bear_1
Gazdaság

Pluszban zárt Amerika

Portfolio
Múlt héten a Fed szerdai kamatdöntése után elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, miután a jegybank szigorúbb hangnemet ütött meg és 2023-ra kamatemelést prognosztizált. Ezt követően tovább rontotta a hangulatot múlt pénteken, hogy a St. Louis-i Fed elnöke már jövő év végére várja a kamatemelést, ezek után pedig nagyobb eséssel zártak múlt pénteken az amerikai tőzsdék. Az európai tőzsdék a kimondottan rossz ázsiai tőkepiaci teljesítmények után szintén eséssel nyitottak, azonban délutánra elkezdték ledolgozni a mínuszokat és végül emelkedéssel zártak. Nagyon komoly esést láthatunk azonban ma a kriptovalutáknál, a befektetők nem nézik jó szemmel, hogy Kínában elkezdték bezárni a kriptobányákat és tovább szigorításokra is lehet számítani a kriptopiacon. Felemás kezdést láthattunk a tengerentúli tőzsdéken, de végül a múlt heti rossz teljesítményét követően a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq is pluszban fejezte be a napot.

Pluszban zárt Amerika

A vezető amerikai indexek pluszban fejezték be a napot, a Dow Jones 1,8, az S&P 500 1,4, a Nasdaq 0,8 százalékos pluszban zárt.

Tovább emelkednek az indexek

Kitart a jó hangulat a kereskedés második felében múlt heti nagyobb esések után: a Dow Jones Index már 1,8, az S&P 500 1,3, a Nasdaq 0,8 százalékkal került feljebb.

Emelkedik Amerika

A kezdeti vegyes nyitás után a vezető amerikai tőzsdeindexek emelkedést mutatnak, a Dow Jones 1,5, az S&P 500 1,2, a Nasdaq 0,7 százalékkal került feljebb.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban zártak, az OTP 0,7 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,9 százalékkal került feljebb, a Richter 0,2 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékos pluszban zárt.

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Felemás elmozdulásokkal indult a hétfői kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,8 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 0,4 százalékkal került feljebb, mindeközben a tech-túlsúlyos Nasdaq 0,3 százalékot gyengült. A Dow és az S&P 500 remek teljesítményét korrekcióként is értelmezhetjük, előbbi ugyanis a múlt heti 3,5 százalékos esésével október óta a legrosszabb heti teljesítményét nyújtotta.

A technológiai szektor vállalatainál tapasztalt kedvezőtlen hangulatot többek között annak köszönhető, hogy a St. Louis-i Fed elnöke, Jim Bullard a CNBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a jegybank már jövő év végén kamatot emelhet, ez elsősorban a növekedési potenciáljaik alapján árazott technológiai részvényeknek lehet a legrosszabb hír. A szakember azt is elmondta még a múlt héten, hogy Jerome Powell Fed-elnök megjegyzései megnyitották az ajtót a Fed 120 milliárd dolláros havi eszközvásárlásainak csökkentésére.

Emelkednek az európai tőzsdék

A reggeli rossz piacnyitást követően magukra találtak a vezető európai részvényindexek, a délutáni órákban már kimondottan jó a hangulat a tőzsdéken. Az emelkedést 0,6 százalékos pluszával a német DAX vezeti, de a magyar, a francia és a brit tőzsde is feljebb tudott eddig kerülni. Az amerikai jegybank komolyabb hangvételének is köszönhetően szektorszinten relatíve rosszul teljesítenek a nagybankok részvényei a mai kereskedésben.

2,2 milliárd forint osztalékot fizet a 4iG

A 4iG igazgatósága 2,212 milliárd forint osztalék kifizetéséről határozott a közgyűlés hatáskörében eljárva, derül ki a vállalat Budapesti Értéktőzsde honlapján ma közzétett jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Amikor 250 milliárdot technikai elemzés segítségével fektetnek be

A technikai elemzést rengeteg magánbefektető és spekuláns használja. De mi a helyzet az intézményi befektetőkkel? Erről beszélgetettünk Kovács Lászlóval, az Union befektetési vezetőjével, aki 250 milliárd dolláros biztosítói eszközalap vagyon megfelelő befektetéséről gondoskodik. A podcast részből kiderül, hogy mennyire használják a technikai elemzést egy ekkora vagyon kezelése során, milyen eszközökre fókuszálnak, hogyan zajlik a döntéshozatali mechanizmus, mik voltak a sikeresebb és kevésbé sikeres pozícióik, illetve most mi várható a főbb pénzügyi piacokon.

Tovább a cikkhez

Szakadnak a kriptovaluták

Jelentős volatilitás mellett komoly esést láthatunk ma a kriptovalutáknál, az általunk követett fontosabb kriptoeszközök közül legnagyobb mértékben az ethereum árfolyama esett, egészen pontosan 15 százalékot, utoljára ennél nagyobb esésre több mint 4 hete nem volt példa.

Mindeközben a bitcoin jegyzése 10,5 százalékkal került lejjebb,

az XRP árfolyama pedig 15,3 százalékos mínuszban áll.

Az esés mögött részben a Fed múlt szerdai, keményebb hangvételű kamatdöntő ülése áll, de a befektetők azt sem nézik jó szemmel, hogy Kínában elkezdték bezárni a kriptobányákat és tovább szigorításokra is lehet számítani a kriptopiacon, továbbá más országokban is a kriptovaluták korlátozása várható.

Felpattant a magyar tőzsde

Bár a napot mínuszban indította a magyar tőzsde, a BUX kora délutánra 0,4 százalékos pluszba lendült, a hazai blue chipek közül egyedül az OTP van még mínuszban. A Richtertől ma érkezett vállalati hír is, hogy a gyógyszergyártó bejelentette, hogy eladja kis- és nagykereskedelmi üzleti érdekeltségét Moldovában, melynek következtében - mint az üzletrészek többségi tulajdonosa - a tranzakció zárásakor fizetendő vételár mintegy 62 százalékára jogosult. Az üzletrészek eladása a konszolidált számokban hozzávetőlegesen 20 millió eurós csökkenést jelent, ugyanakkor a nagy- és kiskereskedelmi tevékenység alapvetően alacsony marzsokkal rendelkezik, így ez a tranzakció a profitabilitásban nem jelent változást.

Egyre csúnyább, ami a tőzsdéken megy - Meddig tarthat még az esés?

Pénteken viszonylag nagy eséssel zártak a részvénypiacok. Az Egyesült Államokban az S&P 500 1,3%-kal került lejjebb zárásra, a Nasdaq is közel 1%-kal került lejjebb. Ezt megelőzően már az európai kereskedésben is a pesszimizmus volt az irányadó, a kontinens indexei 1,5-2%-kal zárták alacsonyabban. A negatív hangulat szokás szerint fertőzőnek bizonyult, hiszen ma a Nikkei 3,6%-os teljesítményét már nyugodtan lehet zuhanásnak nevezni. A többi ázsiai piac ennél lényegesen kisebb, de szignifikáns mértékű mínuszt hozott össze. Ma Európában egyelőre nem folytatódik a medve tombolása, de a korábbi veszteségeket közel sem sikerült visszanyerni. Ez trendforduló lenne, egy mélyebb korrekció kezdete, vagy csak egy apró megbicsaklás? Az okokkal számos cikkünk foglalkozott, ebben az írásban nem a mögöttes fundamentumokat és a makro képet vizsgáljuk, hanem a piaci eseményeket, a technikai elemzés segítségével.

Tovább a cikkhez

Egyre savanyúbb a szőlő a kripto befektetőknek, itt az újabb öntés

Az elmúlt órákban 6-10 százalékot esett a vezető kriptovaluták árfolyama. Az esés mögött részben a Fed múlt szerdai, keményebb hangvételű kamatdöntő ülése áll, de a befektetők azt sem nézik jó szemmel, hogy Kínában elkezdték bezárni a kriptobányákat és tovább szigorításokra is lehet számítani a kriptopiacon, továbbá más országokban is a kriptovaluták korlátozása várható. A vezető kriptovaluták árfolyama idén április közepén ért történelmi csúcsra, azóta viszont sok esetben lefeleződött az árfolyam, az esés most is folytatódik.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat

A délelőtt második felére javult a hangulat az európai tőzsdéken, jelenleg leginkább az iránykeresés jellemzi a vezető európai indexeket, a BUX is 0,1 százalékos pluszban van.

Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a hétfő reggeli kereskedésben, a DAX 0,5 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,7 százalékos mínuszban nyitott. A milánói börze is lejjebb került 0,7 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1 százalékot gyengült. A részvénypiaci hangulatromlás elsősorban annak tudható be, hogy az amerikai jegybank múlt héten felemelte az inflációs várakozásait és a korábban vártnál egy évvel korábbra, azaz 2023-ra prognosztizált kamatemelést. Ezek után a Jim Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke pénteken arról beszélt, hogy szerinte akár 2022 végén is jöhet a kamatemelés.

Lejjebb került a magyar tőzsde

Mínuszban indította a napot a magyar tőzsde, a BUX 0,6 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek ma, az OTP 0,8 százalékos gyengülése mellett, a Mol 0,2 százalékot esett, míg a Richter 0,7 százalékos mínuszban van, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos eséssel indítja a napot.

Multimilliárdosként ébredt fel az a férfi, aki 20 dollárt tett egy kriptovalutába

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egyetlen befektetéssel egyik pillanatról a másikra egy életre meggazdagodik? Egy amerikai férfinak ez a Rocket Bunny nevű kriptovalutával sikerült. De csak papíron.

Tovább a cikkhez

Nagyot esett a bitcoin, ütik a többi kriptovalutát is

A részvénypiacokhoz hasonlóan a kripovaluták piacán is elromlott a hangulat azt követően, hogy a Fed múlt szerdai kamatdöntő ülésén a korábbiakhoz képest szigorúbb hangnemben beszélt az inflációs kockázatokról és a monetáris szigorításról. Bár az esés már a múlt szerdai kamatdöntés után elindult, ma ismét csúnya eső napunk van, a legnépszerűbb kriptopénzek árfolyama 7-10 százalékos gyengülést mutat a hétfő reggeli kereskedésben.

Tovább a cikkhez

A Richter eladja a moldáviai nagy- és kiskereskedelmi üzletrészét

Eladja kis- és nagykereskedelmi üzleti érdekeltségét a Richter Moldovában, melynek következtében - mint az üzletrészek többségi tulajdonosa - a tranzakció zárásakor fizetendő vételár mintegy 62 százalékára jogosult.

Tovább a cikkhez

Sok pénzt lehetett vele keresni, de most a befektetők kedvencénél is jöhet a tökéletes vihar

Az elmúlt hónapokban rendkívül népszerű trade volt, hogy a befektetők a ralit korábban vezető növekedési részvények helyett ciklikus részvényekbe kezdtek el fektetni, amelyek felülteljesítők is voltak. Most viszont, hogy az amerikai jegybank szigorításra készül, minden megváltozhat, mondja a Bank of America.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a hét az európai tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdék eséssel zártak múlt pénteken, a Dow Jones 1,6 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 1,3 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,8 százalékot gyengült. A kereskedési hangulatra rányomta a bélyegét a szerdai amerikai kamatdöntés, ahol ugyan nem változtattak az irányadó kamaton, de szigorúbb hangnemet ütöttek meg a döntéshozók, 2023-ban már kamatemelés is érkezhet. Ezt tovább tetézte, hogy a St. Louis-i Fed elnöke pénteken arról beszélt, hogy már 2022 végén jöhet a kamatemelés.
  • Az ázsiai piacokon ezt követően kifejezetten rossz volt a hangulat hétfőn, a Nikkei 3,6 százalékot zuhant, míg a sanghaji tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 1,6 százalékot gyengült. Ázsia más részein is kedvezőtlen hangulat uralkodott, a dél-koreai Kospi 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 1,4 százalékot esett.
  • A határidős amerikai részvényindexek mínuszban állnak, míg a határidős DAX 1,1 százalékos esést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Gazdasági eseményeket tekintve a hét eleje még nem lesz igazán izgalmas, Kínában hajnalban már volt egy kamatdöntés, emellett az MNB hétfő reggel publikálja az első negyedéves fizetési mérleg statisztikáját.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb ma reggel, jelenleg egy hordó Brent ára 73,7 dollár, míg a WTI típus 71,7 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,5 százalékos pluszban áll 1770,2 dolláron.
  • A forint ma reggel minimális erősödést mutat a vezető devizákkal szemben, így egy euró ára 355,7 forint, míg a dollár a 300 forintos szinten áll.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

SZG_9411

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vargamihalykep