koronavírus járvány kórház egészségügy
Gazdaság

Koronavírus: aggódik a világ a delta variáns miatt, 40 millió Pfizer-vakcinát rendelt a Fülöp-szigetek

Portfolio
MTI
A Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint a világon összesen már több mint 178 millió embernél mutatták ki hivatalosan a koronavírus-fertőzést, a vírusba pedig már több mint 3,860 millió ember vesztette el életét. A vírusról szóló vasárnapi híreiket gyűjtöttük egy csokorba.

Lehetetlen kibogozni a hazai immunizálás állapotát

Csak összesítve közli az operatív törzs, hogy mennyien vették fel Magyarországon a koronavírus elleni védőoltást, így semmit nem lehet tudni a területi különbségekről, valamint arról, hogy milyen az átoltottság a városokban és a kisebb településeken, illetve a fejlettebb és fejletlenebb régiókban.

Tovább a cikkhez

Portugália fővárosában a koronavírusos esetek több mint felét a delta variáns adja

A lisszaboni térség új koronavírusos eseteinek több mint feléért a delta variáns, azaz az indiai mutáns felel – írja a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Tokió 2020 - Megvan az első pozitív koronavírusteszt az érkezettek között

Az ugandai olimpiai küldöttség egyik tagja szolgáltatta az első pozitív koronavírustesztet azok közül, akik megérkeztek a nyárra halasztott ötkarikás játékok helyszínére, Japánba.

A japán kormány vasárnap közölte, hogy az ugandai küldöttség tagjait megérkezésük után a Narita nemzetközi repülőtéren a protokollnak megfelelően tesztelték, és egyikük esetében pozitív lett az eredmény. A nem nevesített sportolóval kapcsolatban kiemelték, hogy nem hagyta el a repülőteret.

Hozzátették: a küldöttség további nyolc tagja viszont busszal a befogadó városukba, az oszakai prefektúrában lévő Izumisanóba ment. Ott az ökölvívásban, súlyemelésben és úszásban érdekelt sportolókat naponta tesztelik, míg a város polgármestere arra kérte őket, hogy egyelőre ne eddzenek.

A japán Kyodo hírügynökség szerint a pozitív tesztet produkáló ugandait - csakúgy, mint társait - az utazás előtt beoltották, és 72 óránál nem régebbi negatív eredménnyel is rendelkezett. A csapat indulása viszont három napot csúszott, mert Ugandában emelkedik a napi fertőzéses esetek száma.

Az ausztrál softballcsapat után az ugandai a második küldöttség, amely megérkezett Japánba az olimpiára.

(MTI)

Koronavírus: Kínában már több mint egymilliárd vakcinát adtak be

Kínában már több mint egymilliárd dózis, koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosságnak szombatig - számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában ötszáznál kevesebb új beteget jegyeztek fel

Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapra ötszáznál kevesebb új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma jóval kevesebb volt az előző napokénál, viszont velük együtt a járvány tavaly márciusi kezdete óta elhunytak száma mostanra meghaladta az 52 ezret.

A hivatalosan közölt vasárnapi adatok alapján az elmúlt napban 479 új esettel 2 229 523-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 370-nel kisebb a megelőző napiénál. A csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma is jóval alacsonyabb volt a megelőző napokénál: vasárnapra 24-en hunytak el, míg az előző napban negyvenen, az azt megelőzőben pedig ötvenen. A járvány kitörése óta elhunytak száma mostanra 52 016-ra emelkedett.

Eddig 2 151 463-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 755-en, az aktív betegek száma így tovább csökkent háromszázzal, 26 044-re. Kórházba 544 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint az előző napon, amikor számuk 571 volt. A legtöbb új beteget, 91-et, megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 700 711-en kapták meg valamely védőoltás első, 355 790-en a második dózisát is. Pénteken 67 101 embert oltottak be Ukrajnában.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton tárgyalt georgiai hivatali partnerével, David Zalkalianival arról, hogy országaik kölcsönösen ismerjék el egymás koronavírus elleni oltási igazolásait - számolt be az UNIAN a kijevi külügyi tárca sajtószolgálatára hivatkozva. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy erről megállapodást Ukrajna eddig Magyarországgal és Moldovával kötött.

Ukrajna ugyanakkor nem ismeri el az orosz Szputnyik V vakcinát, arra hivatkozva, hogy azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem vette fel a sürgősségi helyzetekben történő használatra jóváhagyott oltóanyagok jegyzékébe. Ezért azoknak a külföldieknek, akik a Szputnyik V oltást kapták, az Ukrajnába történő belépéshez továbbra is szükségük van 72 óránál nem régebbi PCR- vagy gyorstesztre. Továbbá minden külföldi beutazónak változatlanul kötnie kell koronavírusos megbetegedés kezelésére is kiterjedő egészségügyi biztosítást.

(MTI)

Nagyon ódzkodik a japán lakosság az olimpiától

A japánok több mint a fele ellene van a koronavírus-járvány miatt április végén elrendelt korlátozások enyhítésének, egy közvélemény-kutatás adatai szerint.

Tovább a cikkhez

Aggasztó fejleményről beszélt Moszkva polgármestere: a régen beoltottakat is megfertőzheti az indiai mutáns

Azokat is megfertőzheti az új koronavírus delta variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást - jelentette ki vasárnap Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 1 televíziónak, miközben Oroszországban az új esetek száma már harmadik napja meghaladja a 17 ezret.

Tovább a cikkhez

A Fülöp-szigetek negyvenmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát rendelt

A Fülöp-szigeteki kormány negyvenmillió adag, koronavírus elleni védőoltást rendelt a Pfizer gyógyszergyártól - jelentette be vasárnap az ázsiai szigetország vakcinabeszerzésért felelős testületének vezetője.

Carlito Galvez közölte: az amerikai nagyvállalat és a német BioNTech cég közösen kifejlesztett oltóanyaga augusztustól érkezik a délkelet-ázsiai szigetországba.

A negyvenmillió dózis "jelentősen föl fogja gyorsítani az országos oltási kampányt, és segít teljesíteni azt a célt, hogy elérjük a nyájimmunitást az év végére. Ez egy újabb pozitív fejlemény, hogy boldog legyen a Fülöp-szigetekiek idei karácsonya" - írta közleményében Galvez.

A Fülöp-szigeteken eddig nyolcmillió embert oltottak be, de közülük nem mindenki kapta még meg a második oltását. A kormányzat által kitűzött cél 50-70 millió ember beoltása.

A szigetország kormánya a legújabb megállapodással együtt összesen 113 millió adag vakcinát kötött le öt gyártónál. A Pfizer/BioNTech negyvenmillió vakcináján kívül a Sinovacból 26 millió adagot, a Moderna vakcinájából húszmillió adagot, az AstraZeneca oltóanyagából tizenhét millió adagot, a Szputnyikból pedig tízmillió adagot rendeltek.

A 106 millió lakosú Fülöp-szigeteken eddig összesen 1,35 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A koronavírus okozta Covid-19-betegségben a hivatalos adatok szerint 23 ezer 500 ember halt meg a délkelet-ázsiai országban.

(MTI)

Kritikus a helyzet Brazíliában: kevés a beoltott és jön a tél

Meghaladta az 500 ezret a koronavírusban lehunytak száma Brazíliában, ami a második legrosszabb adat a világon, ráadásul a szakértők szerint egyre kritikusabb lesz a helyzet a lassú vakcinázottság és a tél közeledtével - számol be a hírről a BBC.

Tovább a cikkhez

Szerbiában csökken a fertőzöttek, nő a beoltottak aránya

Száz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, amire hónapok óta nem volt példa, miközben folyamatosan nő a beoltottak száma a nyugat-balkáni országban.

Az oltakozás azonban lassabban halad a vártnál. Korábban az ország vezetése azon reményének adott hangot, hogy június 21-ig a felnőtt korú lakosság hatvan százalékát beoltják. A legfrissebb mutatók szerint eddig Szerbiában valamely vakcina legalább az első adagját a felnőtt lakosság 44,42 százaléka, mindkét adagját pedig 41,13 százaléka kapta meg. Aleksandar Vucic köztársasági elnök szerint az alacsony oltakozási kedv mögött különböző összeesküvés-elméletek állnak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 89-cel 715 693-ra, Koszovóban 16-tal 107 172-re, Észak-Macedóniában néggyel 155 617-re, Montenegróban 19-cel 100 055-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 204 459-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában héttel 6997-re, Koszovóban eggyel 2255-re, Észak-Macedóniában szintén eggyel 5475-re, Bosznia-Hercegovinában pedig néggyel 9395-re emelkedett. Montenegróban nem volt újabb halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 1611 maradt.

(MTI)

Varga Mihály: újra 4-5%-ot növekedhet a magyar gazdaság

A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: aggódik a világ a delta variáns miatt, itthon is negyedik hullámot indíthat

A friss adatok szerint továbbra is USA-ban, majd Indiában és Brazíliában mutatták ki a legtöbb koronavírus-fertőzöttet a világon, a globális fertőzöttek mintegy felét ez a három ország adja.

Bár a fejlett világ országaiban halad az oltás, az indiai (delta) variáns terjedése ezekben az országokban is nagy fejtörést okoz. Szakemberek szerint ez a vírusmutáció hozhatja el a negyedik hullámot, ha nem lesz mihamarabb nyájimmunitás, amit az oltásokkal lehetne a leghamarabb elérni.

Címlapkép: Getty Images

Horvátországban nyaralnál? A visszaúton jöhet a feketeleves, ha nincs védettségi igazolványod

Ahogy arról beszámoltunk, már nincs szükség védettségi igazolvány vagy oltási igazolás felmutatására a magyaroknak ahhoz, hogy karantén és tesztkötelezettség nélkül belépjenek Horvátországba. Más a helyzet azonban, ha visszatérnének Magyarországra.

Tovább a cikkhez

Szijjártó: nem kell aggódni a foci Eb teltházas budapesti meccsei miatt

Facebook-oldalán üzent Szijjártó Péter Angela Merkelnek, miután a napokban a német kancellár kifejezte aggodalmát a foci Eb teltházas meccsei miatt. Szijjártó szerint nem kell aggódni a foci Eb budapesti meccsei miatt.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ezrek vonultak az utcára Brazíliában, több vakcinát követelve

Ezrek tüntettek Brazíliában Jair Bolsonaro elnök kormánya és járványpolitikája ellen szombaton.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás
maszk tengerpart nyaralás getty stock

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1234229385