koronavirus vilag
Gazdaság

Koronavírus: új járványgóc formálódik a világban

Portfolio
Továbbra is a koronavírus delta variánsa körüli aggodalmak állnak a járványhírek középpontjában. Ahol már terjed ez a variáns, ott szigorításokba kezdtek az országok, máshol inkább még a nyári nyitással vannak elfoglalva.

Brit egészségügyi vezető: az oltások kezdik megtörni a kapcsolatot a fertőzések és a halálozások száma között

Nagy-Britanniában az áprilisi elején mért szintekre emelkedett a naponta kimutatott új koronavírus-fertőződések száma, ám a brit egészségügyi szolgálat egyik magas rangú vezetője szerint a koronavírus elleni oltási kampány nyomán most már

egyértelműen kezdenek szétválni a fertőzések, valamint a kórházi kezelésre szoruló betegek és a halálozások számának alakulását mutató görbék.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti új adatsora szerint az elmúlt egy napban 15 810, az utóbbi egy hétben 90 511 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte. A heti adat 47,9 százalékkal magasabb a múlt pénteken zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számánál.

Az angliai közegészségügyi szolgálat vizsgálati adatai szerint az új nagy-britanniai fertőződések 95 százalékát az először Indiában azonosított, fokozattan fertőzőképes delta vírusváltozat okozza. A szaktárca péntek esti összesítése szerint az utóbbi 24 órában 18, az elmúlt egy hétben 110 halálos áldozata volt a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Királyság egészében.Jenny Harries, a minisztérium egészségügyi biztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) vezérigazgatója a pénteki adatsorhoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a számok arra vallanak, hogy a nagy-britanniai oltási kampány sikere nyomán kezd megtörni a kapcsolat az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések és a kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19-megbetegedések száma között.

Álláspontja szerint ez rendkívül biztató fejlemény, de "ez sem ad okot az elbizakodottságra", ugyanis a koronavírus elleni oltás mindkét dózisa sokkal hatékonyabban akadályozza meg a Covid-19 betegség kialakulását, mint egyetlen dózis. Éppen ezért nyomatékosan kérte, hogy mindenki adassa be a második oltási adagot is, amint megvan erre az időpontja. (MTI)   

Kedvezőtlen hír a Sinopharmmal oltottaknak: tilos a harmadik oltás

Az oltások a gyártók alkalmazási előírásának megfelelően történnek, jelenleg nincs lehetőség harmadik oltás beadására, amennyiben bárki ettől eltér, az szabályt szeg, ugyanakkor ha ez bekerül az alkalmazási előírásba, akkor aszerint járnak majd el - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az RTL Híradó érdeklődésére.

Tovább a cikkhez

Izlandon minden korlátozást feloldanak szombattól

Izlandon feloldanak a koronavírus-járvány miatt elrendelt minden korlátozást szombattól - jelentette be a szigetország egészségügyi minisztere pénteken.

Izland 360 ezres lakosságának 87 százaléka kapott legalább egy oltást a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen. A szigetország sikerrel vívta meg a járvány elleni harcát: mindössze 30-an vesztették életüket a betegség miatt. Ez részben annak köszönhető, hogy sokat tesztelt, és igyekezett jól nyomon követni a fertőzőket, hogy ne adhassák tovább a kórt másoknak, emellett pedig tavaly többször is lezárásokat vezetett be.

Az utóbbi két hétben Izlandon naponta átlagosan hat fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta pedig összesen 6637 esetet. (MTI)

Németországban gyorsulva terjed a koronavírus delta variánsa

Egyre gyorsuló ütemben terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes, delta nevű variánsa Németországban pénteken ismertetett adatok szerint. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) rendszeresen elvégzett mintavétele alapján ugyan egyelőre az alfa nevű, korábban britnek is nevezett B.1.1.7-es jelzésű vírusváltozat a meghatározó Németországban, de egyre gyorsabban tör előre a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett delta variáns.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új járványgóc formálódik a világban

Továbbra is a koronavírus delta variánsa körüli aggodalmak állnak a járványhírek középpontjában. Ahol már terjed ez a variáns, ott szigorításokba kezdtek az országok, máshol inkább még a nyári nyitással vannak elfoglalva.

Tovább a cikkhez

Orosz vakcinahiány - azonosították az országban a "delta plusz" variánst

Napokon belül megszüntetik Oroszország több régiójában a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcinák terén fellépett hiányt - ígérte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken, amikor január óta példátlan mértékben nőtt az újonnan kimutatott fertőzöttek száma.

Az állampolgárok elkezdtek nagyobb öntudatosságot tanúsítani, jobban megértik a mindannyiunkat fenyegető veszélyt

- mondta Peszkov. Felhívta a figyelmet arra, hogy több régióban nincsenek meg a feltételei a nagy mennyiségű oltóanyag tárolásának. Peszkov ugyanakkor megelégedéssel nyugtázta a védőoltás beadatása iráni igény megugrását.

A Kommerszant című lap pénteken arról írt, hogy a régiók által a beoltatlanokkal szemben bevezetett korlátozások a kereslet rohamszerű, négy-ötszörös növekedéséhez és a vakcináért való sorbanálláshoz vezettek. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester nemrégiben kijelentette, hogy az orosz fővárosban a tízszeresére nőtt az oltásra jelentkezők száma.

Az oroszok elvileg három vakcina közül választhatnak, de a gyakorlatban erre csak a beoltottak 2 százalékának volt lehetősége. Az oltóanyagok közül a Szputnyik V általában elérhető az oltópontokon, az EpiVacCoronát ritkán keresik, de alkalmanként beszerezhető, az elölt teljes vírust tartalmazó CoviVac iránt pedig nagy a kereslet, ám gyakorlatilag nem létezik, mert a tömeggyártása legjobb esetben is csak augusztusban kezdődik.

A Covid-19 megelőzését szolgáló vakcinák iránti oroszországi keresletet a piaci szereplők évi 140 millió adagra becsülik. A belföldi termelési kapacitás azonban a jelenlegi helyzet és a jóváhagyott tervek alapján nem fogja meghaladni a 100 millió adagot.

Az oltás és az újraoltás folyamatát felgyorsította a SARS-CoV-2 új koronavírus korábbinál fertőzőbb delta mutánsának felbukkanása. Darja Danyilenko, az Anatolij Szmorogyincev nevét viselő influenzakutató kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese a Fontanka című szentpétervári hírportálnak elmondta, hogy első ízben kimutatták a "delta plusz" vírusvariánst. (MTI)

Rossz hír jött a Szputnyikkal oltott magyaroknak: talán sosem lesz EU-s engedély!

Bírálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatékonyságát Mario Draghi olasz miniszterelnök az újságíróknak pénteken az EU vezetőivel folytatott kétnapos tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. Draghi annak a véleményének is hangot adott, hogy a Szputynik V orosz vakcina talán sosem fog engedélyt kapni az EMA-tól.

Tovább a cikkhez

Izrael szigorít

Izraelben a kormány döntése alapján péntek déltől zárt terekben ismét kötelező a maszkviselés a koronavírus-járvány miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Csütörtökön kétszázhuszonhétre emelkedett az újonnan fertőzöttek száma, akiket 41 331 tesztből azonosítottak, ami 0,6 százalékos arányt jelent. Korábban már három egymást követő napon meghaladta a százat a friss vírushordozók száma, noha a korábbi hetekben, június elején többször csak napi 4 új esetet találtak.  Az új fertőzöttek rendkívül gyors növekedése miatt az eredetileg tervezett vasárnap helyett már péntek déltől ismét kötelezővé tették a zárthelyi maszkviselést.

A további napokban dől el, hogy a magas fokú oltottság ellenére megugrik-e a kórházakat leterhelő, súlyos esetek száma. Izraelben a különösen veszélyeztetett idősebb korosztályok a világon egyedülállóan magas arányban vettek részt az oltási kampányban. Viszont mintegy 3,5 millió izraeli még nem védett, legnagyobb részük gyermek. Az egészségügyi minisztérium kampányt kezdett a 12-15 évesek oltásáért, ugyanis számukra rendelkezésre áll a vakcina, és tömeges oltásuk jelentősen javítaná az átoltottságot a másfélszer fertőzőbb indiai - delta - vírusváltozattal szemben.

A császár is aggódik az olimpia miatt

A japán közvélemény olimpiát elutasító, bár csökkenő többségéhez csatlakozva Naruhito császár is aggodalmának adott  hangot a tavalyról ez év nyarára halasztott tokiói ötkarikás játékok megrendezése miatt. A Kyodo jelentése szerint az uralkodót legfőképpen a koronavírus-járvány aggasztja, és attól tart, hogy az olimpia a fertőzések további terjedését fogja kiváltani Japánban.

A hírügynökség megemlítette, hogy az országban egy napja 1778 új covidos esetet regisztráltak, ami a pandémia erejének gyengülését jelzi a május eleji csúcshoz képest, amikor egyetlen nap alatt több mint 7000 fertőzést jelentettek. A javuló adatok hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt vasárnap több prefektúrában, így Tokióban is feloldották a rendkívüli veszélyhelyzetet, lazítva a korlátozásokon, miközben az elmúlt hetekben felgyorsult a védőoltások beadásának korábban igen mérsékelt tempója.

A legfrissebb kormányzati adatok azt mutatják, hogy négy egymást követő nap alatt egymillió adagot adtak be, az eddig beoltottak teljes száma 35,7 millió. Közülük körülbelül 11 millióan kapták meg mindkét injekciót, ami a japán lakosság 8,7 százalékát jelenti. (MTI)

Rossz hír a nyaralásra: Horvátországban is megjelent a delta variáns

Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns. Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: eddig 23 mintában azonosították a mutációt, amely több megyében is jelen van.  Jelezte: Zágráb nem vizsgálja a mintákat, hanem külföldi laboratóriumba küldi őket. Eddig több mint hatezer mintát küldtek, az e heti eredményeket pedig még nem kapták meg - tette hozzá.  Úgy vélte: a helyzet aggasztó, és amennyiben a vírusmutáció jobban terjed, szigorítani kell a járványügyi intézkedéseken.

Tovább a cikkhez

Új járványgóc formálódik a világban

A második és harmadik járványhullám tipikus gócpontjai Latin-Amerika, Európa és az Egyesült Államok voltak, majd a delta variáns megjelenésével Indiában robbant óriásit a fertőzöttek száma. Azóta inkább véletlenszerűen, egymástól távoli országokban erősödött a járvány , az új mutáns megjelenésétől függően. Az utóbbi hetekben azonban Délkelet-Ázsiában karakteresen erősödik a járvány, ennek pedig leglátványosabb példája Indonézia.

A 270 millió lakosú szigetországban új csúcsra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma és a járványgörbe meredeken emelkedik. Ráadásul a betegség súlyosan aluldetektált lehet az országban, hiszen a 20 ezer fős napi esetszám népességarányosan még nem mondható magasnak, ám az egészségügyi rendszerre már nagy nyomás nehezedik.

A Reuters beszámolója szerint Jakartában úgy póbálják a kórházi kapacitásokat növelni, hogy az orvosi sürgősségi egységeket a kórházakon kívüli sátrakba helyezik át, hogy több helyet biztosítsanak a COVID-19 ágyak számára. A helyzetet nehezíti, hogy több száz egészségügyi dolgozó tesztje lett már pozitív, és legalább tíz teljesen beoltott dolgozó meghalt.

Szakértők szerint az ellátó rendszer alacsony színvonala miatt a delta variánssal sújtott ország könnyen a közelmúltban látott súlyos indai állapotok felé sodródhat. A hét elején a kormány szigorúbb korlátozásokat vezetett be a kijelölt vörös zónás területeken, csökkentve az irodák kapacitását és az éttermek, bevásárlóközpontok nyitvatartási idejét. Ugyanakkor Joko Widodo elnök eddig ellenállt az egészségügyi szakértők teljes lezárást jelentő javaslatainak, és szerdán kijelentette, hogy a jelenlegi korlátozások jelentik a legjobb megoldást, mert ezek a gazdaság "megölése" nélkül megvalósíthatók.

Merkel és Macron nekiment a görögöknek, amiért elfogadják a kínai és orosz vakcinákat

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia Görögországot és más turizmustól függő nemzeteket bíráltak azért, mert szabadon befogadják azokat a látogatókat, akiket kevésbé hatékony kínai és orosz oltásokkal oltottak be. A vezetők utaltak rá, hogy a nyári idegenforgalmi csúcsszezon előtt emiatt további utazási korlátozásokat vezethetnek be.

Tovább a cikkhez

Megérkeztek az első szállodahajók Magyarországra

Csütörtökön megnyitották a határokat a szomszédos országok felé és ennek köszönhetően az első két szállodahajó megérkezett Magyarországra - közölte a kormányszóvivő az egyik hajó kikötőjében pénteken.

    Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalára feltöltött videójában azt mondta: ezek a hajók tavaly szeptember óta nem tudtak Magyarországra jönni a járványhelyzet miatt, és a hazai turisztikai szektorból hiányoztak azok a turisták, akik ilyen a hajókon utaztak volna. (MTI)

Új kutatás vizsgálta, mikor kezdett el terjedni a koronavírus

A Covid-19-et okozó új koronavírus legkorábban már 2019 októberétől elkezdhetett terjedni Kínában, azaz két hónappal korábban, amikor az első megbetegedést azonosították a közép-kínai Vuhanban. Az angliai Kenti Egyetem kutatói a PLOS Pathogens című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban a természetvédelemben a fajok kihalását prognosztizáló matematikai modellezéssel becsülték meg, hogy a SARS-CoV-2 vírus először október eleje és november közepe között jelenhetett meg az ázsiai országban.

Tovább a cikkhez

Az ausztrálok megint kemények

Lezárják az ausztráliai Sydney négy körzetét pénteken a koronavírus fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt - jelentették be a helyi hatóságok. A friss adatok szerint 22 új fertőzöttet jelentettek, ennek nyomán az Ausztrália legnépesebb városának számító Sydneyben hét napra rendeltek el korlátozásokat. A szigorítások értelmében az itt élők csak a legszükségesebb tennivalók - munkavégzés, bevásárlás, orvosi ellátás - miatt hagyhatják el otthonaikat.

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke elismerte, hogy a lezárások érzékenyen érintik az itt működő üzleteket, különösen a belvárosi kerületekben, ám leszögezte: a hétnapos korlátozásra éppen azért van szükség, hogy a hosszabb lezárásokat megelőzzék. A hatóságok szerint a vírust a repülőtéren dolgozó egyik taxisofőr terjeszthette el: a férfit a tájékoztatás szerint nem oltották be, nem hordott maszkot, és valószínűleg egy külföldi járat légi személyzetétől kapta el a betegséget.

Az ausztrál orvosszövetség (AMA) aggodalmát fejezte ki az új fertőzöttek miatt, és szigorúbb korlátozásokat sürgetett. A szövetség elnöke, Omar Khorshid arra figyelmeztetett, hogy a járvány könnyen elszabadulhat, s emlékeztetett a tavalyi, melbourne-i fertőzéshullámra, amelynek több mint 800 igazolt halálos áldozata volt. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök máris bejelentette: elhalasztja július elejére tervezett ausztráliai látogatását. A 26 milliós Ausztrália mostanáig sikeresen vette fel a harcot a járvány ellen, ám az oltási kampány lassan halad, egyelőre a lakosság alig negyede kapott oltást. (MTI)

Újabb bizonyíték arra, hogy az emberek vissza akarják kapni a régi életüket

A koronavírus elleni átoltottság világszerte egyre magasabb, ez pedig segít abban, hogy az emberek visszatérjenek a korábbi életvitelükhöz, egyre többen sportolnak, de a divatsportruházat is egyre népszerűbb, ez pedig a Nike számain is látszik.

Tovább a cikkhez

Megérkeztek a hét utolsó magyar koronavírus-számai

Az elmúlt 24 órában 66 koronavírussal fertőzöttet találtak, illetve 8 ember hunyt el a betegséggel összefüggésben - jelentette a kormányzati információs portál.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Izraelben a delta variánssal fertőzöttek fele már beoltott

Izraelben az új koronavírusos esetek fele már korábban kapott védőoltást. A meglepő szám újabb bizonyítéka lehet annak, hogy a delta (indiai) variáns ellen kevésbé hatékonyak a vakcinák. Az adatokban azonban még sok bizonytalanság van, ráadásul van egy jó hír: a védőoltást kapottak tünetei enyhébbek, vagyis a súlyos betegségtől még mindig erősen véd a vakcina.

Tovább a cikkhez

Rejtélyes körülmények között törölték a koronavírus első mintáinak nyomait, de egy kutató rájuk bukkant

Egy amerikai kutató, aki a koronavírus eredetét vizsgálja, kiszúrta, hogy a nemzetközi génszekvencia-adatbázisból egyszerűen eltűnt 240 korai minta, ám a mindent megőrző internetről 13-at sikerült előbányásznia.

Tovább a cikkhez

Már júliusban jöhet a negyedik koronavírus-hullám

Szlovákiában Michal Palkovič fő patológus, Alexandra Bražinová epidemiológus és Ivan Bošňák elemző a jelenlegi információk alapján arra számítanak, hogy már július közepén vagy augusztusban elkezdődhet a koronavírus delta (indiai) variánsával a negyedik hullám.

Tovább a cikkhez

Viszlát, védettségi igazolvány! Elszáll a vendégek haragja, robbanásszerű növekedést hoz a kormány új döntése

Mindössze két héttel ezelőtt jelentette Orbán Viktor miniszterelnök egy személyesen tartott kormányinfón, elveszik azoktól a védettségi igazolványt, akik nem veszik fel a második koronavírus elleni oltást. Ma délelőtt viszont már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy 5,5 millió beoltottnál jelentős könnyítések jönnek a járványügyi védelmi intézkedésekben. Nemcsak a kötelező maszkhasználat szűnik meg, hanem a védettségi igazolvány sem lesz kötelező a hotelekben, az éttermekben, a strandokon és a fürdőkben. Csak az úgynevezett tömegrendezvények látogatását kötik továbbra is a védettségi igazolvány meglétéhez. A szállodákat és az éttermeket üzemeltető vállalkozók üdvözölték a döntést és ugrásszerű keresletnövekedésre számítanak. A magyar védettségis szabály miatt már azzal is versenyeznie kellett a hazai turisztikai szektornak, hogy külföldre sokszor könnyebb volt elmenni nyaralni, mint belföldre. Ez a helyzet most megoldódik.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egyre csúnyábban fest a járvány a világban, új góc van alakulóban

A világon 179 537 489 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 890 422 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint. A delta variáns terjedésével egyre több országban indult meg ismét felfelé a járványgörbe.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nyári járványt hozhat a delta variáns

Címlapkép: Getty Images

SZG_9411
vodafone budapest logo

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
vakcina1234