koronavirus_maszk
Gazdaság

Koronavírus: a kormány újabb lazításokat fontolgat

Portfolio
Novák Katalin tárca nélküli miniszter a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány vizsgálja, milyen korlátozó intézkedéseket oldhat még fel, akár már július elsejétől.

Második ülését tartotta a múlt heti megalakuló ülése után a Novák Katalin által vezetett Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs. Az ülés utáni sajtótájékoztatón a politikus számolt be a döntésekről:

  • Meghallgattak egy szakértői helyzetértékelést a járványügyi helyzetről. Az a jó hír, hogy mivel Magyarországon ilyen magas az átoltottság és vakcinabőség van, ez pedig lehetővé teszi az élet fokozatos újraindítását és a szabadságot, valamint a biztonságot párhuzamosan tudjuk garantálni - részletezte.
  • Erről minden héten tájékoztatást kap az operatív törzs. Az operatív törzs minden döntése a járványügyi szempontok figyelembevételével történik meg - nyugtatott meg mindenkit a tárca nélküli miniszter.
  • Június végéig meghosszabbított gyermekfelügyelet van a köznevelési intézményekben. Ezzel párhuzamosan elindultak az Erzsébet táborok.
  • Az operatív törzs arról is döntött, hogy a köznevelési intézmények egész évben szervezhetnek táborokat, tehát az augusztus 23. utáni tiltást is feloldotta az operatív törzs.
  • Felmerültek olyan kérdések, hogy nem teljesen egyértelműek a járványügyi szabályozások. Két konkrét példát említett itt Novák Katalin.
  • A közművelődési intézményekben tartott lakodalmakra a lakodalmak általános szabályai vonatkoznak.
  • Az iskolákba már bemehetnek a szülők, nincs generális tiltás, mivel nem tanítás folyik már, hanem jellemzően táborok és más programok vannak.
  • Az operatív törzs összeállít egy, a korlátozó intézkedésekről szóló tájékoztatási anyagot, hogy segítség az eligazodást.
  • Jelenleg is vannak hatályos járványügyi intézkedések - folytatta a bejelentését Novák Katalin. A járványügyi helyzet azonban lehetővé teszi a jelenleg hatályos járványügyi intézkedések újragondolását - jelezte.

"Ezt a munkát is megkezdte az operatív törzs.

Azt javasoljuk a kormánynak, hogy csak azokat a védelmi intézkedéseket tartsuk hatályban, amelyeket feltétlenül szükséges

és olyan formán újragondolva, hogy a lehető legnagyobb szabadságot tudjuk garantálni a maximális biztonság mellett - fejtette ki.

A védelmi intézkedéseket tehát felülvizsgáljuk - vetítette előre Novák Katalin.

A sajtótájékoztató végén kérdést kapott erre vonatkozóan az operatív törzs vezetője. Ennek kapcsán arról beszélt, hogy a maszkhasználat biztosan egy olyan téma, amit érdemes megvitatni és megnézni, hogy indokolt-e a mostani szabályozás hosszabb távon történő fenntartása.

Azt vizsgálja az operatív törzs, hogy melyek azok a könnyítések, amelyeket legkésőbb július elsejétől alkalmazni is lehet

- jelezte Novák Katalin.

Arról is beszélt, hogy minden jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedést át fog nézni a kormány. Azt szeretnék ugyanis, hogy a lehető legáttekinthetőbb módon legyen mindenki számára megismerhető az, hogy milyen szabályokhoz kell aktuálisan tartania magát.

Az operatív törzs egy másik lényeges javaslatáról is beszámoltunk:

Később egy másik újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy jelenleg az a legjobb védekezés, ha felveszik az emberek a védőoltást, ami Magyarországon önkéntes és ingyenes, mostanra pedig szabadon választható, milyen vakcinát szeretnének beadatni. Ekkora szabadság sehol sincsen - vélekedett.

Nagyon jó lenne, ha nem lenne Magyarországon 2,5-3 millió olyan magyar ember, aki úgy döntött önszántából, hogy nem szeretne élni a védőoltás lehetőségével. Ezzel a többieket is veszélyezteti, nemcsak a saját egészségét - magyarázta Novák Katalin.

novák katalin szentkirályi alexandra
Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

A teljes videó itt visszanézhető:

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
autópálya sztráda torlódás
trader23
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock