vakcina
Gazdaság

Felfutóban a járvány az országokban, ahol főként kínai vakcinával oltottak

Portfolio
A New York Times cikke szerint több mint 90 ország használ kínai vakcinát az oltási programjában, de közülük sokan újabb járványhullámmal néznek szembe.

A cikk felidézi, hogy Mongólia, Bahrein és a Seychelles-szigetek is jelentős mértékben támaszkodtak a kínai vakcinákra az oltási programjukban, annak reményében, hogy hamarabb feloldhatják a lezárásokat, de ehelyett most a fertőzésszám újbóli felfutásával küzdenek.

Az adatok azt mutatják, hogy a kínai vakcinák nem tűnnek annyira hatékonynak a vírus terjedésének megfékezésében, különösen, ha az új variánsokról van szó – írja a lap, hozzátéve, hogy nagyon úgy tűnik, egy ország kilábalása a vírusból nagyban függ attól, melyik kormány melyik vakcinát adta be az állampolgárainak.

A Seychelles-szigeteken, Chilében, Bahrainben és Mongóliában a lakosság 50-68%-a kapta meg mindkét oltását, mindeközben mind a négy ország benne van abban a tizes listában, ahol a legrosszabb jelenleg a világon a járványhelyzet az új esetszámot tekintve.

A négy országban közös pont, hogy főként két kínai vakcinagyártó termékével oltottak, a Sinopharmmal és a Sinovackal.

A tudósok egyelőre nem tudják biztosra, miért van az, hogy néhány, magas átoltottsággal bíró országban újra erőre kap a járvány. Ebben szerepe lehet az új mutánsoknak, a túl hamar feloldott korlátozásoknak és az emberek felelőtlen viselkedésének is az első vagy második oltást követően.

A cikk szerint nagyon úgy néz ki, hogy három csoportba sorolhatóak az országok a pandémiából való kilábalásban:

  • Vannak a vagyonos nemzetek, amelyek bebiztosították magukkal a Pfizer-BioNTech és Moderna vakcinákkal,
  • vannak a szegényebb országok, amelyek még messze vannak állampolgáraik immunizálásától,
  • és vannak azok, akiknél bár nagyon magas az átoltottság, csak részben védettek.

A New York Times szerint Kína és az a több mint 90 ország, amely kínai vakcinát kapott, a harmadik országcsoportba kerülhet, folyamatos lezárásokkal, tesztelésekkel tűzdelt hónapok vagy akár évek várhatnak rájuk.

A kínai külügyminisztérium szerint nincs kapcsolat a megugró esetszámok és a vakcinák között. A WHO-ra hivatkozva azt mondták, hogy a vakcinázottsági szint néhány országban még nem érte el a kellő szintet ahhoz, hogy kordában lehessen tartani a járványt és itt további korlátozó intézkedésekre van szükség.

A cikk beszámol arról is, hogy a kínai gyártók mindeddig nem árultak el túl sok információt arról, hogyan működnek a vakcináik a vírus terjesztésének megfékezése szempontjából. Hétfőn Shao Yiming epidemiológus arról beszélt, hogy Kína lakosságának 80-85%-át kellene beoltassa ahhoz, hogy elérje az ország a nyájimmunitást, ami magasabb, mint a korábban belengetett 70%-os becslés.

Címlapkép: Getty Images

budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
budapest duna parlament getty stock mobil