mnb_getty
Gazdaság

Friss MNB előrejelzés Magyarországról: gyors kilábalás erős inflációs kockázatokkal

Portfolio
Az inflációs pálya az MNB várakozásai szerint alakult eddig, ám annak szerkezete növekvő kockázatokra utal - derül ki az MNB ma megjelent inflációs jelentéséből. A piaci szolgáltatások áremelkedése, a feszes munkaerőpiac, illetve a világgazdaságban megfigyelhető súrlódásos problémák együtt vezettek oda, hogy az inflációs kép jegybanki beavatkozást igényelt - utalt Balatoni András jegybanki igazgató a keddi kamatemelő lépésre.

Azt már a keddi előzetes közlés óta tudjuk, hogy az idei évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a jegybank a 4-6% közötti széles sávból 6,2%-ra emelte. A lépés tükrözi a gazdasági kilátások körüli bizonytalanság csökkenését (az MNB a sávbecslésről visszaállt a pontbecslésre), illetve reflektál az első negyedév általános meglepetést keltő erős GDP-adatára. Az sem volt váratlan, hogy az MNB szakértői emelték az inflációs előrejelzésüket. Márciusban még 3,8-3,9%-os átlagos pénzromlási ütemet mondott idénre a jegybank, ezt most 4,1%-ra emelte, a jövő évit pedig 2,9-3,0%-ról 3,1%-ra.

A ma megjelent inflációs jelentésből, illetve az ennek alkalmából tartott sajtótájékoztatóból még mélyebben megismerhetjük a magyar gazdaság kilátásait.

Az összkép elég világos: a vártnál gyorsabb kilábalás a koronavírus-válságból, és ezzel párhuzamosan erősödő inflációs kockázatok.

mnb infljel2
mnb infljel1

A gazdasági növekedés a második negyedévben 16,2% körül lehet, véli a jegybank a heti részadatokra épülő modellje alapján. A nagyon magas növekedés természetesen főként a tavalyi nagyon mély bázis eredménye (2020 tavaszán a koronavírus-válság óriási lyukat ütött a gazdasági teljesítményen), de rövid távon is dinamikus a gazdasági növekedés.

mnb infljel3

A növekedés egyik motorja a foglalkoztatás vártnál gyorsabb helyreállása. Ez ráadásul a bérekre és a háztartások keresletére is hatást gyakorol, így a fogyasztás dinamizálja a gazdaságot. Ebben szerepet játszik a jövő év eleji szja-visszatérítés, amelynek a felét várhatóan még így is megtakarítja a lakosság.

A beruházások idei növekedését a jegybank a korábbi sávbecslés alá húzta le (4,7%), ám jövőre már újra dübörög a kapacitásbővítés: a korábbi előrejelzésénél lényegesen nagyobb dinamikával (7,5%), véli a jegybank.

Az áruexport tökéletes V-alakú kilábalást produkált, a turizmus-túlsúlyos szolgáltatásexport azonban csak 2023-ban érheti el a válság előtti szintjét. Összességében a növekedési kép azért javult, mert a lakossági fogyasztás és a külső piacok javulása a korábban vártnál magasabb GDP-t eredményez.

mnb infljel5

Az inflációs kilátásokat kívülről az erős nyersanyagárciklus és a szállítási költségek megugrása fűti, belülről pedig a munkaerőpiaci helyzet és a gyors kilábalás. Az adószűrt maginflációs pálya a korábbi előrejelzéshez képest jóval magasabban húzódik, ráadásul egy endogén (tehát szigorító) monetáris politika mellett.

mnb infljel6

Az MNB által felvázolt kockázati térkép egyértelműen magasabb inflációs forgatókönyveket tartalmaz. Jól látható, hogy amennyiben a globális refláció és a magyar újranyitás másodkörös hatásai is erősebbek lennének a vártnál, összesen közel 1 százalékpontot is hozzáadhat az inflációhoz.

mnb infljel7
mnb infljel8

Címlapkép: Getty Images

olimpia zaszlo shutter-20170801
horvátország dubrovnyik nyaralás tengerpart getty stock
koronavírus 2020 03 14
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
autópálya sztráda torlódás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
olimpia zaszlo shutter-20170801