Orbán Viktor kinevezte a hírközlési tanács elnökét és tagjait
Gazdaság

Ő lesz a NAV új vezetője

Portfolio
A Pénzügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy július elsejétől Sors Lászlót Vágujhelyi Ferenc követi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal élén. A programozó matematikus végzettséggel rendelkező szakemberre újfajta adóhatósági feladatok megvalósítása vár a kormány tervei szerint.

"A vírusválság megerősítette a digitális átállás fontosságát, ezért tovább kell gyorsítani az adóhivatal informatikai fejlesztését. A gazdaság digitalizálásában az adóhivatalnak kulcsszerepet szán a kormány, ehhez új célok mentén kell tovább fejleszteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt" - közölte a Pénzügyminisztérium annak kapcsán, hogy új vezetőt kapott a NAV Vágujhelyi Ferenc személyében. Ez alapján jelentős újításokra készülhet a kormány az adóhatóság feladataiban, ami elsősorban a digitalizáció, informatika területét érintheti. Ezzel függhet össze talán Vágujhelyi Ferenc kinevezése, ugyanis szakmai múltja alapján az informatika világából érkezik a NAV élére.

Az új vezető önéletrajza elérhető a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület oldalán, mely szervezetnek ő az elnöke. Ezek szerint Vágujhelyi Ferenc 1970-ben született Budapesten, végzettségét tekintve programozó matemetikus, fizika tanár (ELTE). 1999-ben került az állami hivatalok kötelékébe, amikor is 3 éven át volt Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgató-helyettese.

Ezt követően 2003 és 2010 között a Professzionál Informatikai Zrt. elnök-vezérigazgatója volt.

2010 és 2015 végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársa, 2013-tól a NAV informatikai elnökhelyetteseként dolgozott. Szakmai irányítása mellett vezették be Magyarországon az elektronikus pénztárgépek rendszerét.

2015. november 21-től a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, majd 2019 márciusában Orbán Viktor kinevezte a megújult szervezet élére. A 2019-ben megújult NHIT elnökeként legfontosabb feladata, hogy az informatika a kormányzás és a közigazgatási szolgáltatások hatékony eszköze legyen. A Tanácsban végzett feladatköre kiterjedt a kormányzati informatikai beszerzésekre és alkalmazásfejlesztésekre vonatkozó javaslatok véleményezésére, a kormányzati informatikai fejlesztések és beszerzések elemzésére, értékelésére és véleményezésére. 

A 2019-es elnöki kinevezéséről szóló beszámolók azt emelték ki, hogy a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács a kormány informatikai és hírközlési ügyekben javaslattevő, véleményező, valamint tanácsadó testülete.

2018-tól a Digitális Jólét Program Blockchain Munkacsoportjának vezetője. Számos tudományos publikáció szerzője, fő kutatási területe az elektronikus azonosítás és hitelesség, valamint a blockchain technológia alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata a közigazgatásban. Több, az információtechnológiával összefüggő szabadalommal rendelkezik. 

Rendszeresen tartott előadásokat szakmai konferenciákon.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor oldala, Vágujhelyi Ferenc bal oldalon a második személy

fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
pag sziget horvatorszag
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
európai bizottság brüsszel eu európai unió
harry potter
bukarest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vakcina_oltas_koronavirus