Elod-Takats (1)
Gazdaság

Új rektora van a Budapesti Corvinus Egyetemnek

Portfolio
2021. június 24-én Dr. Takáts Elődöt nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem rektorává, akinek megbízatása 2021. augusztus 1-től lép életbe és Dr. Lánczi Andrást váltja a rektori székben, aki az elmúlt hat évben vezette az Egyetemet. Az egyetem közleménye szerint az új rektor tervei között szerepel többek között a Corvinus nemzetközi elitegyetemmé fejlesztése, a maradandó tudást eredményező élményszerű oktatás megteremtése.

A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány pályázatot írt ki az Egyetem rektori feladatainak ellátására, mivel Dr. Lánczi András rektori megbízatása 2021. június 30-án lejár.

Dr. Lánczi András rektorként hat éven keresztül irányította a Corvinust, mind gazdaságilag, mind szakmailag stabilizálta az Egyetemet. Olyan akadémiai fejlesztési ügyeket támogatott, amelyek szélesebbre tárták az ablakot a nagyvilágra, például a doktori képzés szervezeti és tartalmi kereteinek megújításával vagy a Corvinus Institute for Advanced Studies megalapításával - írja az egyetem közleményében. "Felismerte a versenyképesség hiányát a hazai felsőoktatásban, és sikeresen előkészítette a Corvinust az új működési formára történő átállásra" - áll a közleményben.

Köszönet illeti Dr. Lánczi Andrást elvitathatatlan érdemeiért, további munkájához az Egyetem sok sikert kíván

- írják.

A Corvinus Egyetem Szenátusának támogatása után a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriuma kezdeményezte Dr. Takáts Előd kinevezését, akinek Áder János köztársasági elnök 2021. június 24-én személyesen adta át megbízatását. Az új rektor 2021. augusztus 1-től kezdi meg tevékenységét.

„Stratégiai célunk, hogy 2030-ra a Corvinus legyen Közép-Európa legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme. Dr. Takáts Előd személyében egy jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, elismert közgazdász kerül a rektori székbe. Dr. Takáts Előd megismerte, elfogadta az Egyetem stratégiáját, fejlesztési tervét, és elhivatottan kívánja azt sikerre vinni.” – emelte ki Hernádi Zsolt, a Corvinust fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Dr. Takáts Előd rektori tervei között szerepel a maradandó tudást eredményező élményszerű oktatás megteremtése, és olyan tudás átadása, amely versenyképes ismeretekkel ruházza fel a hallgatókat - áll az egyetem közleményében.

„A cél regionális elitegyetemmé válni, az itt végzett hallgatók Közép-Európa gazdaságának és társadalmának meghatározó szereplői lesznek. Középtávon olyan képzést, olyan kutatási teljesítményt akarunk felmutatni, amely kiállja az összehasonlítást nemcsak a Közép-európai versenytársainkkal, hanem a világ bármely gazdasági képzést nyújtó egyetemével. Olyan teljesítményt felmutatni, amivel az Egyetem továbbra is a legjobb, legelkötelezettebb magyar hallgatók első számú választása marad. Ez a feladat személyesen motivál.

A jó képességű fiatalok elvándorlása egy csendes nemzeti katasztrófa.

A gazdaság- és társadalomtudományi elitképzést nem lehet külföldre kiszervezni. Különösen, ha ki akarunk törni a közepesen fejlett országok csapdájából. Egy metaforával élve: úgy gondolok magunkra, mint egy hegymászóra. Egy meredek, de kiszámítható ösvény vezet a csúcshoz. Ezen azonban nem lehet egyik napról a másikra felmenni. Lépésről lépésre haladunk majd.” – mondta Dr. Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem új rektora.

Az új rektor maga is Corvinus alumnus, 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a Corvinus jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben a Közép-európai Egyetemen szerzett közgazdaságtudományi mesterfokozatot. A Princeton University-n 2004-ben MA, majd 2006-ban PhD fokozatot szerzett közgazdaságtudományból.

Dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, majd vezető közgazdásza. 2018-tól a London School of Economics and Political Science Visiting Fellow-ja. 2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2021-ben a Corvinus Szenátusa támogatta egyetemi tanári pályázatát, majd a köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki. Dr. Takáts Előd a pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana. Dr. Takáts Előd publikációi ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Budapesti Corvinus Egyetem

GVH_epulet_1
SZG_9411

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vargamihalykep