koronavirus tengerpart nyár covid
Gazdaság

Koronavírus: egyre csúnyábban fest a járvány a világban, új góc van alakulóban

MTI
Portfolio
A világon 179 537 489 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 890 422 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint. A delta variáns terjedésével egyre több országban indult meg ismét felfelé a járványgörbe.

Nyaralást tervezők, figyelem: Portugália nagyot szigorít, gyakorlatilag lezárták a fővárost

A koronavírus ellen szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe a 2,8 milliós lélekszámú lisszaboni régióban péntektől, a portugál hatóságok így akarják visszaszorítani a nyári szabadságolások idején fenyegető növekvő számú fertőzéseket.

Tovább a cikkhez

Szinte hihetetlen, de nem a korlátozások és a forgalomcsökkenés miatt javult a levegő minősége a járvány alatt

Főként az időjárás természetes változékonysága és nem az új koronavírus-járvány feltartóztatására életbe léptetett korlátozások miatt javult a levegő minősége a pandémia idején az amerikai, európai városokban - állapították meg amerikai kutatók, feltérképezve az emberi egészségre káros, 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációját Kínában, Európában és Észak-Amerikában.

Tovább a cikkhez

Ez az ország a példa arra, hogy mennyire elképesztően hatékonyak az mRNS-vakcinák

Rendkívül kevesen fertőződtek meg a koronavírus variánsaitól az utóbbi csaknem fél évben Svájcban a Pfizer/Biontech vagy a Moderna vakcinájával teljesen beoltottak közül - jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség a svájci szövetségi egészségügyi minisztérium adatai alapján.

Tovább a cikkhez

Újabb szomszédunknál jelent meg a delta variáns

Szlovéniában is kimutatták a koronavírus delta variánsát, a mutációt már 18 mintában azonosították - jelentette be Tjasa Zohar Cretnik, a Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) igazgatója csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Most ingyen megtudhatják az idős budapestiek, hogy van-e antitest a vérükben

Tizenkilencezer ingyenes antitesttesztet biztosít a fővárosi önkormányzat a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjének mérésére - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

A WHO szerint kétévente ismétlőoltásra lesz szükség a koronavírus ellen

Évente emlékeztető oltásra lesz szükségük a Covid-19-betegséggel szemben legsérülékenyebb embereknek, így az időseknek, hogy védve legyenek a különböző variánsokkal szemben - jelezte előre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) belső dokumentumban, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: tovább lazítanak a szabályokon Romániában

Romániában júliustól tovább lazítanak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokon: a rendezvényeken az eddigieknél többen gyűlhetnek össze, az immunizációt pedig a beoltottaknak járó kedvezményekkel bátorítják.

Tovább a cikkhez

Spanyolországban újra lehetnek nézők a stadionban

A következő szezonban visszatérhetnek a nézők a stadionokba a spanyolországi sporteseményeken. Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtöki bejelentése szerint a nézőszámot eleinte még korlátozni fogják az egyes régiók koronavírus-helyzetétől függően.

A spanyol labdarúgó-bajnokságban várhatóan hetven százalékos befogadóképességgel üzemelhetnek a stadionok a szezon elején.

(MTI)

Az Afrikai Unió betegségmegelőzési központja szerint a kontinens vesztésre áll

Afrika vesztésre áll a koronavírus elleni harcban, mert a járvány harmadik hulláma végigsöpör a kontinensen, és az egyes államok nem tudnak kellő mennyiségű védőoltáshoz jutni - közölte csütörtökön John Nkengasong, az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának igazgatója.

"A harmadik hullám olyan hevességgel érkezett, amire több ország nem tudott felkészülni. Ezért különösen kegyetlen" - hangsúlyozta Nkengasong a heti sajtótájékoztatóján.

"Hadd fogalmazzak nyersen: nem állunk nyerésre Afrikában a vírus elleni küzdelemben, így teljességgel lényegtelen számomra, hogy a vakcinákat a COVAX-tól, vagy máshonnan kapjuk. Amire szükségünk van, az gyors hozzáférés az oltóanyagokhoz" - jelentette ki Nkengasong a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott beszerzési programra utalva.

Az AU betegségmegelőzési központjának igazgatója hangsúlyozta, hogy legalább 20 afrikai ország jelenleg a harmadik hullám kellős közepén van, köztük Zambiával, Ugandával és a Kongói Demokratikus Köztársasággal, amelyek egészségügyi ellátórendszere amúgy is túlterhelt.

Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai részlegének igazgatója csütörtökön arról beszélt, hogy a járvány újabb hulláma minden eddiginél súlyosabb lehet Afrika számára. Kiemelte, hogy az oltások ütemét túlszárnyalja a fertőzöttek száma. Mint mondta, a kontinensnek égetően szüksége van védőoltásokra.

A WHO afrikai részlegének igazgatója kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne korlátozzák az afrikaiak utazásait csak azon az alapon, hogy kit oltottak be és kit nem. Mint mondta, a WHO által engedélyezett nyolc vakcinából mindössze négyet ismer el az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

"Nem szabad, hogy az afrikaiak további korlátozásokkal szembesüljenek, csak azért mert nem férnek hozzá olyan oltóanyagokhoz, amelyek csak máshol elérhetők" - mondta Moeti.

Nkengasong tájékoztatása szerint a kontinens lakosságának mintegy 1,12 százalékát immunizálták, miközben eddig 5,2 millió fertőzöttet azonosítottak.

(MTI)

Koronavírus: eltörlik a szabadtéri maszkhasználatot Spanyolországban

Nem lesz kötelező maszkot viselni szabadtéren, ha tartható a legkevesebb másfél méteres távolság másoktól - ismertette a Spanyolországban június 26-án életbe lépő rendelkezést az egészségügyi miniszter a kormány rendkívüli ülését követően csütörtökön Madridban.

Tovább a cikkhez

Egy friss kutatás szerint 2 millió brit szenvedhet long Covid tünetektől

Friss kutatás szerint mintegy 2 millió ember szenvedhet long Covidtól Nagy-Britanniában – számol be a hírről a CNBC.  

Tovább a cikkhez

Kína arra kérte Amerikát, hogy törölje a vuhani vírusos adatbázisát

Törölték az amerikai adatbázisból a koronavírus legkorábbi mintájából származó génszekvenciák adatait Kína kérésére – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Védettségi igazolvány: Megszólalt a virológus professzor a legújabb magyarországi lazításokról

Van annak kockázata, hogy a kormány feloldja a védettségi igazolvány szükségességét az éttermekben és a szálláshelyeken – mondta a Portfolio megkeresésére Rusvai Miklós virológus professzor.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában ismét megközelítette az ezret az új betegek száma

Ukrajnában kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csütörtökre megközelítette az ezret az új betegek száma, viszont kevesebb volt a halálos áldozat, mint az előző napon, az aktív betegek száma pedig 22 ezerre csökkent.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 937 új esettel 2 231 914-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint százzal haladja meg a megelőző napiét. Az elhunytak száma 58-cal 52 181-re emelkedett, míg előző nap számuk hetven volt. Eddig 2 157 732-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem két és félezren, az aktív betegek száma így több mint másfél ezerrel tovább csökkent 22 001-re. Kórházba 559 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 419 volt.

A legtöbb új beteget, 223-at megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 213 ezret. Hosszú idő után először az elmúlt napban senki sem halt bele a betegségbe. A járvány eddig 5185 halálos áldozatot követelt a fővárosban, míg több mint 203 500-an győzték le a kórt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 794 001-en kapták meg valamely védőoltás első, 435 166-an a második dózisát is. Szerdán 79 921 embert oltottak be Ukrajnában.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnál (RNBO) szerda este tartott értekezletén a koronavírus igen veszélyes, delta variánsa ukrajnai elterjedésének megakadályozása érdekében egyeztettek néhány javaslatot, amelyeket a kormány elé kívánnak terjeszteni, amint azt a védelmi tanács is jóváhagyta. A tanácskozáson mások mellett az egészségügyi miniszter, vezető orvosok és tudósok vettek részt. Egyebek mellett javasolták, hogy vezessen be a kormányzat kötelező és 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet az Oroszországból, Fehéroroszországból, Nagy-Britanniából és Portugáliából érkezők számára. Hozzáfűzte: az említett országokból érkezőknek így nem lenne elegendő a határátlépéshez az, hogy teljes beoltottságot igazoló dokumentummal rendelkeznek. Javasolták továbbá azt is, hogy az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről érkezőkön az ukrán ellenőrzésű területre történő belépéskor az ellenőrző ponton végezzenek kötelezően PCR-teszttel szűrést. Tanácsolták ezenfelül az oltási kampány felgyorsítását.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter csütörtökön egy tévéműsorban kijelentette: azok, akik be vannak oltva, védetettek a koronavírus delta variánsával szemben is. Emlékeztetett arra, hogy ha mégis megfertőződnek, a betegség náluk könnyű lefolyású.

(MTI)

Angela Merkel szerint szigorúbb európai utazási szabályok kellenek a delta variáns miatt

Angela Merkel német kancellár szerint az EU-nak egységesebb utazási szabályrendszert kellene kialakítania, hogy fel tudjuk venni a harcot a delta variánssal szemben – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Dániában tesztelésre buzdítja a hatóság a dán-belga meccs nézőit

Dániai egészségügyi tisztségviselők koronavírus-tesztelésre buzdítják azokat, akik nézőként ott voltak a dán-belga labdarúgó mérkőzésen, mert már legalább hármukról bebizonyosodott, hogy megfertőződtek az indiai, avagy delta vírusvariánssal.

A mérkőzés június 17-én volt. Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter szerdán Twitter-üzenetben tudatta, hogy mintegy négyezer néző ült közel azokhoz, akiknek a tesztje pozitív lett.

Az indiai eddig a legagresszívebben terjedő vírusvariáns, Nagy-Britanniában a fertőzéseknek már a 90 százalékát okozza.

Dániában április 2-a óta 247 delta variánsú fertőzést jegyeztek fel.

(MTI)

Felfutóban a járvány az országokban, ahol főként kínai vakcinával oltottak

A New York Times cikke szerint több mint 90 ország használ kínai vakcinát az oltási programjában, de közülük sokan újabb járványhullámmal néznek szembe.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egy brit férfi 305 napig volt koronavírusos

Egy 72 éves brit férfi több mint tíz hónapig, mindeddig a leghosszabb ideig volt koronavírus-fertőzött.

Tovább a cikkhez

700 millió forintot fizetett már ki az Aegon a koronavírus miatt

Hétszázmillió forintot is meghaladta a Covid miatti kárkifizetések összege az Aegon Biztosító élet-, valamint balesetbiztosítási állományában. A koronavírus hatására néhány ponton jelentősen módosultak a biztosítások feltételei az ügyfelek javára – hívja fel a figyelmet az Aegon. 

Tovább a cikkhez

Kiszámoltuk, melyik naptól nem kell majd a védettségi igazolvány az éttermekbe, szállodákba

A kormány szerdai döntése értelmében 5,5 millió első beoltott fő esetén jöhet az újranyitás következő lépcsőfoka, a járványügyi korlátozások jelentős lazítása. A Portfolio ezért most bemutatja, mikor jöhet el ez az átoltottsági szám, mikortól élhetünk még szabadabban.

Tovább a cikkhez

Lerázta a német gazdaság a koronavírus-válságot magáról, elképesztő az optimizmus

A várt 100,6 pont helyett 101,8 pontra, 2,5 éves csúcsra ugrott a német gazdaság legfontosabb konjunktúra-indexe, a müncheni Ifo-index júniusban a májusi 99,2 pontról. Az emelkedésben mind a jelenlegi helyzetmegítélésnek, mind a következő hónapok kilátásaival kapcsolatos indexnek a várt feletti ugrása szerepet játszott; utóbbi 11 éve nem látott magasságba, 104 pontig szárnyalt.

Tovább a cikkhez

95%-ban véd a kórházba kerüléstől a Pfizer a delta variáns ellen, de Izraelben újra kötelező lehet a beltéri maszkviselés

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó vállalat izraeli képviselője szerint a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk hatékony az indiai vírusváltozattal szemben is - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Oroszországban január óta nem látott szinten az új fertőzöttek száma

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 20 182 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak - közölte csütörtökön az orosz operatív törzs.

Tovább a cikkhez

Montenegróban lassan halad az oltakozás

A lakosság egyharmadát oltották be eddig Montenegróban, a hivatalos adatok szerint csütörtökig a nagykorúak 32,6 százaléka kapta meg eddig valamely védőoltás legalább egy adagját, az oltakozás azonban lassan halad, ugyanis fél év alatt a 620 ezres országban eddig mindössze valamivel több mint 149 ezer embert oltottak be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 103-mal 716 016-ra, Koszovóban hússzal 107 220-ra, Észak-Macedóniában öttel 155 646-ra, Montenegróban 13-mal 100 117-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 24-gyel 204 527-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hárommal 7013-ra, Koszovóban eggyel 2258-ra, Észak-Macedóniában szintén eggyel 5478-ra, Montenegróban kettővel 1614-re, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén kettővel 9408-ra emelkedett.

(MTI)

Megjöttek a kormány lazító bejelentései: nem kell védettségi az étterembe, szállodába

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 10:30-kor kezdte a Kormányinfót, ahol bejelentette a kormány szerdai ülésének döntéseit. Ezek szerint 5,5 millió beoltottnál jelentős könnyítések jönnek a járványügyi védelmi intézkedésekben.

Tovább a cikkhez

Rusvai Miklós szerint elkerülhető a koronavírus negyedik hulláma

Rusvai Miklós szerint nem kell nyáron új koronavírus-hullámtól tartani, de az adatok nem lesznek olyan jók, mint tavaly ilyenkor.

Tovább a cikkhez

Merkel: tévút lenne az oltóanyagok szabadalmi oltalmának felszámolása

Tévút lenne az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett oltóanyagok szabadalmi jogának megszüntetése - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egyre csúnyábban fest a járvány a világban, új góc van alakulóban

Tegnap több mint 430 ezer új fertőzöttet találtak világszerte, ami emelkedést mutat az előző napok számaihoz képest. Az ok egyértelműen a delta variáns egyre agresszívebb terjedése világszerte.

Elmondhatjuk, hogy globális szinten a delta variáns terjedése miatt megállt a járványgörbe süllyedése. Igaz, hogy az indiai számok valamelyest szépítenek a helyzeten, de Indiát kivéve az egyenletből jól látszik az alábbi ábrán, hogy enyhén emelkedik az új fertőzöttek száma:

korona globál1

Az országok szintjén több aggasztó folyamatot is látni:

  • Brazíliában új csúcson van a fertőzöttek száma,
  • bár Latin-Amerika általánosságban jó képet fest, Brazília és Kolumbia aggodalomra adnak okot,
  • ott vannak a britek, ahol a magas átoltottság ellenére is romlanak a járványügyi adatok
    korona globál3
  • Európán belül Portugáliában is romlik a helyzet, de abszolút értelemben még nincs nagy probléma,
  • az új góc egyértelműen Délkelet-Ázsia, Indonéziában meredek emelkedéssel van új csúcs, mindeközben Bangladesben is kezd romlani a járványhelyzet:
korona globál2

Az elmúlt egy héten az esetszámok változását mutatja az alábbi hőtérkép:

korona hőtérkép

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus Magyarországon: kijött a csütörtök reggeli adat, rég volt ilyen alacsony a halálozási adat

Összesen 69 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 1 beteg, így az elhunytak száma 29 972 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Tombol a járvány Brazíliában, rekord szinten az új esetek száma

Egy nap alatt több mint 115 ezer új koronavírus-fertőzöttet találtak Brazíliában – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ferenci Tamás: nagyon sok volt a többlethalálozás Magyarországon a koronavírus ideje alatt

Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docensének elemzése szerint a koronavírus-járvány idején mérhető többlethalálozást nézve Magyarország az európai országok között a legrosszabb harmadban található.

Tovább a cikkhez
montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
adobevallas adozás