fitch
Gazdaság

Fitch: negatívan hat a magyar hitelminősítésre a romló jogállamisági helyzet

Portfolio
Az elmúlt években a jogállamisági viták még egyetlen kelet-közép-európai ország hitelminősítését sem érintették negatívan, de a „jogállamisági/kormányzati megfontolások negatívan befolyásolják a magyar és a lengyel hitelminősítést és pozitívan hatnak a cseh minősítésre” – állapította meg csütörtök este kiadott elemzésének összefoglalójában a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő egy 10 oldalas anyagban járta körbe a jogállamiság jelentését, annak régiós tendenciáit, GDP-és FDI-beáramlásra gyakorolt hatásait (nem találtak ezekben szoros összefüggést a jogállamiság alakulásával), illetve az Európai Unió és a térségi országok jogállamisági vitáinak lényegét. Ezek alapján megállapította, hogy a Világbank kormányzati indikátor felméréseinek üzenete (legnagyobb romlás nálunk volt a régióban több év alatt) és a saját megfigyelései összhangban vannak egymással.

Ezek alapján a Fitch felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a saját szuverén értékelési modelljében az összes változó közül a kormányzati indikátoroknak van a legnagyobb súlya (amelyhez a világbanki indikátorokat használják), így az egész téma kihat az országok hitelminősítési megítélésére is. Ezt a hatást pedig a Fitch szerint fokozza az, hogy az uniós forrásoknak, benne a helyreállítási program pénzeinek, lényeges szerepe lesz a gazdasági kilábalás folyamatában, miközben azokhoz

idéntől hozzákötötték a jogállamisági mechanizmust, ami az EU-pénzeknél jelentős szankciók kivetésére ad alapot.

fitch hitelminositesitabla210618

A fentiek miatt a Fitch anyaga összességében azt üzeni, hogy

A ROMLÓ MAGYAR ÉS LENGYEL JOGÁLLAMISÁGI HELYZET ÉS A BRÜSSZELI VITÁK NEGATÍVAN HATNAK A MAGYAR (BBB, STABIL KILÁTÁS) ÉS A LENGYEL (A-, STABIL KILÁTÁS) HITELMINŐSÍTÉSRE, MIKÖZBEN POZITÍVAN HATNAK A CSEH HITELMINŐSÍTÉSRE (AA-, STABIL KILÁTÁS).

A Fitch anyaga megjegyzi, hogy a jogállamiság nem egy egzakt kategória, nehéz mérni, de az uniós alapszerződés 2. cikke rögzíti, hogy mik a jogállamiság alapelvei (pl. mindenki egyenlő a jog előtt, a bíróságok függetlensége fontos, alapvető emberi jogok, stb.) és a hitelminősítő szerint jól ragadja meg a téma alakulását a Világbank kormányzati minőségét jelző indikátor, ami pedig a Fitch szuverén hitelminősítési modelljének legnagyobb súlyú paramétere.

Számos nyugati nagy tagállam és az Európai Parlament erőteljesen szorgalmazta azt már évek óta, hogy a 2021-2027-es uniós pénzekhez már kössenek hozzá jogállamisági feltételrendszert és ezt az tette még sürgetőbbé, hogy a koronavírus-válság hatására a helyreállítási alap miatt az elosztható pénzek tömege hirtelen 1100 milliárd euróról 1800 milliárd euró fölé ugrott együttesen. Ez pedig irdatlan nagy pénztömeg, amelynek a jogállamisági elvek betartása melletti elosztása még inkább fontossá vált.

A Fitch anyaga emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság már tavaly közzétette az első jogállamisági jelentését, amely fokozottan kritikus képet festett a magyar helyzetről (pl. bíróságok függetlensége, civil szervezetek és kisebbségek helyzete, médiapluralizmus), és idén nyáron várható a második jelentés. A hitelminősítő szerint nagy kérdés, hogy az Európai Bizottság megvárja-e az Európai Bíróság jogállamisági rendelettel kapcsolatos ítéletét ahhoz, hogy megkezdje a jogállamisági mechanizmus alkalmazását várhatóan Magyarországgal szemben, vagy sem. Emlékeztet arra is, hogy az Európai Parlament nagyon nyomja a Bizottságot (múlt héten egy állásfoglalást is elfogadott), hogy az mielőbb lépjen fel Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

Múlt pénteki hír, hogy a Bíróság úgy döntött: gyorsított eljárásban fog ítéletet hozni a magyar-lengyel beadványra született jogállamisági rendeletes perről, ami őszre várható, így tehát valamikor év végén elindulhat Magyarország ellen a 7-9 hónapig tartó eljárás, aminek a végén akár EU-pénzes szankció is érheti az országot. Ez azonban akár hamarabb is jöhet, mert a Bizottság egyik alelnöke tavasszal olyan célzást tett, hogy akár előcsapásként már akkor blokkolni kellene bizonyos EU-pénzeket, amikor megindul a szankció, hogy még nagyobb és gyorsabb hatást tudjon kiváltani a kívánt irányba az eljárás. Ezen a héten a Bizottság előállt a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának első vázlatos tervével, de abból kevés konkrétum derült ki, és amint megírtuk: inkább csak az időnyerést szolgálta számára, hogy lehetőleg ne indítsa el a Bizottsággal szemben a pert az Európai Parlament.

A Fitch anyagának időzítéséből és tartalmából látszik, hogy a jogállamiság romlásának és az EU-pénzek folyósításával való összekötésének a témáját már olyan súlyúnak érzik a magyar és egyéb tagállamok hitelminősítése szempontjából, hogy mindenképpen követniük kell a viták alakulását, kifutását, mert az visszahat az adott ország hitelképességére.

Címlapkép forrása: Shutterstock

dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19
ausztraliasidney
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés