kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
Gazdaság

Koronavírus: idén eddig 14 ezerrel több magyar halt meg, mint tavaly

Portfolio
Az előzetes adatok szerint májusban 7057 gyermek született, miközben 10 344-en haltak meg a KSH adatai alapján. Az előző hónap azonos időszakához képest a születések száma 3,1%-kal csökkent, a halálozásoké 4,5%-kal emelkedett. Májusban már lecsengőben volt a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon, ennek ellenére többen haltak meg, mint ilyenkor szoktak, vagyis a vírus hatása továbbra is látszódik a statisztikákon. Az év első öt hónapjában 68 927-en haltak meg, 25%-kal, 13 880-nal többen, mint egy évvel korábban.

Egy hónap alatt 7057 gyermek született, ami 3,1%-kal, 225 újszülöttel kevesebb, mint 2020 májusában. Mindeközben 10 344 fő vesztette életét, ami 4,5%-kal, 448 fővel több az egy évvel korábbinál.

Az előző hónapok jelentős halálozási többletéhez képest a májusi növekmény jóval kisebb mértékű volt

– mindössze ennyit tartalmaz a Központi Statisztikai Hivatal közleménye, egyetlen szóval sem említve a koronavírus-járvány hatását a halálozásokra nézve. Sem a "koronavírus", sem a "járvány" szavak nem szerepelnek a közleményben.

Hogy mégis fontos a vírus hatása, az egy lábjegyzetből derül ki. A hivatal lábjegyzete szerint az "elhúzódó halotti anyakönyvezések miatt az adatok frissítése várható". Ez – habár nem fejtik ki – arra utalhat, hogy a koronavírus-járvány okozta többlethalálozás és adminisztrációs nehézségek miatt az adatok még nem tekinthetők véglegesnek, vagyis utólag emelkedni fog a májusi halálozási adat is. Így könnyen lehet, hogy nem 4,5%-os, hanem annál érdemben magasabb lesz a halálozási többlet a tavalyi évhez képest, ahogy érkeznek be az adatok. Ez nem lenne meglepő, ugyanis a KSH rendre felfelé módosítja a halálozási adatokat, főképp azóta, hogy kevesebb időt hagy magának az adatgyűjtésre azok publikálás előtt. Így az adatokat rendre utólag kell érdemben felfelé módosítani.

Az adatok utólagos emelkedésére jó példa, hogy az előző hónapban még azt írták, hogy áprilisban 40%-kal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. A most kiadott, friss adatok szerint az áprilisi adat már 44%-os emelkedést mutat.

Az év első öt hónapjában 68 927-en haltak meg, 25%-kal, 13 880-nal többen, mint egy évvel korábban. Ez a koronavírus-járvány hatásával magyarázható, hiszen márciusban – a járvány csúcsán – több mint 50%-kal többen haltak meg a tavalyinál. Miután tavaly tavasszal alapvetően nem mutatkozott meg a járvány hatása a halálozási számokon – a lezárások megakadályozták a nagy járványhullámot –, így jól látható, hogy a második és a harmadik járványhullám milyen hatást gyakorolt a magyarországi motralitásra.

Ferenci Tamás biostatisztikus megbecsülte, hogy a járvány tavalyi kirobbanása óta Magyarországon 22-26 ezer fős többlethalálozás állapítható meg.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vakcina járvány oltás pakisztán