nemet_nemet
Gazdaság

Lerázta a német gazdaság a koronavírus-válságot magáról, elképesztő az optimizmus

Portfolio
A várt 100,6 pont helyett 101,8 pontra, 2,5 éves csúcsra ugrott a német gazdaság legfontosabb konjunktúra-indexe, a müncheni Ifo-index júniusban a májusi 99,2 pontról. Az emelkedésben mind a jelenlegi helyzetmegítélésnek, mind a következő hónapok kilátásaival kapcsolatos indexnek a várt feletti ugrása szerepet játszott; utóbbi 11 éve nem látott magasságba, 104 pontig szárnyalt.

A nagyfokú céges optimizmust a koronavírus-válság miatti korlátozások enyhítése/feloldása és az azáltal megmozduló lakossági fogyasztás, szolgáltatások iránti kereslet erősen mozgatta. Ez olyannyira igaz, hogy a kiskereskedelmi kondíciókat jelző index a német újraegyesítés óta nem volt ennyire jó – jegyezte meg az adatok ismertetésekor Klaus Wohlrabe, az Ifo-intézet közgazdásza a Reuters összefoglalója szerint.

A hangulati alapú felmérések azt mutatják, hogy a határ a csillagos ég a német gazdaság számára, miközben a tényadatok csak áprilisig vannak meg és azok még nem mutatták ezt ennyire egyértelműen

– jegyezte meg gyorskommentárjában az ING elemzője.

Carsten Brzeski hozzátette azt is, hogy a globális chiphiány, a szállítási láncok problémái, továbbá a delta variánsból eredő kockázatok most a jelek szerint teljesen a háttérbe szorultak, noha egy hét alatt duplázódott az új igazolt vírusfertőzötteken belül a delta variáns okozta fertőzések aránya és további felfutás várható.

Ezzel együtt azt is megjegyzi az elemző, hogy az ennyire kedvező német konjunktúra-adatok (tegnap a beszerzésimenedzser-indexek is jól alakultak) növelik annak az esélyét, hogy a vártnál még gyorsabb lesz az idei német átlagos GDP-növekedés. Az Ifo szerint egyébként a német gazdaság a koronaválság előtti szintjét a következő hónapban eléri és a német Bundesbank ezzel párhuzamosan a minap 3,7%-ról 5,2%-ra változtatta az idei átlagos növekedési előrejelzését.

Címlapkép forrása: Getty Images

pag sziget horvatorszag
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
európai bizottság brüsszel eu európai unió
harry potter
bukarest
nyar_meleg_hoseg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
vakcina_oltas_koronavirus