Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó lazítás járványügyi intézkedés
Gazdaság

Megjöttek a kormány lazító bejelentései: nem kell védettségi az étterembe, szállodába

Portfolio
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 10:30-kor kezdte a Kormányinfót, ahol bejelentette a kormány szerdai ülésének döntéseit. Ezek szerint 5,5 millió beoltottnál jelentős könnyítések jönnek a járványügyi védelmi intézkedésekben.

Negyedik hullám

Ha eljön a negyedik járványhullám, lehetnek újra korlátozások - válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

Nem tartom elképzelhetőnek általánosságban, belátható időn belül - felelte, hogy kötelező lesz-e a védőoltás. Bizonyos szakmákban el lehetne rendelni - vetette fel.

Ami joggal vethető fel, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a vakcina felvételét - mondta.

Ha személyes jelenléttel együtt járó munkáról beszélünk, akkor szóba jöhet a kötelező vakcinafelvétel - mondta.

A nagyobb kórházakban jobbak voltak a túlélési esélyek

A kelet-európai térség rosszul áll a többlethalálozás tekintetében, ez összefügghet az általánosan rosszabb egészségi állapottal a régióban - felelte Gulyás Gergely egy másik kérdésre.

Mindenféleképpen egy tapasztalat, hogy a járvány harmadik hulláma idején ez a térség volt az, ahol a legtöbben veszítették életüket. Ebben a legfontosabb szerepet az általánosan rossz egészségi állapot játszhatta - mondta. Arra a kérdésre, hogy voltak-e más tényezők a magas halálozás mögött, Gulyás kifejtette: az egészségügyben dolgozók mindent megtettek a fertőzés ellen.

Azt mi is látjuk, hogy a nagyobb kórházakban jobbak voltak a túlélési esélyek, ezt elemezni kell és a politikának le kell vonni az ezzel kapcsolatos következményeket

- vetítette előre Gulyás.

Magasabb infláció és nyugdíj

A kormány még a nyári szünet előtt foglalkozni fog a kérdéssel - válaszolta egy újabb, nyugdíjakat érintő kérdésekre Gulyás Gergely.

Kiszámoltuk, melyik naptól nem kell majd a védettségi igazolvány az éttermekbe, szállodákba

A kormány szerdai döntése értelmében 5,5 millió első beoltott fő esetén jöhet az újranyitás következő lépcsőfoka, a járványügyi korlátozások jelentős lazítása. A Portfolio ezért most bemutatja, mikor jöhet el ez az átoltottsági szám, mikortól élhetünk még szabadabban.

Tovább a cikkhez

Eb-meccsek hatása

A teltházas Eb-meccseknek nem lesz érdemi járványügyi hatása várakozásaink szerint, mert a mérkőzéseken csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a mérkőzések járványügyi következményeit monitorozza-e a kormány, illetve a járványügy, Gulyás Gergely először a ma reggeli friss napi fertőzötti adatokat mondta be, majd hozzátette, hogy az első mérkőzések utáni 7-10 nappal érkező koronavírus-adatokat érdemes figyelni, ezt figyeli is a kormány.

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Légiforgalom és korlátozások

Az operatív törzs feladata lesz a kormány tegnapi döntése értelmében a légiforgalom megvizsgálása. Itt a határátkelés lényegesen bonyolultabb az átszállások miatt - fejtette ki Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy az ilyen típusú határátkelés esetén miért nem szűnt meg a határzár.

Delta variáns és Magyarország

Kell tartani attól, hogy a delta variáns nehéz helyzetet okozhat Magyarországon is, az oltatlanok számára

- válaszolta Gulyás Gergely. Hangoztatta: az oltottak vannak csak biztonságban, az új variánsok ellen is védenek a Magyarországon használt vakcinák.

Megismételte: vakcinabőség van Magyarországon, a magyarok válogathatnak a védőoltások között, ennél nagyobb lehetőség a világon sehol sincs.

Biztonságban az van, aki beoltatja magát

- húzta alá. Úgy vélekedett, hogy a kormány mindent megtett a vakcinák népszerűsítése érdekében. Ezzel azt is előrevetítette, hogy a kormány nem készül újabb akcióra az oltás felvételének népszerűsítése céljából.

Infláció

A monetáris politikáért a jegybank felel. Az infláció elleni küzdelem eszközei a jegybanknál vannak, a héten éppen a kamatemeléssel élt is. Vita folyik egyébként, hiszen gazdaságélénkítés során van inflációs hatás - ismerte el.

Korrekt kapcsolatra törekszünk a jegybankkal.

Szerintünk a jegybanki eszközök elegendőek arra, hogy az inflációt megfékezze - mondta.

3-4% között van a jövő évi inflációs előrejelzés

- fejtette ki a miniszter. Idén reménykedni kell, hogy 4% alatt maradjon az infláció, de erre nincs garancia - tette hozzá.

Törlesztési moratórium

Figyelembe fogjuk venni a nemzeti konzultáció eredményét - válaszolta arra a kérdésre, hogy a jegybank javaslata ellenére is hosszabbítani fogja a kormány a törlesztési moratóriumot.

Magyar vakcinagyártás

A magyar vakcinagyár csak 2022 végén fog oltóanyagot termelni, és a kormány reményei szerint többféle vakcinát is előállíthat - válaszolta egy újabb kérdésre Gulyás Gergely.

Egészségügyi átalakítás

Kivezettük a hálapénzt és jelentős béremelést hajtunk végre az orvosok és ápolók számára. Az irányítási rend is átalakult, megyei kórház alapú lett az irányítás. A változtatások tehát inkább mögöttünk vannak, mint előttünk - magyarázta.

Pfizer-vakcina

10 millió vakcina áll majd rendelkezésre a Pfizer-oltóanyagból decemberre - jelezte egy kérdésre a miniszter.

Szándékosan külön kampányt nem indít a kormány a 12 év felettiek oltásának érdekében - fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Vakcinakoktél

Nem igaz az az állítás, hogy a határmentén a kínaival beoltott magyarok Romániába mennek Pfizer-vakcinát felvenni - válaszolta egy kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a kormánynak a vakcinakoktélról, Gulyás Gergely úgy felelt, hogy Magyarországon azt a gyakorlatot követte, hogy ugyanazt az első és második oltást kapott mindenki. Ez eddig bevált, hogy ha a 3. oltást másból kéri és a virológusok véleménye alapján erre van lehetőség, akkor ennek sem lesz akadálya. De erről nincs még döntés - tette hozzá.

Kompenzáció a Szputnyikosoknak?

Nem tartom helyesnek ezt a kifejezést. Utazásnak a Szputnyikkal sem lesz akadálya, de ebben érdemes megvárni a július elsejei dátumot. Mert már országbesorolások vannak, és Magyarország mindenhol zöld kategóriába tartozik. Vagy eleve mindenkit beengednek, ebbe az irányba halad Dél-Európa, nyilván gazdasági érdekekből. És más országok egyedileg döntenek az EMA által nem jóváhagyott oltásokról - fejtette ki újabb kérdésre a miniszter.

Azt reméljük, hogy szinte minden országba be lehet majd lépni július elsejétől minden oltással, az uniós igazolvány birtokában - fejtette ki Gulyás Gergely.

Katonákat küldünk Afganisztánba?

Erről a kérdésről egyelőre egyeztetések zajlanak - válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Lesz tűzijáték augusztus 20-án

Tűzijátékot tervezünk. A mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, ami ellen az oltás ne biztosítana védelmet, méghozzá magas védelmet - fejtette ki.

A tűzijátékot és az augusztus 20-i állami ünnepségeket biztonsággal meg lehet rendezni, de biztonságban azok vannak, akik beoltatták magukat - magyarázta Gulyás Gergely.

Az első válaszok

Dugó már van, az hogy ezért még díjat is szedjenek, nem támogatjuk

- válaszolta arra a kérdésre, hogy támogatja-e, ha a főváros a dugódíj bevezetését tervezné.

Tisztázni kell, hogy kinek mi a feladata. A jegybank független és a feladata az infláció elleni küzdelem. Az ehhez szükséges eszközök a jegybanknál állnak rendelkezésre. Egy konkrét kérdésben van vita a kormány és a jegybank, valamint a bankok között. Ez a hitelmoratórium. Ebben a nemzeti konzultáció ad majd támpontot - fejtette ki.

Ami a költségvetési hiányt illteti, ott Magyarország mindig tavasszal fogadja el a költségvetést. Nálunk a hiánycél már ismert, míg más EU-s országok ősszel fogadják el a költségvetést. 2024-ben valósul meg nálunk a 3% hiányhoz való visszatérés, ebben az EU élmezőnyébe tartozunk - mutatott rá.

Jönnek a kérdések

Gulyás Gergely ismertette a kormány szerdai ülésének döntéseit, most jönnek a kérdések.

Nemzeti konzultáció

Jövő héten indul a nemzeti konzultáció a járvány utáni életről - jelezte Gulyás Gergely. Szerinte veszélyes korban élünk, ezért van szükség a konzultációra. A pedofilellenes törvény is a konzultáció részét fogja képezni - árulta el.

Kormánydöntések

A két újraindításért felelős operatív törzs javaslatait tárgyalta meg a szerdai ülésén a kormány. Ők tettek javaslatokat a járványügyi korlátozások feloldására.

Amikor az 5,5 millió oltottat elérjük, megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolás strandokra, szállodákba és fürdőkbe, éttermekbe. A belső terekben sem lesz szükséges a maszkhasználat a főszabály szerint

- jelentette be Gulyás Gergely. Azt is hozzátette, hogy a sportrendezvényeken, a koncerteken, a fesztiválokon és az éjszakai, zenés szórakozóhelyeken marad a védettségi igazolvány.

Aláhúzta: az egészségügy területén megmarad a maszkhasználat.

Július elsejétől az EU-s zöld útlevél Magyarországon is megjelenik - ismertette.

Papír alapon a kormányablakokban lesz átvehető az uniós igazolvány, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból, ki lehet nyomtatni - tette hozzá a miniszter.

Szerinte a legnépszerűbb nyári helyekre is szabadon lehet majd utazni, azt viszont elismerte, hogy ez nem igaz Olaszország esetében. Ez azért lehetséges, mert az országok többsége már a veszélyzónákat alkalmazza, és Magyarország mindenhol a zöld, biztonságos zónában van a járványügyi folyamatok tekintetében.

Kezdődik a tájékoztató

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel és Gulyás Gergellyel. A tárcavezető a magyar válogatott német válogatott elleni meccsével kezdte a tájékoztatót, gratulációt küldött a magyar csapatnak.

Jó volt magyarnak lenni

- fejtette ki.

Máris érkeznek az újabb lazításról szóló kormányzati bejelentések

Novák Katalin tárca nélküli miniszter egy szerda esti bejegyzésében jelezte: a kormány megtárgyalta és elfogadta az általa vezetett Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs javaslatát, ami a hatályban lévő járvány elleni védekező intézkedések lazítására vonatkozott. A feloldások újabb lépcsőfoka 5,5 millió első átoltottnál érkezhet el. Más részletet egyelőre nem árult el a politikus, azokat most, csütörtök délelőtt ismerhetjük meg.

A Portfolio ezért élőben közvetíti a Kormányinfót.

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 14-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Koronavírus Magyarországon: kijött a csütörtök reggeli adat, rég volt ilyen alacsony a halálozási adat

Összesen 69 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 1 beteg, így az elhunytak száma 29 972 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Bréking! A járványügyi korlátozások nagy részét feloldja a kormány

Novák Katalin tárca nélküli miniszter egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta az általa vezetett Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs javaslatát, ami a hatályban lévő járvány elleni védekező intézkedések lazítására vonatkozott. A feloldások újabb lépcsőfoka 5,5 millió első átoltottnál érkezhet el. Más részletet egyelőre nem árult el a politikus, azokat csütörtök délelőtt ismerhetjük meg.

Tovább a cikkhez

Egyre biztosabb, hogy összejön a kormány hatalmas pénzszórása

Javított az idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzésén a Magyar Nemzeti Bank. Ez alapján biztosra vehető, hogy 2022 elején pénzeső hullik a gyermeket nevelő családokra.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a kormány újabb lazításokat fontolgat

Novák Katalin tárca nélküli miniszter a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány vizsgálja, milyen korlátozó intézkedéseket oldhat még fel, akár már július elsejétől.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás
maszk tengerpart nyaralás getty stock

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
GettyImages-1234229385