charles michel európai tanács elnök
Gazdaság

A kétnapos uniós csúcstalálkozón is téma lesz a veszélyesebb új vírusvariáns

MTI
Portfolio
Az Európai Unióban zajló sikeres oltási kampány, valamint a közös oltási igazolvány bevezetése már a nyári hónapoktól megkönnyíti a szabad mozgást, azonban figyelni kell a koronavírus új változataira, terjedésüket összehangoltan vissza kell szorítani - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a tagállami vezetőknek küldött, csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a személyes részvétel mellet Brüsszelben, kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében arról tájékoztatott, hogy a jövőbeni válságokra való legjobb felkészülés érdekében a tagállami vezetők eszmecserét folytatnak a koronavírus-járvány elleni védekezés eddigi tapasztalatairól.    

Ebből a szempontból érdekes az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) szerda estére időzített megjelenése, ami komor forgatókönyveket vázolt az európai járványhelyzetnek az őszre:

Megvitatják, hogy az unió hogyan folytathatja már megkezdett tevékenységét a Föld minden lakójának beoltására, és miként növelheti az oltóanyagok globális kínálatát. A járványt követő gazdasági fellendülés érdekében áttekintik az uniós helyreállítási alap megvalósításának állást.

A migráció jelentette kihívással kapcsolatban számba veszik a különböző bevándorlási útvonalakon kialakult helyzetet - monda.    

"Célunk továbbra is az életek megmentése és az Európai Unió határain jelentkező migrációs nyomás csökkentése" - fogalmazott.    

A tagállami vezetők a rájuk nehezedő nyomás mérséklése érdekében a migráció külső dimenzióra fognak összpontosítani azzal a céllal, hogy megerősítsék együttműködésüket a migráció kiinduló országaival és a tranzitországokkal egyaránt. Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek gyors eredményeket hoznak - húzta alá.    

Tájékoztatása szerint az Európai Tanács vendége lesz António Guterres ENSZ-főtitkár, akivel a tagállami vezetők eszmecserét folytatnak a globális kihívásokról és geopolitikai kérdésekről. A nemzetközi kérdések vonatkozásában áttekintik az unió és Törökország között fennálló viszonyt, és megvitatják az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat. Felülvizsgálják a Fehéroroszországgal kapcsolatos legújabb uniós döntések végrehajtását, valamint következtetéseket fogadnak el Líbiáról, a Száhel-övezetről és Etiópiáról.

A magyar miniszterelnök szerdai bejegyzései alapján szintén már Brüsszelben tartózkodik a holnap induló csúcs miatt.

Címlapkép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke videokonferencia keretében tanácskozik a ciprusi, a litván, a luxemburgi és a máltai kormányfővel Brüsszelben 2021. június 17-én. Forrás: MTI/EPA/Pool/Francois Walschaerts

montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
adobevallas adozás