GettyImages-1233615103
Gazdaság

Fizetésképtelenségtől félti az Egyesült Államokat a pénzügyminiszter

Portfolio
Az Egyesült Államok kormánya augusztus közepére fizetésképtelenné válhat, hacsak a Kongresszus nem emeli meg vagy függeszti fel a törvény által meghatározott úgynevezett adósságplafont - mondta Janet Yellen, az USA pénzügyminisztere szerdán a szenátus egyik albizottsága előtt. Az Egyesült Államok kormánya a történelem folyamán még sosem vált fizetésképtelenné.

Az amerikai kormánynak jelenleg július 31-ig van ideje visszafizetni a 28 trillió dolláros államadósság egy részét, hogy beférjen a törvény által meghatározott úgynevezett fizetési plafon alá. Amennyiben ez nem sikerül, a pénzügyminisztérium különböző eszközök révén még augusztus közepéig tudná finanszírozni a főleg államkötvényekből álló államadósságot, utána viszont fizetésképtelenné válna - figyelmeztetett Janet Yellen.

A pénzügyminiszter szerint a pandémia nyomán bizonytalanná váltak a kormányzati kifizetések mértékei és időpontjai, így nehéz pontosan megmondani, hogy mikor válna fizetésképtelenné a kormány. Yellen viszont úgy látja, hogy valószínüleg augusztus közepén érnék el ezt a pontot, éppen akkor amikor a kongresszus nyári szünetét tartja.

Teljesen katasztrofális gazdasági következményei lennének annak, ha nem sikerülne megemelni a plafont

- mondta Yellen, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kormánya a történelem folyamán még sosem vált fizetésképtelenné.

Az amerikai kormány a világ legtöbb országához hasonlóan kötvénykibocsátással finanszírozza a szinte állandóan deficites költségvetését. Furcsa adósságszabálya miatt azonban időről időre akadályokba ütközik. A helyzet megoldásaként fel kellene emelni a plafont, vagy ideiglenes megoldásként kitolni a határidőt.

Törvény írja elő ugyanis az állami eladósodottság maximális nominális (dollárban kifejezett) értékét, amit átlépve nem vehetnek föl újabb adósságot. Az adósságplafon azonban egy meglehetősen rugalmatlan eszköz, még egy prudensen gazdálkodó, de növekvő országban is növekedhet a nominális adósság, vagyis az adósságplafon nem tud semmilyen érdemi fékező erőt jelenteni az adósságnak, hiszen azt előbb utóbb úgyis átlépik a kormányok. Éppen ezért ezt Kongresszus a műköképesség fenntartása érekében bármikor felemelheti, vagy ideiglenesen eltörölheti, ami garantálja, hogy a kormányt sose kényszerítse értelmetlenül durrva kiadáslefaragásra, vagy éppen a fizetésképtelenség állapotára hasonlító helyzetbe.

Ilyenkor komoly politikai alkudozások veszik kezdetét, hogy kétpárti megegyezés útján végül elkerülje a kormány az államcsődöt. Az adósságplafont legutóbb 2019-ben függesztették fel, és ezen felfüggesztés határideje jár le most július 31-én. Azelőtt pedig 2011-ben volt komoly politikai csatározás a mostanihoz hasonló körülmények között - akkor a Standard & Poor példátlan módon le is minősítette az Egyesült Államok adósságbesorolását.

Címlapkép: Shawn Thew-Pool / Getty Images

fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
pag sziget horvatorszag
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
európai bizottság brüsszel eu európai unió
harry potter
bukarest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vakcina_oltas_koronavirus