usa dollar
Gazdaság

Újabb kedvező hír az Egyesült Államok gazdaságáról

MTI
Nőtt az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke májusban, de a vártnál enyhébb ütemben, az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában pedig enyhe csökkenést mértek.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett adatok szerint áprilishoz képest 5,7 milliárd dollárral, 2,3 százalékkal, 253,3 milliárd dollárra nőtt a tartós javakra leadott új megrendelések értéke.

Elemzők 2,7 százalékos emelkedésre számítottak az áprilisi 0,8 százalékos csökkenés után. Az április előtti 11 hónap mindegyikében emelkedést mértek, a törést az okozta, hogy a globális chiphiány visszavetette az autógyártást.

Májusban a kereskedelmirepülőgép-gyártás húzta a növekedést, a rendelési állomány 27,4 százalékkal emelkedett az áprilisi 31,5 százalékos ugrás után. Közlekedési eszközök nélkül számolva a tartós javakra leadott megrendelések 0,3 százalékkal bővültek. Elemzők 0,7 százalékos emelkedést vártak az áprilisi 1,7 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban 25,7 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke májusban. A kiszállítások értéke havi összevetésben 0,4 százalékkal, éves szinten pedig 15,5 százalékkal emelkedett az év ötödik hónapjában.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategória, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 0,1 százalékkal csökkentek, ami nagy valószínűséggel a gyártáshoz szükséges egyes alapanyagok hiányára vezethető vissza. Elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak az áprilisi 2,2 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben azonban 16,3 százalékos növekedést mértek ebben a kategóriában, ami jól tükrözi az amerikai gazdaság 11,9 százalékát lefedő feldolgozóipar erejét. Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőtt a tartós javak új rendeléseinek értéke májusban, míg az előző hónapban még 0,3 százalékkal csökkent.

Az amerikai ipar lendületesen növekszik dacára a szűk ellátási keresztmetszeteknek és a munkaerőhiánynak. Az ipari termelés szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal ugrott meg májusban az áprilisi 0,1 százalékos növekedés után. A feldolgozóipar termelése az előző havi 0,1 százalékos visszaesés után 0,9 százalékkal nőtt májusban. A feldolgozóipar növekedését a masszív kormányzati támogatás, az alacsony kamatok és az áruk iránti erős fogyasztói kereslet hajtja.

Címlapkép: Getty Images

B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
B_TTS20210605014