szemét
Gazdaság

Veszélyes anyagok lephetik el Európát? - Az unió kezében a döntés

Portfolio
Ezen a héten az EU a vegyi anyagokról új szabályokat vitat meg, amely lehetővé tenné a legtöbb polimer további ellenőrzés nélküli felhasználását egy tudóscsoport szerint. A mintegy 200 ezer polimer csak 6%-a igényelne kiterjedő biztonsági ellenőrzést a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet részeként tárgyalandó javaslatok alapján, amely sok a mindennapok során használatos műanyag alkalmazását tenné lehetővé az esetleges jövőbeli ártalmak mellőzésével - állítja egy 19 fős tudóscsoport, akik az Európai Bizottsághoz fordultak a The Guardian cikke alapján.

Az Európai Bizottságnak készített jelentés arra a következtetésre jutott, hogy egyes műanyagoknak káros hatásai lehetnek, ha nem ellenőrzik őket. A bizottság szerint a javaslatok korai szakaszban vannak, és további megbeszélésekre kedden kerülhetett sor. Az ülésen megvitatták a polimerek nyilvántartásba vételének néhány technikai szempontját, de a hírek szerint még nem tárgyalták a polimerek nyilvántartásba vételének végeredményét, és egyelőre nincs rendelettervezet sem.

A bizottság megkapta a 19 tudós által írt levelet, és a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszik a felvetett aggályokat javaslatuk előterjesztése során. Mivel a polimerek nyilvántartásba vételére vonatkozó bizottsági javaslat még nincs véglegesítve, nem adhatnak ki további információkat és nem fűzhetnek megjegyzést a bejegyeztetendő polimerek becsült számához - kommentálta az ügyet a bizottság szóvivője.

Bethanie Carney Almroth, a svéd Göteborgi Egyetem ökotoxikológiai docense és a levél aláírója szerint nincs elegendő adat a gyártás során előállított polimerek ezreinek biztonságának megítéléséhez, és még a toxicitásukat sem igazolták.

Napjainkban igencsak elterjedt a műanyagok használata, és immár a polimer mint kifejezés túlmutat a műanyagon, sokkal többféle olyan termékben vannak jelen, amelyeket a társadalom nap mint nap használ. Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy egyes polimerek negatív hatással lehetnek az emberi egészségre, beleértve a hormonzavart is - tette hozzá.

Egy másik aláíró, Ksenia Groh, aki az Eawag, a svájci szövetségi víztudományi és technológiai intézet bioanalitikai csoportjának vezetője alapján az egyes polimerek kockázatairól alig állnak rendelkezésre adatok. Eddig nem végeztek átlátható, átfogó adatgyűjtést az összes polimer biztonságosságáról. Ezeket az adatokat nem a közvéleménynek, a kormánynak, a fogyasztóknak vagy a tudósoknak, hanem maguknak az előállítóknak kell szolgáltatniuk.

A mikroműanyagok egyre nagyobb terjedése a környezetben azt mutatja, hogy a polimerek most már olyan utakon kerülhetnek az emberi testbe, amelyek károsabbak, mint amire a szabályozók számítottak - mondta Dolores Romano, az Európai Környezetvédelmi Iroda vegyipolitikáért felelős ügyvezetője, aki cselekvésre szólította fel a bizottságot. Kontrollálhatatlan a polimer szennyezés, hiszen naponta ki vagyunk téve neki, mivel műanyagban, textíliákban, tisztítószerekben, sőt kozmetikumokban is használják őket.

Azok kisebb műanyag részecskék (mikro- és nanoplasztikák) hatalmas felhőjévé bomlanak, amelyek szennyezik a földet, a vizet és a levegőt, valamint a testünkben is megjelennek. Már tudjuk, hogy a polimerek tucatjai mérgezőek, ezért az összes érintett biztonsága ellenőrzésre szorul - tette hozzá, a műanyagipart azzal vádolva, hogy az meg akarja gátolni az átfogóbb uniós szabályokat.

Címlapkép forrása: Getty Images

fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
pag sziget horvatorszag
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
európai bizottság brüsszel eu európai unió
harry potter
bukarest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vakcina_oltas_koronavirus