeneca és az unió ügyében

Portfolio
Az AstraZeneca gyógyszergyártónak 80 millió koronavírus-vakcina adagot kell szállítania az EU-ba szeptember 27-ig, ha ezt nem teljesíti, akkor bírságot kell fizetnie - döntött elsőfokon pénteken a belga bíróság. Ez azonban közel sem annyi, amennyit az EU a beadványban követelt. Mind a vállalat, mind az Európai Bizottság győzelemként értékelte a bejelentést, azonban nagyon úgy tűnik, hogy ez a döntés inkább a vakcinagyártónak kedvez.

Az Európai Bizottság keresetében összesen 120 millió adag vakcinát követelt 2021. június 30-i hatállyal, s összesen 300 millió adag leszállítását 2021. szeptember végéig. A bíróság ezzel szemben mindösszesen 80,2 millió adag leszállítására kötelezte a vállalatot szeptember 27-ig.

A bírósági döntéssel elrendelt ütemezés: a gyógyszergyártónak 15 millió adagot kell szállítani július 26-ig; 20 millió adagot augusztus 23-ig; és szeptember 27-ig még 15 millió adagot. A szállítási határidők be nem tartása esetén a vállalatnak 10 euró büntetést kell fizetnie minden egyes át nem adott adag vakcina után. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözli a döntést. Ez a döntés megerősíti a Bizottság álláspontját: az AstraZeneca nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Jó látni, hogy egy független bíró megerősíti ezt – mondta Leyen.

Az AstraZeneca közölte, hogy a vállalat a mai napig több, mint 70 millió adagot szállított le az Európai Unió országaiba, s az átadott mennyiség már június végéig lényegesen meg fogja haladni a 80,2 millió adagot. Az Európai Bizottság egyéb követeléseit a bíróság elutasította, különösen kiemelve, hogy az Európai Uniónak nincs exkluzivitási joga, vagy előnye más szerződött partnerekkel/országokkal szemben.

Összességében tehát elmondható, hogy az AstraZenecának sokkal kevesebb vakcinát kell leszállítani, mint amennyit az Európai Unió követel a megadott időpontig. Jeffrey Pott, vezető ügyvéd elmondta: „Örülünk a Bíróság döntésének. Az AstraZeneca maradéktalanul eleget tett az Európai Bizottsággal kötött megállapodásának, és továbbra is a vakcina mihamarabbi szállítására összpontosít, amelyet haszon nélkül tesz annak érdekében, hogy segíthessen megvédeni Európában és világszerte az embereket mai generáció leghalálosabb járványától.”

Az Európai Unió április végén indított jogi eljárást az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat ellen a koronavírus elleni oltóanyagának szállításával kapcsolatos késedelmek miatt. Gyártási nehézségekre hivatkozva a vállalat 30 millió adag oltóanyagot szállított a tagországokba az első negyedévben, az ígért 120 millió dózis helyett.

Címlapkép: Getty Images

amerikai kongresszus capitolium sötétség
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina