matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621
Gazdaság

Matolcsy György hadjáratot hirdetett, erős pénzügyi támadástól félti Magyarországot

Portfolio
A parlament által minap 5,9%-os GDP-arányos hiánycéllal elfogadott 2022-es költségvetés hibás döntés, túl laza költségvetési politikát jelent, így „az újraindítás helyett az infláció költségvetése” – állapította meg hétfői, éles hangú bírálatokat megfogalmazó írásában Matolcsy György. A jegybankelnök szerint a hiteltörlesztési moratórium és a költségvetési hiánycél változtatásai nélkül pénzügyi támadás érheti Magyarországot.

Melyek a főbb állítások?

Matolcsy György Magyar Nemzetben megjelent cikkének főbb állításai az alábbiak (kiemelések tőlünk):

 • A cikk elején az 5,9%-os deficitcéllal elfogadott 2022-es költségvetési törvényről megállapította: „A döntést hibásnak tartom, mert feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe. "A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése ezért elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott negyedik hadjáratát.” Szavai szerint ennek „célja, hogy ... már 2022-ben helyreállítsuk a 3 százalék körüli költségvetési hiányt és ezzel elérjük az államadósság-ráta erőteljes csökkentését.”
 • „A 2022-es költségvetés kiindulópontjai hibásak, ezért ezekre nem épülhetett jó büdzsé.”
 • Rámutat, hogy „a 2022. évi költségvetés nem lehet az újraindítás költségvetése, mert a magyar gazdaság már újraindul(t) ebben az évben. Az első negyedév jobb lett a vártnál, a második negyedév két számjegyű növekedést hoz és a nyári hónapokban helyreállítjuk a 2019. év végi GDP-szintet.” Ezek miatt a magyar gazdaságot 2022-ben már nem kell magas költségvetési deficittel újraindítani, ehelyett lehetséges és szükséges a korábbi egyensúlyi pályára való visszatérés.
 • A cikk egyik legerősebb állítása, hogy Matolcsy szerint a 2022-éáes költségvetés „az újraindítás helyett az infláció költségvetése”. Ezt azzal indokolja, hogy a válságból való gyors magyar gazdasági kilábalás „inflációs kiugrásokat hoz magával, mert a kényszerűen felhalmozott kereslet nem találkozik azonnal azonos mennyiségű és szerkezetű kínálattal a belső piacon. Ebből lesz a kiugró infláció. Miután ez más országokban is így lesz, az importált infláció szintén megugrik.”
 • Rámutat, hogy „tovább fűti az inflációt a költségvetés 5,9 százalékos GDP-arányos hiányából következő többletkereslet, ami a kiugrásokat tartósan magas inflációs pályára terelheti.
 • A 2022-es költségvetés tehát inflációt gerjeszt az egyensúlyi pályára való visszaállás inflációt mérséklő hatása helyett.
 • A jegybankelnök a kockázatérzékelését alátámasztó adatokat úgy sorolja, hogy „a magyar gazdaság a V4-csoporton belül a legmagasabb adósságrátával rendelkezik, miközben a legmagasabb költségvetési hiányt tervezi 2022-re, ami egyben az EU harmadik legnagyobb hiánya is lenne.”
 • Mindezek után az MNB-elnöke a pénzügyi támadás lehetőségét feszegeti: „Ha a pénzpiacok a két számjegyű GDP-növekedéssel járó idei második negyedéves újraindítás után úgy ítélik meg, hogy a változatlan törlesztési moratórium, az elfogadott 2022-es költségvetés, a tartósan kiugró infláció és a legnagyobb negatív reálkamatok együttesen fenntarthatatlan gazdaságpolitikát jelentenek, akkor erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot.”
 • Matolcsy szerint az erőteljes pénzügyi támadást csak „a moratórium célzott átalakítása (csak a valóban rászorulók folytathatják) és a jövő évi költségvetés módosítása védhetik ki.”
 • A jegybankelnök azt is leszögezi: „hibás a hiány mögött álló állami beruházási politika”. Ezzel arra utal, hogy „a jövő évi költségvetés 5,9 százalékos hiánya mögött az állami beruházások a GDP 7,1 százalékos mértékére tervezett költségei állnak. Ha ezt megfeleznék, azonnal lehetővé válna már 2022-ben az egyensúlyi pályára való visszatérés. Az EU-ban az állami beruházások fedezetének átlagos aránya a GDP 3-3,5 százaléka közelében van és a pénzpiacok ezzel hasonlítják össze a magyar adatot.”
 • Azt is hangsúlyozza Matolcsy, hogy „a tervezett állami beruházások jelentős része ráadásul el sem indul 2021-ben, jó részük még 2022-ben sem, ezért felesleges megterhelni velük a költségvetést.”

Mindezek után azzal az idézettel zárja Matolcsy a cikkét, hogy

a bölcs ember többet tanul ellenségeitől, mint a bolond a barátaitól.

(Baltasar Gracián).

Éles hangú bírálatok vannak Matolcsy György cikkében

A Magyar Nemzetben ezen túl minden hétfőn délben megjelenik a Magyar Nemzeti Bank elnökének tollából egy írás és ennek a sorozatnak a mai első részének fő üzenete, hogy szerinte túl magas 2022-es költségvetési hiány ezért „a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése ezért elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott negyedik hadjáratát annak érdekében, hogy minél előbb 3 százalék közelébe, tehát a 3-3,4 százalékos GDP-arányos sávba csökkentsük a jövő évi államháztartási hiány célszámát.”

Egy elfogadott költségvetési tervnek régóta nem ment neki ilyen erősen jegybankelnök Magyarországon. Egyelőre nem világos, hogy Matolcsy a meghirdetett hadjáratban milyen eszközökkel küzdene a magas deficitcél ellen, mindenesetre ez a most kialakult helyzet még jobban rávilágít arra, hogy éles szembenállás alakult ki 2021 tavaszára-nyarára a gazdaságpolitika két ága: a fiskális és a monetáris politika között. Érdekesség, hogy az MNB-elnök írása éppen egy nappal a holnapi kamatdöntő Monetáris Tanács ülése előtt érkezett, ahol kamatemelés várható.

Matolcsy szerint „ha a pénzpiacok a két számjegyű GDP-növekedéssel járó idei második negyedéves újraindítás után úgy ítélik meg, hogy a változatlan törlesztési moratórium, az elfogadott 2022-es költségvetés, a tartósan kiugró infláció és a legnagyobb negatív reálkamatok együttesen fenntarthatatlan gazdaságpolitikát jelentenek, akkor erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot.” Ezen kockázat azonosítása után a jegybankelnök leszögezte:  

Ezt a moratórium célzott átalakítása (csak a valóban rászorulók folytathatják) és a jövő évi költségvetés módosítása védhetik ki.

Éppen ma hangsúlyozta egy külön közleményben azt az MNB, hogy már a moratórium lejárta előtt kezdje el minél több család a hiteltörlesztést, hogy ne kamatozzon tovább a tartozás. 

Hogy jutottunk el idáig?

Matolcsy György bírálatai nem a derült égből villámcsapásként érkeztek, hiszen már két hónapja, a 2022-es költségvetési törvényjavaslat parlamenti beterjesztésekor is elkezdte bírálni a túl magas deficitcélt a Költségvetési Tanács, amelynek tagja. Aztán erre a kormány úgy ragált, hogy a koronavírus-válság elhúzódó hatásainak enyhítésére, a helyreállítás jegyében (éppen a 2022-es választási évben) még mindig szükség van jövőre is 5,9%-os deficitre.

Két héttel ezelőtt egy szakmai konferencián ismét kemény bírálatokat fogalmazott meg Matolcsy György Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében, de ez sem ösztönözte arra a kormányt, hogy módosító indítványokkal faragjon a hiánycélon, így a parlament a múlt héten változtatás nélkül elfogadta az 5,9%-os deficitcél mellett a törvényt, amit hivatalosan nem választási költségvetésnek nevez a kormány.

Mindezek után érkezett a jegybankelnök negyedik hadjáratot emlegető mai írása.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én.

GettyImages-1211246460 (6)
pfizer vakcina oltás
irak
sirogyerek
kína usa háború
continental feelit ipari érzékelő

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat