EU csucs Merkel Oroszorszag 210624
Gazdaság

EU-csúcs: nem jött be Merkelék oroszbarát húzása, további gazdasági szankciók jöhetnek

Portfolio
MTI
Az orosz elnök felé tett gesztus helyett egy keményvonalas szöveget fogadtak el az éjjel az uniós állam- és kormányfők, azaz gyakorlatilag lesöpörték az asztalról azt az EU-csúcs elé időzített váratlan Merkel-Macron kezdezményezést, hogy Joe Biden példájára az uniós vezetőknek is le kellene ülnie Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A szöveg arra szólít fel, hogy hagyjon fel Oroszország az EU-tagokat érő különféle bomlasztó tevékenységivel és akkor majd normalizálódhatnak a kapcsolatok, de közben arra is megbízást adott az Európai Tanács, hogy kezdjenek kidolgozni további gazdasági szankciókat is Oroszország ellen. A török, fehérorosz és számos egyéb ügyben is megtárgyalták az álláspontjukat az állam- és kormányfők.

EU-Oroszország viszony

Az uniós tagországok vezetőinek nem sikerült megállapodniuk az Oroszországgal tervezett, Berlin és Párizs által javasolt csúcstalálkozó megtartásáról - közölte Angela Merkel német kancellár péntek hajnalban Brüsszelben, a tagállami vezetők kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapját követően. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Merkel elismerte: kudarcot vallott az EU-csúcs napjára időzített javaslatuk Emmanual Macron francia államfővel, hogy kezdjenek párbeszédbe uniós vezetői szinten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint ahogy azt múlt héten Joe Biden amerikai elnök is tette vele Genfben. Számos tagállami vezető elutasította ezt a közeledést, így végül egy egészen más szöveget fogadtak el az Európai Tanácsban.

Merkel elmondta, átfogó, nehéz vita folyt arról, hogy az EU miként kezdje újra korábban rendszeres találkozóit Oroszországgal, a tagállami vezetők ezt azonban egyelőre elutasították. A megbeszélés addig jutott, hogy az állam-, illetve kormányfők azt határozták meg, az unió milyen feltételek mellett hajlandó szorosabb együttműködésre és a párbeszédre Oroszországgal - mondta. Hozzátette: fontos, hogy a párbeszéd megmaradjon Moszkvával, a találkozó további munkát igényel.     

Az Európai Tanács által elfogadott szöveg (következtetés) szerint rögzítették:

  • "Az Európai Tanács elvárja az orosz vezetéstől, hogy tanúsítson konstruktívabb együttműködést és politikai elkötelezettséget, és vessen véget az EU-val és tagállamaival, valamint harmadik országokkal szembeni fellépéseinek."
  • "Az Európai Tanács felszólítja Oroszországot, hogy teljes mértékben vállalja felelősségét a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásának biztosításáért, ami az uniós álláspont érdemi megváltoztatásának alapfeltétele."
  • "Rezilienciánk megerősítését illetően, az Európai Tanács hangsúlyozza, hogy az Európai Uniónak és tagállamainak határozott és koordinált választ kell adniuk Oroszország bármilyen további rosszindulatú, jogellenes és bomlasztó tevékenységére, teljes mértékben kihasználva az EU rendelkezésére álló valamennyi eszközt és biztosítva a partnerekkel való koordinációt. Ennek érdekében az Európai Tanács arra is felkéri a Bizottságot és a főképviselőt, hogy terjesszenek elő további korlátozó intézkedésekre, köztük gazdasági szankciókra vonatkozó opciókat."

Mindez azt jelenti, hogy a cukorka és korbács kettős politika jegyében igyekszik az EU rávenni Moszkvát, hogy javuljon a történelmi mélypontra süllyedt kapcsolatrendszerük

Az ajánlat szerint ha az EU bizonyos területeken remélhetőleg konstruktívabb orosz hozzáállást tapasztal, akkor idővel más területeken is javulhatnak a kapcsolatok, ellenkező esetben további szankciókat vethet ki.

Az Európai Tanács egyébként csütörtökön újabb gazdasági és személyi szankciókat is elrendelt Fehéroroszországgal szemben, ezek részletei itt olvashatók.

EU-Törökország viszony

A tagállami vezetők az EU és Törökország kapcsolatairól folytatott vitát követően elfogadott következtetéseikben kijelentették: az EU "hajlandó" részt venni az Ankarával fenntartott kapcsolatok "fokozatos, arányos és visszafordítható" fejlesztésében, például egy közös vámunió modernizálásában. Kereskedelmi tárgyalások előkészítésébe kezd, ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy előbb az országgal fennálló gazdasági kapcsolatokat kell rendezni - írták.

A tanácsi következtetésekben az is benne van: az Európai Tanács „nyugtázza, hogy megkezdődött az EU és Törökország közötti vámunió korszerűsítésére vonatkozó megbízásra irányuló szakértői szintű munka, és emlékeztet arra, hogy kezelni kell a vámunió végrehajtása terén tapasztalható jelenlegi nehézségeket, biztosítva annak az összes tagállamra történő tényleges alkalmazását. Ezt a megbízást elfogadhatja a Tanács, az Európai Tanács további iránymutatása alapján.”

A vezetők továbbá arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatokat a Törökország által befogadott szíriai menekültek finanszírozásának folytatására. Angela Merkel rövid beszédében ezzel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy az EU 3 milliárd eurós támogatást javasolt a migráció okozta kiadások fedezésére Ankara számára.     

Koronavírus és Covid-igazolvány

A vezetők következtetéseket fogadtak el a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is. Üdvözölték az átoltottság terén elért előrehaladást és a járványügyi helyzet általános javulását, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy folytatni kell a lakosság beoltását, valamint követni kell a fejleményeket, különösen a koronavírus új variánsainak megjelenését és terjedését. Kijelentették, az uniós digitális Covid-igazolvány megkönnyíti majd a határátlépéssel járó, biztonságos utazást. A tagállamok úgy fogják alkalmazni a tanúsítványt, hogy biztosított legyen a szabad mozgáshoz való teljes visszatérés, amint azt a népegészségügyi helyzet lehetővé teszi - írták.     

A vezetők megerősítették elkötelezettségüket a nemzetközi szolidaritás mellett, ennek jegyében leszögezték: gyors ütemben kell haladni az oltóanyagok globális gyártásával, valamint az oltóanyagokhoz való egyetemes hozzáférés biztosításával. Felkérték az Európai Unió Tanácsának soron következő szlovén elnökségét, hogy folytassa az unió jövőbeni válságokkal szembeni felkészültségének, reagálási képességének és ellenállóképességének fokozását célzó munkát.     

Migrációs ügyek

Az Európai Tanács megvitatta a különböző útvonalakon fennálló migrációs helyzetet is. A tagállami vezetők következtetéseikben leszögezték: noha az EU és a tagállamok intézkedései révén az elmúlt évek során sikerült csökkenteni az illegális migrációs áramlatokat, az egyes útvonalakon újra jelentkező migrációs nyomás súlyos aggodalomra ad okot, és sürgős fellépést igényel.     

A halálesetek megelőzése és az európai határokra nehezedő nyomás csökkentése érdekében élővé kell tenni a kölcsönösen előnyös partnerségeket és együttműködéseket a migráció kiinduló és tranzitországaival - emelték ki.

Címlapkép forrása: Európai Tanács 2021. 06.24-i ülése, Európai Unió

kína bor
B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
kína bor