mnb_getty
Gazdaság

Matolcsy: kamatemelési ciklus kezdődött Magyarországon, havonta dönthetünk

Portfolio
Délután háromkor online sajtótájékoztatót tartott az MNB vezetése, Matolcsy György elnök és az alelnökök. Az esemény apropója, hogy a Monetáris Tanács közel tíz év után először emelte meg az alapkamatot. A tájékoztatón a jegybank vezetése egyértelműen kamatemelési ciklus mellett tette le a garast, mely akár havonta is szigorításokat hozhat.

Nem erősödtek tovább a kamatemelési várakozások az MNB döntése után

A jelek szerint a határidős kamatpiaci szereplőket nem érték váratlanul az MNB ma délutáni kamatdöntésekor elhangzott üzenetek (pl. akár havonta is lehet szigorítás), ugyanis ránézve a határidős kamatláb-megállapodások jegyzéseire, egyik releváns futamidőnél sem látunk néhány bázispontnál nagyobb változást valamely irányba.

Tovább a cikkhez

Hitelmoratórium: az MNB támogatja a díjmentes előtörlesztés lehetőségét

Az MNB mai, kamatemelésről szóló sajtótájékoztatóján szó esett a hitelmoratórium kérdésköréről is. Kandrács Csaba arra hívta fel a moratóriumban részt vevők figyelmét, hogy aki teheti, lépjen ki a moratóriumból. Beszélt a díjmentes előtörlesztés lehetőségéről is.

Tovább a cikkhez

A legerősebb eszközökkel

Az egyhetes betét továbbra is az eszköztár része marad, amivel az átmeneti piaci zavarokat, feszültségeket kezelni tudják - mondja az MNB alelnöke.

A Monetáris Tanács azt üzeni, hogy határozottan és a legerősebb eszközökkel kész fellépni az inflációs kockázatok ellen

- mondja Virág Barnabás. Hozzáteszi, hogy "a jövőben minden hónapban értékelik majd a további szigorítás szükségességének mértékét".

 Egyelőre nem világos, hogy ezzel egyértelműen havi kamatemelésre utalt-e Virág Barnabás, vagy csak azt hangsúlyozta, hogy nem csak negyedévente vizsgálják felül a kondíciókat. A szigorítás mértékére való utalás inkább arra utalhat, hogy a következő hónapokban folytatódhat a kamatemelés.

A Tanács megítélése szerint az inflációs kockázatok továbbra is felfelé mutatnak - hangzik el. A kamatemelési ciklus mindaddig tart majd, amíg az inflációs kockázatok kiegeynsúlyozottá válnak és az infláció fenntartható módon a célsávba csökken. Virág Barnabás azt is elmondja, hogy a következő hónapokban megkezdik a hosszú futamidejű eszközök kivezetését, az állampapír-vásárlásokkal kapcsolatban azonban elmondja, hogy továbbra is tartós piaci jelenlétre készülnek.

Proaktív, preventív

A májusi infláció megfelelt a jegybank várakozásainak, de a maginfláció, illetve az áremelkedés szerkezete megerősítette a fokozódó kockázatokat. Most arra számítunk, hogy a korábban vártnál lassabban süllyed majd az infláció, majd ősszel újabb emelkedés jöhet.

A célok elérése érdekében vált szükségessé egy proaktív, prventív kamatemelési ciklus elindítása

- mondja Virág.

Kifejezett és kiemelt cél az infláció megfékezése

A Monetáris Tanács kifejezett és kiemelt célja az árstabilitás biztosítása és az inflációs várakozások horgonyzása - mondja Virág Barnabás alelnök, aki megismétli, hogy a kamatemeléssel helyreáll az alapkamat irányadó jellege. Fennmarad tehát az egyhetes betét eszköze, de

annak kamata csütörtökön szintén 0,9%-ra emelkedik.

Mindenki rosszul járna az inflációval

Ha nem tudnánk megfékezni az inflációt, akkor mindenki rosszul járna, a megtakarítók, a beruházók, a nyugdíjasok

- emeli ki Matolcsy György.

Stratégiai szövetségben a kormánnyal

Nagyon szoros kormányzati és jegybanki stratégiai szövetség alakult ki. Lehetnek és vannak különbségek a gazdasági folyamatok megítélésében, de abban nincs különbség, hogy stratégiai szövetség mentén haladunk előre - mondja az elnök. Hozzáteszi, hogy a stratégiai szövetség mellett az MNB célja az ország mozgásterének tágítása.

Megemelte idei és jövő évi inflációs előrejelzését az MNB

A délután 2-kor bejelentett 15 bázispontos effektív kamatemelés után 3-kor közzétette a friss inflációs jelentés legfőbb előrejelzéseit és a legyezőábrákat a Magyar Nemzeti Bank, amelyek azt mutatják, hogy megemelte mind idei, mind jövő évi átlagos inflációra vonatkozó prognózisát az MNB.

Tovább a cikkhez

Itt a jegybank kamatemelés utáni közleménye: havi sűrűségű szigorítási ciklus indul Magyarországon!

A Monetáris Tanács megítélése szerint az árstabilitás biztosítása érdekében kamatemelési ciklus indítása, ezzel együtt pedig az egyhetes betéti eszköz kamatának az alapkamat 0,9 százalékos szintjére történő emelése indokolt. - derül ki a jegybank 15 órakor megjelent közleményéből. Ezzel a jegybank bejelentette az effektív kamatemelést, hiszen az irányadó kamat az egyhetes jegybanki betét, aminek a hivatalos meghatározására ugyan csak csütörtökön kerül sor, de már most kiderült, hogy 15 bázispontot szigorít az MNB.

Tovább a cikkhez

Berobbant az infláció

Mindennek van árnyoldala: a sikeres helyreállításnak a következménye az infláció megugrása. A legutóbbi válság után 6,5 évig tartott, mire Magyarország helyreállította a korábbi GDP-szintet, most ez lerövidült másfél évre. Ez azt is jelenti, hogy berobban az áremelkedés, ami inflációként jelentkezik, az inflációs kiugrás jelensége már jelenleg is érezhető.

Várunk még magas inflációt, az egész évre 4% feletti áremelkedést várunk

- mondja az elnök. Hozzáteszi: nekik kötelező módon reagálniuk kell ezekre a kiugrásokra, a válasz az, hogy proaktívan, a tartós inflációt megelőzve beavatkoznak. Ezzel elérhetik, hogy 2022 elejére az infláció visszakanayarodjon a jegybanki mandátum sávjába.

Ez a monetáris politika irányváltását jelenti

- emeli ki Matolcsy. Több döntésről beszél:

  1. Alapkamat-emelési ciklust indítanak el, ami egészen addig tart, amíg az infláció fenntartható módon a célsávba ereszkedik vissza. Ezt a ciklust indítja a mai 30 bázispontos kamatemelés.
  2. A kamatfolyosót változatlanul hagyja az MNB, de "úgy döntöttünk, hogy újra az alapkamat lesz az irányadó eszköz", ezzel visszaállunk az egyhetes betét előtti időszakra.
  3. Megtarotta a jegybank az egyhetes betétet, de annak kamata az alapkamat szintjére áll majd be.
  4. Az alapkamat-emelés ciklusai havi ütemezésben történnek majd. MInden esetben adatelemzések alapján, adatfüggően hozzák meg a havi döntéseket.

Matolcsy György kiemeli, hogy a Monetáris Tanács egyhangúan hozta meg a fenti döntéseket, "nagyon sok érv csengett egybe".

9300 milliárdot mozgósított az MNB

Az MNB kivette részét a válságkezelésből, ez kötelességünk is volt három mandátumunk alapján, most már van egy negyedik, zöld mandátumunk is. Tavaly év végéig a jegybank 6000 milliárd forintot csatornázott a gazdaságba, majd az idén további 3300 milliárd forintot mozgósítottunk - mondja Matolcsy.

A gazdaság helyreállt

A magyar gazdaság valamennyi növekedési száma jó irányba mutat, a gazdaság a helyreállás folyamatát mutatja - mondja Matolcsy György. Kiemeli, hogy az idén 6% körüli GDP-növekedést érhet el a gazdaság, a harmadik negyedévben elérhető a 2019 végi GDP.

Még tovább erősödtek a kamatemelési várakozások Magyarországon, órákon belül jön az első döntés

A ma délutáni MNB kamatdöntés előtt megnéztük, hogy mit áraznak most a pénzpiacok a következő hónapokra kamatemelés címén és azt tapasztaltuk, hogy még a múlt szerdán beárazott intenzív emelési várakozásokhoz képest is tovább erősödtek ezek a várakozások mostanra mintegy 6-8 bázisponttal.

Tovább a cikkhez

Megszólal az MNB vezérkara a mai kamatdöntés után

Online sajtótájékoztatót tart kedd délután Matolcsy György a jegybank elnöke, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás a jegybank alelnökei. Az eseményt az MNB Youtube-csatornáján közvetítik majd.

A Monetáris Tanács várhatóan közel tíz év után emeli meg az alapkamatot kedden, a befektetők 30-40 bázispontos szigorításra számítanak, így a jelenlegi 0,6%-ról 0,9-1%-ig emelkedhet a kamatszint. Ezzel párhuzamosan várhatóan a most még 0,75%-os irányadó kamatszint is emelkedik.

Délután háromkor jelenik meg a jegybank közleménye az indoklással, illetve a friss GDP- és inflációs prognózis. A sajtótájékoztatón várhatóan az indoklás mellett a jövőbeli kamatpályával kapcsolatos kommunikáció lesz fontos, a legnagyobb kérdés, hogy a most induló kamatemelési ciklusban havonta, vagy csak negyedévente tervez-e szigorítani az MNB.

Címlapkép: Getty Images

Rég látott izgalmak a mai kamatdöntés előtt – mit és hogyan dönt az MNB?

Az inflációs veszélyekre reagálva közel tíz év után ma először emel (hivatalosan) kamatot a Magyar Nemzeti Bank - nagyjából ennyit tudhatunk biztosan a monetáris tanács mai ülése előtt. Az izgalmakat fokozza, hogy nem csak a kamatemelés mértéke bizonytalan, hanem a sajátos monetáris politikai eszköztár miatt annak módja is. Sorra vesszük a mai lehetőségeket.

Tovább a cikkhez

Matolcsy György figyelmeztetése és a költségvetési alkoholizmus visszatérése

Inflációs félelmek. Pénzpiaci kockázatok. Pénzügyi támadás. Ezek azok a szavak, amelyeket sosem szeretne hallani senki egy jegybankelnöktől. Matolcsy György szokatlan figyelmeztetést küldött, hogy a következő évek legfontosabb kifejezései ne a költségvetési alkoholizmus, az elszálló infláció és az ár-bér spirál legyenek.

Tovább a cikkhez

Londoni elemzők: kedden kamatot emel az MNB

A londoni elemzői közösség konszenzusos véleménye szerint kamatemelésről dönt keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, elsősorban a célszintet jelentősen meghaladó infláció és a vártnál erőteljesebb gazdasági növekedés miatt.

Tovább a cikkhez

Matolcsy György hadjáratot hirdetett, erős pénzügyi támadástól félti Magyarországot

A parlament által minap 5,9%-os GDP-arányos hiánycéllal elfogadott 2022-es költségvetés hibás döntés, túl laza költségvetési politikát jelent, így „az újraindítás helyett az infláció költségvetése” – állapította meg hétfői, éles hangú bírálatokat megfogalmazó írásában Matolcsy György. A jegybankelnök szerint a hiteltörlesztési moratórium és a költségvetési hiánycél változtatásai nélkül pénzügyi támadás érheti Magyarországot.

Tovább a cikkhez

MNB: aki teheti, lépjen ki a moratóriumból

A törlesztési moratórium alatti időszakban is kamat rakódik a vissza nem fizetett hitelre. Ezt a futamidő megnyújtásával évente egyenlő részletekben lehet majd visszafizetni (nem tőkésítik), s a havi törlesztő is megegyezik a fizetési stop elrendelésekor számítottal. Aki viszont nem szeretne több kamatot visszafizetni és anyagi helyzete megengedi, annak érdemes minél hamarabb ismét megkezdenie hitele törlesztését - írja az MNB közleményében.

Tovább a cikkhez
olimpia zaszlo shutter-20170801
horvátország dubrovnyik nyaralás tengerpart getty stock
koronavírus 2020 03 14
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
autópálya sztráda torlódás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
olimpia zaszlo shutter-20170801