Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó lazítás járványügyi intézkedés
Gazdaság

Megjöttek a kormány lazító bejelentései: nem kell védettségi az étterembe, szállodába

Portfolio
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 10:30-kor kezdte a Kormányinfót, ahol bejelentette a kormány szerdai ülésének döntéseit. Ezek szerint 5,5 millió beoltottnál jelentős könnyítések jönnek a járványügyi védelmi intézkedésekben.

Negyedik hullám

Ha eljön a negyedik járványhullám, lehetnek újra korlátozások - válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

Nem tartom elképzelhetőnek általánosságban, belátható időn belül - felelte, hogy kötelező lesz-e a védőoltás. Bizonyos szakmákban el lehetne rendelni - vetette fel.

Ami joggal vethető fel, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a vakcina felvételét - mondta.

Ha személyes jelenléttel együtt járó munkáról beszélünk, akkor szóba jöhet a kötelező vakcinafelvétel - mondta.

A nagyobb kórházakban jobbak voltak a túlélési esélyek

A kelet-európai térség rosszul áll a többlethalálozás tekintetében, ez összefügghet az általánosan rosszabb egészségi állapottal a régióban - felelte Gulyás Gergely egy másik kérdésre.

Mindenféleképpen egy tapasztalat, hogy a járvány harmadik hulláma idején ez a térség volt az, ahol a legtöbben veszítették életüket. Ebben a legfontosabb szerepet az általánosan rossz egészségi állapot játszhatta - mondta. Arra a kérdésre, hogy voltak-e más tényezők a magas halálozás mögött, Gulyás kifejtette: az egészségügyben dolgozók mindent megtettek a fertőzés ellen.

Azt mi is látjuk, hogy a nagyobb kórházakban jobbak voltak a túlélési esélyek, ezt elemezni kell és a politikának le kell vonni az ezzel kapcsolatos következményeket

- vetítette előre Gulyás.

Magasabb infláció és nyugdíj

A kormány még a nyári szünet előtt foglalkozni fog a kérdéssel - válaszolta egy újabb, nyugdíjakat érintő kérdésekre Gulyás Gergely.

Kiszámoltuk, melyik naptól nem kell majd a védettségi igazolvány az éttermekbe, szállodákba

A kormány szerdai döntése értelmében 5,5 millió első beoltott fő esetén jöhet az újranyitás következő lépcsőfoka, a járványügyi korlátozások jelentős lazítása. A Portfolio ezért most bemutatja, mikor jöhet el ez az átoltottsági szám, mikortól élhetünk még szabadabban.

Tovább a cikkhez

Eb-meccsek hatása

A teltházas Eb-meccseknek nem lesz érdemi járványügyi hatása várakozásaink szerint, mert a mérkőzéseken csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a mérkőzések járványügyi következményeit monitorozza-e a kormány, illetve a járványügy, Gulyás Gergely először a ma reggeli friss napi fertőzötti adatokat mondta be, majd hozzátette, hogy az első mérkőzések utáni 7-10 nappal érkező koronavírus-adatokat érdemes figyelni, ezt figyeli is a kormány.

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Légiforgalom és korlátozások

Az operatív törzs feladata lesz a kormány tegnapi döntése értelmében a légiforgalom megvizsgálása. Itt a határátkelés lényegesen bonyolultabb az átszállások miatt - fejtette ki Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy az ilyen típusú határátkelés esetén miért nem szűnt meg a határzár.

Delta variáns és Magyarország

Kell tartani attól, hogy a delta variáns nehéz helyzetet okozhat Magyarországon is, az oltatlanok számára

- válaszolta Gulyás Gergely. Hangoztatta: az oltottak vannak csak biztonságban, az új variánsok ellen is védenek a Magyarországon használt vakcinák.

Megismételte: vakcinabőség van Magyarországon, a magyarok válogathatnak a védőoltások között, ennél nagyobb lehetőség a világon sehol sincs.

Biztonságban az van, aki beoltatja magát

- húzta alá. Úgy vélekedett, hogy a kormány mindent megtett a vakcinák népszerűsítése érdekében. Ezzel azt is előrevetítette, hogy a kormány nem készül újabb akcióra az oltás felvételének népszerűsítése céljából.

Infláció

A monetáris politikáért a jegybank felel. Az infláció elleni küzdelem eszközei a jegybanknál vannak, a héten éppen a kamatemeléssel élt is. Vita folyik egyébként, hiszen gazdaságélénkítés során van inflációs hatás - ismerte el.

Korrekt kapcsolatra törekszünk a jegybankkal.

Szerintünk a jegybanki eszközök elegendőek arra, hogy az inflációt megfékezze - mondta.

3-4% között van a jövő évi inflációs előrejelzés

- fejtette ki a miniszter. Idén reménykedni kell, hogy 4% alatt maradjon az infláció, de erre nincs garancia - tette hozzá.

Törlesztési moratórium

Figyelembe fogjuk venni a nemzeti konzultáció eredményét - válaszolta arra a kérdésre, hogy a jegybank javaslata ellenére is hosszabbítani fogja a kormány a törlesztési moratóriumot.

Magyar vakcinagyártás

A magyar vakcinagyár csak 2022 végén fog oltóanyagot termelni, és a kormány reményei szerint többféle vakcinát is előállíthat - válaszolta egy újabb kérdésre Gulyás Gergely.

Egészségügyi átalakítás

Kivezettük a hálapénzt és jelentős béremelést hajtunk végre az orvosok és ápolók számára. Az irányítási rend is átalakult, megyei kórház alapú lett az irányítás. A változtatások tehát inkább mögöttünk vannak, mint előttünk - magyarázta.

Pfizer-vakcina

10 millió vakcina áll majd rendelkezésre a Pfizer-oltóanyagból decemberre - jelezte egy kérdésre a miniszter.

Szándékosan külön kampányt nem indít a kormány a 12 év felettiek oltásának érdekében - fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Vakcinakoktél

Nem igaz az az állítás, hogy a határmentén a kínaival beoltott magyarok Romániába mennek Pfizer-vakcinát felvenni - válaszolta egy kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a kormánynak a vakcinakoktélról, Gulyás Gergely úgy felelt, hogy Magyarországon azt a gyakorlatot követte, hogy ugyanazt az első és második oltást kapott mindenki. Ez eddig bevált, hogy ha a 3. oltást másból kéri és a virológusok véleménye alapján erre van lehetőség, akkor ennek sem lesz akadálya. De erről nincs még döntés - tette hozzá.

Kompenzáció a Szputnyikosoknak?

Nem tartom helyesnek ezt a kifejezést. Utazásnak a Szputnyikkal sem lesz akadálya, de ebben érdemes megvárni a július elsejei dátumot. Mert már országbesorolások vannak, és Magyarország mindenhol zöld kategóriába tartozik. Vagy eleve mindenkit beengednek, ebbe az irányba halad Dél-Európa, nyilván gazdasági érdekekből. És más országok egyedileg döntenek az EMA által nem jóváhagyott oltásokról - fejtette ki újabb kérdésre a miniszter.

Azt reméljük, hogy szinte minden országba be lehet majd lépni július elsejétől minden oltással, az uniós igazolvány birtokában - fejtette ki Gulyás Gergely.

Katonákat küldünk Afganisztánba?

Erről a kérdésről egyelőre egyeztetések zajlanak - válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Lesz tűzijáték augusztus 20-án

Tűzijátékot tervezünk. A mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, ami ellen az oltás ne biztosítana védelmet, méghozzá magas védelmet - fejtette ki.

A tűzijátékot és az augusztus 20-i állami ünnepségeket biztonsággal meg lehet rendezni, de biztonságban azok vannak, akik beoltatták magukat - magyarázta Gulyás Gergely.

Az első válaszok

Dugó már van, az hogy ezért még díjat is szedjenek, nem támogatjuk

- válaszolta arra a kérdésre, hogy támogatja-e, ha a főváros a dugódíj bevezetését tervezné.

Tisztázni kell, hogy kinek mi a feladata. A jegybank független és a feladata az infláció elleni küzdelem. Az ehhez szükséges eszközök a jegybanknál állnak rendelkezésre. Egy konkrét kérdésben van vita a kormány és a jegybank, valamint a bankok között. Ez a hitelmoratórium. Ebben a nemzeti konzultáció ad majd támpontot - fejtette ki.

Ami a költségvetési hiányt illteti, ott Magyarország mindig tavasszal fogadja el a költségvetést. Nálunk a hiánycél már ismert, míg más EU-s országok ősszel fogadják el a költségvetést. 2024-ben valósul meg nálunk a 3% hiányhoz való visszatérés, ebben az EU élmezőnyébe tartozunk - mutatott rá.

Jönnek a kérdések

Gulyás Gergely ismertette a kormány szerdai ülésének döntéseit, most jönnek a kérdések.

Nemzeti konzultáció

Jövő héten indul a nemzeti konzultáció a járvány utáni életről - jelezte Gulyás Gergely. Szerinte veszélyes korban élünk, ezért van szükség a konzultációra. A pedofilellenes törvény is a konzultáció részét fogja képezni - árulta el.

Kormánydöntések

A két újraindításért felelős operatív törzs javaslatait tárgyalta meg a szerdai ülésén a kormány. Ők tettek javaslatokat a járványügyi korlátozások feloldására.

Amikor az 5,5 millió oltottat elérjük, megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolás strandokra, szállodákba és fürdőkbe, éttermekbe. A belső terekben sem lesz szükséges a maszkhasználat a főszabály szerint

- jelentette be Gulyás Gergely. Azt is hozzátette, hogy a sportrendezvényeken, a koncerteken, a fesztiválokon és az éjszakai, zenés szórakozóhelyeken marad a védettségi igazolvány.

Aláhúzta: az egészségügy területén megmarad a maszkhasználat.

Július elsejétől az EU-s zöld útlevél Magyarországon is megjelenik - ismertette.

Papír alapon a kormányablakokban lesz átvehető az uniós igazolvány, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból, ki lehet nyomtatni - tette hozzá a miniszter.

Szerinte a legnépszerűbb nyári helyekre is szabadon lehet majd utazni, azt viszont elismerte, hogy ez nem igaz Olaszország esetében. Ez azért lehetséges, mert az országok többsége már a veszélyzónákat alkalmazza, és Magyarország mindenhol a zöld, biztonságos zónában van a járványügyi folyamatok tekintetében.

Kezdődik a tájékoztató

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel és Gulyás Gergellyel. A tárcavezető a magyar válogatott német válogatott elleni meccsével kezdte a tájékoztatót, gratulációt küldött a magyar csapatnak.

Jó volt magyarnak lenni

- fejtette ki.

Máris érkeznek az újabb lazításról szóló kormányzati bejelentések

Novák Katalin tárca nélküli miniszter egy szerda esti bejegyzésében jelezte: a kormány megtárgyalta és elfogadta az általa vezetett Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs javaslatát, ami a hatályban lévő járvány elleni védekező intézkedések lazítására vonatkozott. A feloldások újabb lépcsőfoka 5,5 millió első átoltottnál érkezhet el. Más részletet egyelőre nem árult el a politikus, azokat most, csütörtök délelőtt ismerhetjük meg.

A Portfolio ezért élőben közvetíti a Kormányinfót.

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 14-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Koronavírus Magyarországon: kijött a csütörtök reggeli adat, rég volt ilyen alacsony a halálozási adat

Összesen 69 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 1 beteg, így az elhunytak száma 29 972 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Bréking! A járványügyi korlátozások nagy részét feloldja a kormány

Novák Katalin tárca nélküli miniszter egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta az általa vezetett Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs javaslatát, ami a hatályban lévő járvány elleni védekező intézkedések lazítására vonatkozott. A feloldások újabb lépcsőfoka 5,5 millió első átoltottnál érkezhet el. Más részletet egyelőre nem árult el a politikus, azokat csütörtök délelőtt ismerhetjük meg.

Tovább a cikkhez

Egyre biztosabb, hogy összejön a kormány hatalmas pénzszórása

Javított az idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzésén a Magyar Nemzeti Bank. Ez alapján biztosra vehető, hogy 2022 elején pénzeső hullik a gyermeket nevelő családokra.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a kormány újabb lazításokat fontolgat

Novák Katalin tárca nélküli miniszter a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány vizsgálja, milyen korlátozó intézkedéseket oldhat még fel, akár már július elsejétől.

Tovább a cikkhez
budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
budapest duna parlament getty stock mobil