GettyImages-1318706489
Gazdaság

Új típusú inflációs félelem ütötte fel a fejét: az ár-bér spirál

Portfolio
Egyre több jel mutat egy elhúzódó inflációt okozó ár-bér spirál kialakulására az Egyesült Államokban - írja az ING legújabb, inflációt körbejáró tanulmányában. A kérdés azért nagyon fontos, mert az ár-bér spirál jelenti az egyik legnagyobb kockázatot az infláció gyors csökkenésének forgatókönyvére. A nyugati világ (benne a Fed del és az EKB-val) magas, de csak átmeneti inflációt remél, ám eközben egyre nagyobb figyelemmel tekint a munkapiaci folyamatokra.

A központi bankok nyugodtak

A nyugati világ az elmúlt 30 év legnagyobb inflációs sokkjától retteg. Az Egyesült Államokban az éves infláció már elérte az 5%-ot is, míg az eurozónában jelenleg 2%-on áll. Utóbbi ugyan nem tűnik magasnak, mégis több éves csúcsnak számít.

Mindezek ellenére a Fed és az Európai Központi Bank egyelőre elkötelezett amellett, hogy keresztülnézzen ezen az inflációs hullámon, tekintve hogy az minden bizonnyal csak átmeneti lesz. Az ING szerint a jegybankoknak eleve kevés eszköze van rövid távon megakadályozni az áremelkedést, valamint hátráltathatja a gazdaság válságból való kilábalását, ha túl hamar húzzák be a fékeket. A jegybankok azzal számolnak, hogy az áremelkedés egy-két éven belül kifut, így minden szemük inkább a munkaerőpiacra szegeződik, nehogy kezdetét vegye egy ár-bér spirál, ami viszont már magas és hosszú-távú inflációt okozna.

Az ár-bér spirál

Hogy mi az az ár-bér spirál? Ár-bér spirálnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az árszínvonal és a bérek emelkedése egymást erősítve okoz a kelleténél nagyobb inflációt. Az ár-bér spirál kialakulásának jelei az amerikai munkaerőpiacon keresendőek.

Az ING tanulmányából megtudjuk, hogy az Egyesült Államokban jelenleg 7,63 millióval dolgoznak kevesebben, mint a pandémia előtt. Az érdekes a számban, hogy sokan nem azért nem dolgoznak, mert ne lenne hol, hanem mert élethelyzetük úgy hozta, hogy nem éri meg nekik egyelőre visszatérni a munkába. Az amerikai munkaerőpiacon így óriási hiány támadt a képzett munkaerőből, amit a cégek így egyre magasabb kezdő bérekkel és bónuszokkal próbálnak ellensúlyozni. Ez óriási bér- és a munkáltató számára munkaköltség-növekedést jelent. Az ING szerint

az Egyesült Államokban 2021 első negyedévében 15 éve nem nőttek ekkorát a foglalkoztatási költségek.

A magasabb bérek viszont magasabb munkaerőköltség-szintet jelentenek, rákényszerítve a vállalatokat az árak emelésée. A drágulás pedig erősíti az inflációs érzetet, növeli a bérelvárásokat, így akár egy ár-bér spirál kialakulásához vezethet.

Az eurozóna biztonságban van

Ezek a munkaerőpiaci folyamatok az euroövezetben sokkal korlátozottabban jelentkeznek. A térség munkanélkülisége eleve csak alig 2%-ot növekedett a járványos időszakban - köszönhetően a kormányzati bértámogatási programoknak - és a foglalkoztatottság is kezdi már közelíteni a járvány előtti szintet. Az ING szerint így a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az emberek egyszerűen visszatérnek a kurzarbeit-ből a főállásukba.

A másik ok, ami miatt nem kell tartani egy esetleges ár-bér spiráltól a térségben, hogy az ING szerint a térség csak 2022 közepére éri el a pandémia előtti gazdasági kibocsátási szintet, aminek köszönhetően így a bérek sem fognak olyan drasztikusan emelkedni, mint a tengerentúlon.

Az eurozóna valamivel több, mint 2%-os bérnövekedéssel számolhat

- áll a tanulmányban.

Címlapkép: Kevin Dietsch / Getty Images

ausztraliasidney
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
ausztraliasidney