FONTOS Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szerda reggeli adatok
koronavírus európa térkép járvány
Gazdaság

Egész Európára megérkezett a figyelmeztetés a delta vírusmutáció miatt

Portfolio
MTI
Idén nyáron Európa-szerte a koronavírus Indiában azonosított delta változata lesz a meghatározó - közölte szerdán az Európai Unió közegészségügyi hivatala, amely óvatosságra intette az egészségügyi hatóságokat. Ez pedig több csatornán keresztül is megnehezítheti a járvány elleni küzdelmet az európai országokban: fertőzőképesebb, valamint magasabb a kórházba kerülés kockázata is ennél a variánsnál; elsősorban az oltatlan fiatalok körében fog terjedni; a variáns miatt magasabb lehet a betegség súlyos lefolyásának esélye a sérülékeny csoportoknál; a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy adag védőoltás kevésbé véd az agresszívebb variáns ellen; közben pedig az európai országok ráléptek a járványügyi intézkedések határozott lazításának útjára.

A delta változat (B.1.617.2) 40-60%-kal fertőzőbb, mint az Angliában azonosított alfa (B.1.1.7) variáns - közölte az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) friss jelentésében, amelyben a delta variáns megjelenésének és elterjedésének a következményeit járja körül (az eredeti pdf ide kattintva tölthető le).

A stockholmi székhelyű hivatal szakértőinek becslése szerint az Európai Unió tagállamaiban, valamint a társult országokban, így Norvégiában, Izlandon, és Liechtensteinben az igazolt fertőzötteknél a SARS-CoV-2 nevű vírus

delta variánsa okozza a fertőzést augusztus elején. Augusztus elejére ez az arány 70 százalék lesz, míg augusztus végére ez az arány a 90 százalékot is elérheti.

Az ECDC anyaga azt is bemutatja, hogy az egyes európai országokban mennyire vált dominánssá ez a variáns (felső térkép százalékosan mutatja be a szekvenált esetek arányában), valamint hogy az országok mennyire aktívan próbálják felderíteni szekvenálással az újfajta mutánsokat.

delta varians europaban

Ahogyan a fenti térkép is mutatja: az ECDC Magyarországról nem rendelkezik a delta variánsra vonatkozó hivatalos adattal. Az mfor szerdai cikke alapján 5 esetben azonosították az indiai variánst.

Miért jelenthet veszélyt a delta variáns?

"Nagyon valószínű, hogy nyáron a delta változat fog terjedni, elsősorban az oltási kampányból kimaradó fiatalok körében" - közölte Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.  

"Emiatt a sérülékenyebbeknél is magasabb lesz a fertőzés, a betegség súlyos formája kialakulásának, illetve a halálozásnak a veszélye" - áll az igazgatónő által kiadott közleményben.    

Az ECDC ezért az immunizálás felgyorsítására szólította fel az egészségügyi hatóságokat.    

A laboratóriumi kísérletekből, illetve a valós életből leszűrt tapasztalatok egy dologban megegyeznek: egyetlen adag védőoltás csak korlátozott védelmet nyújt a delta variánssal szemben.    

Az Európai Unió 27 tagállamában és a három társult országban eddig a nyolcvan év feletti lakosság mindössze mintegy 30, a hatvan év felettieknek pedig csupán körülbelül 40 százaléka kapta meg mindkét védőoltást.    

Mit kellene tenni?

"Ebben a stádiumban nagyon fontos, hogy a védőoltás második adagját az első adag után engedélyezett legkisebb intervallumban adják be, hogy felgyorsítsák a sérülékeny rétegek védelmének ritmusát" - írta Andrea Ammon.    

A hivatal előrejelzése szerint "a nem gyógyszerészeti jellegű intézkedések minden, június elejei enyhítése az Európai Unióban, illetve az Európai Gazdasági Térségen belül a napi új fertőzések számának gyors és jelentős felgyorsulásához vezethet valamennyi korosztályban a nyár folyamán".    

Ez a növekedés

a kórházi kezelések és a halálesetek olyan emelkedéséhez vezethet, mint amilyent 2020 őszén tapasztaltak, ha a járványügyi védelmi intézkedéseket (NPI stringency) leépítik

- figyelmeztetett az ECDC.

Az intézet szcenárióelemzést is végzett, melyben vázolja, hogy mi történik Európában a deltavariáns elterjedése miatt a járványgörbével (fertőzöttek száma 100 ezer főre vetítve), különböző lazítások mellett. Ezek alapján valóban az látható, hogy az őszi negyedik járványhullám a fertőzöttek számát tekintve nagyobb lehet a harmadik hullámnál, minden lazító forgatókönyv esetén.

elorejelzes jarvanygorbe ecdc

A kórházban kezeltek mutatószámában is hasonló forgatókönyvek várhatóak az ECDC számításai szerint.

korhazi kezeles elorejelzes koronavirus

Másabb viszont a kép a halálozás tekintetében. Ha a járvány elleni korlátozó intézkedéseket csak 50%-ban oldják fel az európai kormányok szeptember elsejéig, akkor a halálozási mutató nem szalad el. A folyamatosan lazításról érkező hírek fényében azonban nem árt tisztában lenni a másik két szcenárió következményeivel:

ezek szerint szeptemberre a halálozási mutató tekintetében is rekordokat láthatunk Európa szerte az új vírusvariáns miatt, az átoltottság ellenére is.

halalozas forgatokonyvek ecdc

Címlapkép forrása: Getty Images

gyerekek_shutter
amerikai kongresszus capitolium sötétség

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina