orbán viktor semjén zsolt parlament
Gazdaság

Egyre biztosabb, hogy összejön a kormány hatalmas pénzszórása

Portfolio
Javított az idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzésén a Magyar Nemzeti Bank. Ez alapján biztosra vehető, hogy 2022 elején pénzeső hullik a gyermeket nevelő családokra.

Tíz év után emelt kamatot az MNB, a Monetáris Tanács keddi döntése után ez került a figyelem középpontjába. Azt is meg kell ugyanakkor említeni, hogy a jegybank frissítette a növekedési és inflációs prognózisát is, ez pedig a kormány beígért tervei szempontjából sem mellékes. Ez az első friss növekedési előrejelzés, amely Orbán Viktor szja-visszatérítéssel kapcsolatos bejelentése után érkezett.

A friss inflációs jelentős fő számai szerint 2021-ben 6,2% lehet a magyar gazdaság növekedése, vagyis jócskán meghaladja a kormány által célul kitűzött 5,5%-os mértéket. Az 5,5%-os mértéknek azért van jelentősége, mert Orbán Viktor pár héttel ezelőtti ígérete szerint amennyiben idén e felett lesz a GDP növekedése, akkor 2022 januárjában vagy februárjában visszaadják a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó összegét.

Az elmúlt napok több kormányzati nyilatkozata is arra utal, hogy a kormány mindent az 5,5%-os idei gazdasági növekedés elérésének rendel alá. Mindezek alapján és a jegybank friss előrejelzésének fényében szinte biztosra vehető, hogy a kormány a következő év elején kifizeti a családoknak a közel 600 milliárd forintot.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter egy keddi sajtótájékoztatón fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az adó visszatérítése csak a befizetett szja után jár, ezt ő nem tartja kedvezménynek vagy támogatásnak. Ilyen soha nem volt és máshol sincs külföldön - hangoztatta a politikus. A kormány ezzel is igyekszik megkülönböztetni az szja-visszatérítés lépését az ingyenpénz eszközétől, ez utóbbit ugyanis az elmúlt hónapokban kategorikusan elutasította a koronavírus-válság kezelése során.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2), Kövér László házelnök (b), illetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én. Elfogadta Magyarország 2022-es központi költségvetését az Országgyűlés. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
budapest duna parlament getty stock mobil