bear_1
Gazdaság

Pluszban zárt Amerika

Portfolio
Múlt héten a Fed szerdai kamatdöntése után elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, miután a jegybank szigorúbb hangnemet ütött meg és 2023-ra kamatemelést prognosztizált. Ezt követően tovább rontotta a hangulatot múlt pénteken, hogy a St. Louis-i Fed elnöke már jövő év végére várja a kamatemelést, ezek után pedig nagyobb eséssel zártak múlt pénteken az amerikai tőzsdék. Az európai tőzsdék a kimondottan rossz ázsiai tőkepiaci teljesítmények után szintén eséssel nyitottak, azonban délutánra elkezdték ledolgozni a mínuszokat és végül emelkedéssel zártak. Nagyon komoly esést láthatunk azonban ma a kriptovalutáknál, a befektetők nem nézik jó szemmel, hogy Kínában elkezdték bezárni a kriptobányákat és tovább szigorításokra is lehet számítani a kriptopiacon. Felemás kezdést láthattunk a tengerentúli tőzsdéken, de végül a múlt heti rossz teljesítményét követően a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq is pluszban fejezte be a napot.

Pluszban zárt Amerika

A vezető amerikai indexek pluszban fejezték be a napot, a Dow Jones 1,8, az S&P 500 1,4, a Nasdaq 0,8 százalékos pluszban zárt.

Tovább emelkednek az indexek

Kitart a jó hangulat a kereskedés második felében múlt heti nagyobb esések után: a Dow Jones Index már 1,8, az S&P 500 1,3, a Nasdaq 0,8 százalékkal került feljebb.

Emelkedik Amerika

A kezdeti vegyes nyitás után a vezető amerikai tőzsdeindexek emelkedést mutatnak, a Dow Jones 1,5, az S&P 500 1,2, a Nasdaq 0,7 százalékkal került feljebb.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban zártak, az OTP 0,7 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,9 százalékkal került feljebb, a Richter 0,2 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékos pluszban zárt.

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Felemás elmozdulásokkal indult a hétfői kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,8 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 0,4 százalékkal került feljebb, mindeközben a tech-túlsúlyos Nasdaq 0,3 százalékot gyengült. A Dow és az S&P 500 remek teljesítményét korrekcióként is értelmezhetjük, előbbi ugyanis a múlt heti 3,5 százalékos esésével október óta a legrosszabb heti teljesítményét nyújtotta.

A technológiai szektor vállalatainál tapasztalt kedvezőtlen hangulatot többek között annak köszönhető, hogy a St. Louis-i Fed elnöke, Jim Bullard a CNBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a jegybank már jövő év végén kamatot emelhet, ez elsősorban a növekedési potenciáljaik alapján árazott technológiai részvényeknek lehet a legrosszabb hír. A szakember azt is elmondta még a múlt héten, hogy Jerome Powell Fed-elnök megjegyzései megnyitották az ajtót a Fed 120 milliárd dolláros havi eszközvásárlásainak csökkentésére.

Emelkednek az európai tőzsdék

A reggeli rossz piacnyitást követően magukra találtak a vezető európai részvényindexek, a délutáni órákban már kimondottan jó a hangulat a tőzsdéken. Az emelkedést 0,6 százalékos pluszával a német DAX vezeti, de a magyar, a francia és a brit tőzsde is feljebb tudott eddig kerülni. Az amerikai jegybank komolyabb hangvételének is köszönhetően szektorszinten relatíve rosszul teljesítenek a nagybankok részvényei a mai kereskedésben.

2,2 milliárd forint osztalékot fizet a 4iG

A 4iG igazgatósága 2,212 milliárd forint osztalék kifizetéséről határozott a közgyűlés hatáskörében eljárva, derül ki a vállalat Budapesti Értéktőzsde honlapján ma közzétett jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Amikor 250 milliárdot technikai elemzés segítségével fektetnek be

A technikai elemzést rengeteg magánbefektető és spekuláns használja. De mi a helyzet az intézményi befektetőkkel? Erről beszélgetettünk Kovács Lászlóval, az Union befektetési vezetőjével, aki 250 milliárd dolláros biztosítói eszközalap vagyon megfelelő befektetéséről gondoskodik. A podcast részből kiderül, hogy mennyire használják a technikai elemzést egy ekkora vagyon kezelése során, milyen eszközökre fókuszálnak, hogyan zajlik a döntéshozatali mechanizmus, mik voltak a sikeresebb és kevésbé sikeres pozícióik, illetve most mi várható a főbb pénzügyi piacokon.

Tovább a cikkhez

Szakadnak a kriptovaluták

Jelentős volatilitás mellett komoly esést láthatunk ma a kriptovalutáknál, az általunk követett fontosabb kriptoeszközök közül legnagyobb mértékben az ethereum árfolyama esett, egészen pontosan 15 százalékot, utoljára ennél nagyobb esésre több mint 4 hete nem volt példa.

Mindeközben a bitcoin jegyzése 10,5 százalékkal került lejjebb,

az XRP árfolyama pedig 15,3 százalékos mínuszban áll.

Az esés mögött részben a Fed múlt szerdai, keményebb hangvételű kamatdöntő ülése áll, de a befektetők azt sem nézik jó szemmel, hogy Kínában elkezdték bezárni a kriptobányákat és tovább szigorításokra is lehet számítani a kriptopiacon, továbbá más országokban is a kriptovaluták korlátozása várható.

Felpattant a magyar tőzsde

Bár a napot mínuszban indította a magyar tőzsde, a BUX kora délutánra 0,4 százalékos pluszba lendült, a hazai blue chipek közül egyedül az OTP van még mínuszban. A Richtertől ma érkezett vállalati hír is, hogy a gyógyszergyártó bejelentette, hogy eladja kis- és nagykereskedelmi üzleti érdekeltségét Moldovában, melynek következtében - mint az üzletrészek többségi tulajdonosa - a tranzakció zárásakor fizetendő vételár mintegy 62 százalékára jogosult. Az üzletrészek eladása a konszolidált számokban hozzávetőlegesen 20 millió eurós csökkenést jelent, ugyanakkor a nagy- és kiskereskedelmi tevékenység alapvetően alacsony marzsokkal rendelkezik, így ez a tranzakció a profitabilitásban nem jelent változást.

Egyre csúnyább, ami a tőzsdéken megy - Meddig tarthat még az esés?

Pénteken viszonylag nagy eséssel zártak a részvénypiacok. Az Egyesült Államokban az S&P 500 1,3%-kal került lejjebb zárásra, a Nasdaq is közel 1%-kal került lejjebb. Ezt megelőzően már az európai kereskedésben is a pesszimizmus volt az irányadó, a kontinens indexei 1,5-2%-kal zárták alacsonyabban. A negatív hangulat szokás szerint fertőzőnek bizonyult, hiszen ma a Nikkei 3,6%-os teljesítményét már nyugodtan lehet zuhanásnak nevezni. A többi ázsiai piac ennél lényegesen kisebb, de szignifikáns mértékű mínuszt hozott össze. Ma Európában egyelőre nem folytatódik a medve tombolása, de a korábbi veszteségeket közel sem sikerült visszanyerni. Ez trendforduló lenne, egy mélyebb korrekció kezdete, vagy csak egy apró megbicsaklás? Az okokkal számos cikkünk foglalkozott, ebben az írásban nem a mögöttes fundamentumokat és a makro képet vizsgáljuk, hanem a piaci eseményeket, a technikai elemzés segítségével.

Tovább a cikkhez

Egyre savanyúbb a szőlő a kripto befektetőknek, itt az újabb öntés

Az elmúlt órákban 6-10 százalékot esett a vezető kriptovaluták árfolyama. Az esés mögött részben a Fed múlt szerdai, keményebb hangvételű kamatdöntő ülése áll, de a befektetők azt sem nézik jó szemmel, hogy Kínában elkezdték bezárni a kriptobányákat és tovább szigorításokra is lehet számítani a kriptopiacon, továbbá más országokban is a kriptovaluták korlátozása várható. A vezető kriptovaluták árfolyama idén április közepén ért történelmi csúcsra, azóta viszont sok esetben lefeleződött az árfolyam, az esés most is folytatódik.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat

A délelőtt második felére javult a hangulat az európai tőzsdéken, jelenleg leginkább az iránykeresés jellemzi a vezető európai indexeket, a BUX is 0,1 százalékos pluszban van.

Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a hétfő reggeli kereskedésben, a DAX 0,5 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,7 százalékos mínuszban nyitott. A milánói börze is lejjebb került 0,7 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1 százalékot gyengült. A részvénypiaci hangulatromlás elsősorban annak tudható be, hogy az amerikai jegybank múlt héten felemelte az inflációs várakozásait és a korábban vártnál egy évvel korábbra, azaz 2023-ra prognosztizált kamatemelést. Ezek után a Jim Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke pénteken arról beszélt, hogy szerinte akár 2022 végén is jöhet a kamatemelés.

Lejjebb került a magyar tőzsde

Mínuszban indította a napot a magyar tőzsde, a BUX 0,6 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek ma, az OTP 0,8 százalékos gyengülése mellett, a Mol 0,2 százalékot esett, míg a Richter 0,7 százalékos mínuszban van, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos eséssel indítja a napot.

Multimilliárdosként ébredt fel az a férfi, aki 20 dollárt tett egy kriptovalutába

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egyetlen befektetéssel egyik pillanatról a másikra egy életre meggazdagodik? Egy amerikai férfinak ez a Rocket Bunny nevű kriptovalutával sikerült. De csak papíron.

Tovább a cikkhez

Nagyot esett a bitcoin, ütik a többi kriptovalutát is

A részvénypiacokhoz hasonlóan a kripovaluták piacán is elromlott a hangulat azt követően, hogy a Fed múlt szerdai kamatdöntő ülésén a korábbiakhoz képest szigorúbb hangnemben beszélt az inflációs kockázatokról és a monetáris szigorításról. Bár az esés már a múlt szerdai kamatdöntés után elindult, ma ismét csúnya eső napunk van, a legnépszerűbb kriptopénzek árfolyama 7-10 százalékos gyengülést mutat a hétfő reggeli kereskedésben.

Tovább a cikkhez

A Richter eladja a moldáviai nagy- és kiskereskedelmi üzletrészét

Eladja kis- és nagykereskedelmi üzleti érdekeltségét a Richter Moldovában, melynek következtében - mint az üzletrészek többségi tulajdonosa - a tranzakció zárásakor fizetendő vételár mintegy 62 százalékára jogosult.

Tovább a cikkhez

Sok pénzt lehetett vele keresni, de most a befektetők kedvencénél is jöhet a tökéletes vihar

Az elmúlt hónapokban rendkívül népszerű trade volt, hogy a befektetők a ralit korábban vezető növekedési részvények helyett ciklikus részvényekbe kezdtek el fektetni, amelyek felülteljesítők is voltak. Most viszont, hogy az amerikai jegybank szigorításra készül, minden megváltozhat, mondja a Bank of America.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a hét az európai tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék eséssel zártak múlt pénteken, a Dow Jones 1,6 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 1,3 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,8 százalékot gyengült. A kereskedési hangulatra rányomta a bélyegét a szerdai amerikai kamatdöntés, ahol ugyan nem változtattak az irányadó kamaton, de szigorúbb hangnemet ütöttek meg a döntéshozók, 2023-ban már kamatemelés is érkezhet. Ezt tovább tetézte, hogy a St. Louis-i Fed elnöke pénteken arról beszélt, hogy már 2022 végén jöhet a kamatemelés.
  • Az ázsiai piacokon ezt követően kifejezetten rossz volt a hangulat hétfőn, a Nikkei 3,6 százalékot zuhant, míg a sanghaji tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 1,6 százalékot gyengült. Ázsia más részein is kedvezőtlen hangulat uralkodott, a dél-koreai Kospi 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 1,4 százalékot esett.
  • A határidős amerikai részvényindexek mínuszban állnak, míg a határidős DAX 1,1 százalékos esést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Gazdasági eseményeket tekintve a hét eleje még nem lesz igazán izgalmas, Kínában hajnalban már volt egy kamatdöntés, emellett az MNB hétfő reggel publikálja az első negyedéves fizetési mérleg statisztikáját.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb ma reggel, jelenleg egy hordó Brent ára 73,7 dollár, míg a WTI típus 71,7 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,5 százalékos pluszban áll 1770,2 dolláron.
  • A forint ma reggel minimális erősödést mutat a vezető devizákkal szemben, így egy euró ára 355,7 forint, míg a dollár a 300 forintos szinten áll.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
adobevallas adozás