Matolcsy György
Gazdaság

Megtörtént: Matolcsy György elindította a jegybanki szigorítás korszakát Magyarországon

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank ma megemelte hivatalos alapkamat és valódi irányadó kamatát is, ezzel párhuzamosan pedig bejelentette a Növekedési Hitelprogram kivezetését. A lépésekre a forint erősödéssel reagált, megkezdődött a montáris kondíciók szigorodásának rég nem látott korszaka Magyarországon.

Az irányadó kamat emelésével és a további kamatemelések ígéretével nagyon régóta nem látott szigorítási ciklus kezdődött meg Magyarországon. Az MNB ígéretet tett arra, hogy mandátumának megfelelően az inflációs kockázatok mérséklése érdekében fokozatos kamatemeléssel szigorít a monetáris kondíciókon. Ezzel párhuzamosan kivezeti a vállalkozásokat nagyon olcsó hitellel ellátó Növekedési Hitelprogramot. Igaz, utóbbit már pótolta is a kormány egy legalább ugyanilyen erejű programmal, ami rá is világít a friss helyzetre:

A magyar gazdaságpolitikában visszatért a laza költségvetési és szigorú monetáris politika távolról sem ideális kombinációja.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az árstabilitás biztosítása érdekében az (irányadó) egyhetes betéti eszköz kamatának az alapkamat 0,9 százalékos szintjére történő emelése indokolt, valamint elköteleződött a kétféle tartós együtt mozgatása mellett. Ezzel egyébként egy tavaly óta kialakult nagyon szerencsétlen állapot is megszűnt, a zavaró kvázi-kettős kamatrendszernek vége, javítva a jegybanki transzparenciát.

Ha nem tudnánk megfékezni az inflációt, akkor mindenki rosszul járna, a megtakarítók, a beruházók, a nyugdíjasok

- fogalmazott Matolcsy György. Az MNB elnökétől rég hallhattunk ennyire inflációs fókuszú kulcsmondatot, az utóbbi időben inkább a növekedés támogatása volt a fő szempont. Jól mutatja a gazdasági helyzet változását, hogy erre a jegybank már nem lát lehetőséget, hiszen a fejlett világ több évtizedes inflációmentes környezete is (legalább rövid távon) véget érni látszik. A magyar gazdaság pedig a választásra készülő kormány belső élénkítő akcióival hevül még tovább.

Márciusban még 3,8-3,9%-os átlagos pénzromlási ütemet jósolt idénre a jegybank, ezt most 4,1%-ra emelte, a jövő évit pedig (szigorúbb monetáris kondíciók mellett) 2,9-3,0%-ról 3,1%-ra. Kicsit a Fed múlt heti döntésére emlékeztet mindez: Jerome Powell elnök szintén úgy beszélt az egyre nagyobb kockázatokról, hogy csak a rövid távú előrejelzést húzta látványosan felfelé, a jövő évit már nem. Emellett az idei évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is megemelte a 4-6% közötti széles sávból 6,2%-ra a jegybank.

A piac egyelőre bizalmat szavazott a jegybanki lépéseknek, különösen a havi kamatemelések erős valószínűsége győzte meg, a hírre az árfolyam azonnal erősödni kezdett. A 15 bázispontos emelés (az irányadó kamat 0,75%-ról emelkedik 0,9%-ra) még nem volt elég meggyőző, de amikor kiderült, hogy mindez nem három, hanem egy hónapra szólt, a lehetséges szigorítási kamatpálya magasabbra tolódott, így pedig már nem marad el a piaci várakozásoktól.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A következő hónapok az inflációs folyamatok aktív vizsgálatával telnek majd. Ez egyrészt napi monetáris politikai gyakorlat, másrészt pedig a történelemben példátlan gazdasági szituáció (erőteljes járványsokk utáni gyors felpattanás óriási állami stimulusokkal) értelmezésének intellektuális kihívása. Nem fogunk unatkozni.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás
maszk tengerpart nyaralás getty stock

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
GettyImages-1234229385