GettyImages-1183683228
Gazdaság

Az Egyesült Államok túlhevülésétől tart két közgazdász nagyágyú

Portfolio
Félő, hogy túlhevül az amerikai gazdaság, ami az inflációs kilátásokkal párosulva visszavetheti a válságból való gazdasági kilábalást - véli Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundjának, a Bridgewater Associates-nek vezetője és Lawrence Summers, az USA korábbi pénzügyminisztere. A két közgazdász a Qatar Economic Forumon lezajlott beszélgetésében annak adott hangot, hogy a Fed-nek lépnie kell, viszont nem biztos, hogy elég lesz az, amit eddig láttunk.

Ray Dalio és Lawrence Summers hétfőn a Qatar Economic Forumon beszélgetett az amerikai gazdaság lehetséges túlpörgéséről, az inflációs kilátásokról, valamint az ezek elleni Fed fellépésről. Míg a hedge fund alapító értelemszerűen inkább a tőkepiacok miatt aggódott, a korábbi pénzügyminiszter az inflációs hatásoktól tartott.

Könnyű azt mondani, hogy a Fednek szigorítania kellene és szerintem így is kéne tenniük

- mondta Ray Dalio. Azonban a piacok és azon keresztül az egész gazdaság is nagyon érzékeny jelenleg egy esetleges kamatemelésre, így óvatosan kell behúzni a fékeket - vélekedett a hedge fund vezér.

A Fed az utóbbi hetekben egészen új hangnemet ütött meg monetáris politikáját illetően, hiszen előbb emelték inflációs előrejelzésüket, majd kamatemeléseket lengettek be, amire már 10 éve nem került sor. A fejlemények hatására a Dow Jones 3,5%-ot esett a múlt héten, a legnagyobbat október óta (azóta hétfőn március óta a legnagyobb napi növekedést produkálta az index).

Örömmel fogadom a Fed korlátozott lépéseit, ahogy próbálják a nézeteiket a valósághoz igazítani

- mondta Lawrence Summers. Nem elég azonban egyszerűen módosítani az előrejelzéseket, fel is kell ismerni, hogy mi vezetett ahhoz, hogy eredetileg ennyire mellé lőjenek - szúrt még oda egyet a Fednek.

Míg februárban 2% körüli inflációs kilátásokat fogalmazott meg a Fed, márciusban előbb 2,2%-ra, múlt héten pedig már 3%-ra növelték a maginflációs várakozásaikat. A 2%-os éves előrejelzés Summers szerint annyira téves volt, hogy azt már az év első 5 hónapjában meghaladták.

Daliot a 3%-os infláció kevésbé hatotta meg, ő inkább a pénzügyi eszközök drágulásától tartott. A múlt heti rosszul teljesítő piacok ellenére Dalio szerint hatalmas a likviditás a piacokon, ebben a környezetben pedig nehezen igazolhatóak a tapasztalt hozamok.

Úgy gondolom, hogy egyfajta buborékot építünk

- fogalmazta meg aggodalmait Ray Dalio.

Címlapkép: Takaaki Iwabu/Bloomberg via Getty Images

olimpia zaszlo shutter-20170801
horvátország dubrovnyik nyaralás tengerpart getty stock
koronavírus 2020 03 14
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
autópálya sztráda torlódás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
olimpia zaszlo shutter-20170801