kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
Gazdaság

Koronavírus: új góc alakult ki, a delta variáns különösen veszélyes

Portfolio
A világon összességében lecsengőben a járvány harmadik hulláma, Afrikából ugyanakkor egyre több esetet jelentenek, ráadásul itt a gyenge járványügyi detektálás elfedheti, hogy mekkora a baj. A nyugati világban az oltatlanokért aggódnak, Joe Biden szerint az új delta variáns különösen veszélyes. A koronavírus-járványról szóló híreink percről percre szombaton ebben a cikkünkben gyűjtjük össze.

Rizikósabb a műtét a koronavírus-fertőzés után

A posztoperatív halálozás és a tüdőszövődmények kialakulása is nagyobb eséllyel bír, ha a műtétet megelőző hat héten belül gyógyult ki valaki a betegségből - írja az Infostart.

Tovább a cikkhez

Megoldódik a taj-szám nélküli külföldiek és külhoni magyarok oltása is

Szombattól már az itt élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere - közölte a koronavírus.gov.hu szombaton.

Tovább a cikkhez

Az Egyesült Államok 2,5 millió vakcinát szállít Tajvannak

A Moderna vakcinái a tajvani légitársaság egyik gépén hagyják el Memphist szombaton, és vasárnap este érkeznek meg Tajpejbe.

Washington eredetileg 750 ezer adag oltóanyagot ígért Tajvannak. Az Egyesült Államok a vakcinadiplomáciával akarja növelni geopolitikai befolyását a világban, és

Joe Biden amerikai elnök 80 millió adag oltóanyagot készül elajándékozni globálisan.

Kína - amely saját területeként tekint Tajvanra - többször ajánlott fel szállítmányokat a sziget vezetésének, miután a járvány által eddig megkímélt területen az elmúlt időszakban elkezdett növekedni a fertőzöttek száma. Tajpej azonban aggódik a kínai oltóanyagok biztonságossága miatt.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztségviselő jelezte: a tajvani szállítmányhoz nem kapcsolódnak politikai vagy gazdasági feltételek.

Tajvan nehézségekkel szembesül a beszerzésben. Idén meghiúsult egy üzlet a német BioNTech SE biotechnológiai vállalat és Tajvan között, állítólag a Pekingből érkező nyomás miatt. Kína tagadta, hogy akadályozná Tajpej beszerzéseit, és azt mondta: a sziget vezetése bármikor vásárolhat vakcinákat a Shanghai Fosun Pharmaceutical Grouptól, amely a BioNTech oltóanyagát árulja Kínában, Hongkongban, Makaóban és Tajvanon.

A sziget 23,5 millió lakosának mindössze körülbelül 6 százaléka kapott legalább egy adagot a koronavírus elleni oltásból.

Washington az elmúlt időszakban együttműködésbe kezdett Tajpejjel annak érdekében, hogy biztonságos ellátási láncokat hozzon létre olyan stratégiai árucikkekből, mint a számítógépes chipek, amelyek nélkülözhetetlenek az amerikai autóipar és más ágazatok számára. Tajvan kulcsfontosságú chipgyártó. Tajpej pénteken bejelentette: engedélyezi Terry Gounak, a Foxconn és a TSMC félvezetőket gyártó óriáscég vezetőjének, hogy a kormány nevében tárgyaljon a vakcinákról. (MTI)

Szlovéniában a jövő héttől választhatnak vakcinát az oltásra jelentkezők

A jövő héttől a jelentkezők kiválaszthatják, melyik koronavírus elleni vakcinával szeretnék beoltatni magukat - jelentette be Janez Jansa szlovén kormányfő szombaton pártja, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) tisztújító kongresszusán, melynek elnöki tisztségére ő az egyetlen jelölt, és amelyet 1993 óta vezet.

Szlovéniában mRNS alapú vakcinákkal, Pfizer/BioNTech-val és Modernával, valamint vektor alapú oltóanyagokkal, AstraZenecával és Johnson és Johnsonnal oltanak, de a kormányfő szerint az mRNS alapú oltóanyagokkal szemben nagyobb a bizalom. Mivel ebből eddig kevesebb volt, az oltási kampány nem a tervezett ütemben haladt - húzta alá.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 792 759-en kaptak, közülük 591 388-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 45,9, illetve 34,2 százaléka.

A kormány szombattól változtatott a határátlépés feltételein is.

Bevezetett a zöld, a piros és a sötétvörös besorolású országok listája mellé egy úgynevezett narancssárga listát is. Azon országok állampolgáraitól, akik szombattól átkerültek ebbe a kategóriában, újra védettségi igazolást kérnek a határátlépéshez. Magyarország két hete került zöld listára, szombattól azonban a járványügyi mutatók szerint narancssárga jelölést kapott, így az onnét érkezők is csak oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve negatív teszt felmutatása révén léphetik át a szlovén határt. 

A szomszédos Horvátország ezzel szemben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti kritériumokat veszi figyelembe a határátlépésnél. Eszerint Magyarország zöld jelzésű ország, így az onnét érkezők védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt.A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 442 925-en kaptak védőoltást, közülük 875 503-nak már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 43, illetve 26 százaléka. (MTI)

Koronavírus: továbbra is rossz a helyzet Oroszországban

Második egymást követő napon döntött rekordot Moszkvában a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek a száma szombaton, az elmúlt 24 órában 9120 új esetet jelentettek a fővárosból.

Tovább a cikkhez

Enyhítenek a korlátozásokon Monetenegróban

Tovább enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon Montenegró, szombattól a járvány előtti munkarend szerint üzemelhetnek a vendéglátóhelyek, a fogadóirodák, valamint a kulturális és oktatási intézmények.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 162-vel 715 604-re, Koszovóban kilenccel 107 156-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 155 613-ra, Montenegróban 16-tal 100 036-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 204 431-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában öttel 6990-re, Észak-Macedóniában kettővel 5474-re, Montenegróban eggyel 1611-re, Bosznia-Hercegovinában pedig néggyel 9391-re emelkedett. Koszovóban nem volt halálos áldozata pénteken a kórnak, így a halottak száma 2254 maradt.

(MTI)

Koronavírus: új góc alakult ki, a delta variáns különösen veszélyes

Miközben Indiában már meredeken csökken az új esetek száma, és a világ nagy részén lecsengőben a járvány, Afrikában egy új góc alakul ki, gyorsan terjed a vírus.

A címlapkép forrása: Getty Images.

Joe Biden: súlyos és halálos fenyegetést jelent a delta variáns

Akik még nem oltották be magukat a koronavírus ellen, minél előbb tegyék meg, ugyanis az új delta variáns különösen veszélyes - a többi között erről beszélt Joe Biden amerikai elnök pénteken a Fehér Házban.

Tovább a cikkhez

Külföldi nyaralást tervezel? Itt a friss lista, ahol elfogadják a magyar védettségi igazolványt

A Konzuli Szolgálat oldala szerint már 16 országgal sikerült egyezségre jutnia Magyarországnak a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Mostani cikkünkben egy friss listában gyűjtöttük össze az országokat, ahová korlátozás nélkül beléphetnek az oltott magyarok, és kitérünk arra is, milyen egyéb előírásokra érdemes még odafigyelni az utazási célpontoknál. Vannak például olyan országok, ahol a védettségi igazolvány mellé oltási igazolást is kérnek a belépéskor.

Tovább a cikkhez
montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
adobevallas adozás