koronavírus vuhan kína járvány
Gazdaság

Kína arra kérte Amerikát, hogy törölje a vuhani vírusos adatbázisát

Portfolio
Törölték az amerikai adatbázisból a koronavírus legkorábbi mintájából származó génszekvenciák adatait Kína kérésére – számol be a hírről a Bloomberg.

Korábban éppen a kínai kutatók kérésére kezdték el tárolni amerikai adatbázisban a koronavírus legelső, vuhani változatának génszekvenciáit, de Kína azt kérte az USA-tól, hogy töröljék azokat. A kérést az amerikai hivatali szervek is megerősítették, egyben aggodalmukat fejezték ki annak kapcsán, hogy ezzel a lépéssel megint csak a vírus eredetének vizsgálatát teszi nehezebbé Kína.

Az amerikai egészségügyi hatóság azt közölte, hogy az adatok még tavaly márciusban érkeztek be az amerikai bioinformatikai adatbázisba egy kínai kutatótól, aki három hónappal később kérte ezen adatok törlését az adatbázisból. A génszekvensek Vuhanból jöttek, ezért is voltak nagyon fontosak a koronavírus eredetének vizsgálata szempontjából - írja a lap.

Az ügynökség szerint akkor az adattörlés okaként azt jelölte meg a kínai kutató, hogy a mintát azóta frissítették és az adatokat más adatbázisba vitték át.

Ahhoz képest, hogy a mintát már tavaly eltávolították az amerikai adatbázisból, annak hiányát csak a hét elején vették észre amerikai virológusok, és szerintük ezek után nem lehet tudni, milyen más adatot mismásoltak még el a vuhani víruskitörés kapcsán. A lapnak nyilatkozó virológus azonban hozzátette, hogy később vissza tudta szerezni az eltávolított információt és az nem tartalmazott semmilyen részletet arra vonatkozóan, hogyan és honnan terjedt el a koronavírus.

A koronavírus eredetének vizsgálata az utóbbi hónapokban kapott nagyobb visszhangot, miután a WHO küldöttsége lényegében semmilyen információt nem tudott megszerezni a vuhani tartózkodása alatt, Kína pedig egyértelműen tagadja, hogy a vírus a vuhani laborból szabadult volna el.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vakcina járvány oltás pakisztán